Hlavní obsah

Buďte styloví i na horách

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na horách už začíná lyžařská sezóna, a spousta rodin zejména o vánočních svátcích vyrazí za sněhem. Ať už ale zvolí podnebím mírnější české hory, anebo zavítají na zahraniční ledovec, je vhodné dodržet všechny zásady zimního oblékání tak, aby i na horách zůstali dospělí a děti v teple.

Foto: Profimedia.cz

Na horách je třeba dbát na to, aby oblečení neprofouklo a nebyla člověku zima. Je také nutné chránit zrak.

Článek

Málokdo by u sportovního outdoorového a funkčního oblečení čekal módní prvky. Opak je ale pravdou. Výrobci se dnes snaží skloubit nejenom funkčnost a kvalitu, ale především i módní a trendy zpracování.

„Již několik sezón se nosí bundy ve stylu parka, zdobené kožíškem na kapuci, které jsou považovány za velmi nadčasový kousek. A pro letošní sezónu tomu nebude jinak. Aktuálně jsou k dostání sportovnější modely bund a kabátů, ale i luxusnější řady určené na nošení do města,“ říká Pavla Mokrá, produktová specialistka Didriksons 1913 a dodává, že spíše než křiklavé barvy dominují přírodní tóny a barvy jako černá, červená, žlutá a khaki.

Žhavou novinkou jsou lyžařské sukně

Ženy jsou od přírody parádivé, proto i k výběru zimního oblečení na hory přistupují o trochu jinak než muži. A vstříc jim vycházejí i výrobci, kteří jsou si vědomi, že kromě funkčnosti hledí dámy i na to, aby při sportu a jiných zimních aktivitách vypadaly dobře.

„Žhavou novinkou letošní sezóny jsou zateplené prošívané sukně, které se hodí pro širokou škálu sportovních i volnočasových aktivit (běžky, běh). Jejich výhodou je, že zajišťují dostatečný tepelný komfort a při sportu vás nijak neomezují v pohybu,“ říká Jana Hájová, produktová specialistka Craft.

Pravidlo tří vrstev

Veškeré tajemství správného funkčního oblékání je ve třech specifických vrstvách, kdy má každá z nich svůj úkol:

Prodyšnost – Naprostým základem funkčního oblékání je efektivní odvod tělesné vlhkosti (potu) od pokožky. K tomuto účelu slouží funkční spodní prádlo, nazývané také termoprádlo, které by mělo být prodyšné, aby jedince udrželo v teple a suchu. Termoprádlo, aby splnilo svou funkci, musí perfektně sedět, tedy mít přiléhavý střih. Obléká se jako první vrstva na spodní prádlo.

Izolace - Izolační vrstva zajišťuje tepelný komfort a má zamezit ztrátě tepla. Jde o druhou vrstvu oblečení, která se obléká na termoprádlo. Mezi typické termoizolační materiály patří fleece, který je prodyšný, odpuzuje vodu a je hřejivý. Dále pak softsheel.

Vodní sloupec - Oblečení s vodním sloupcem se obléká jako třetí, ochranná vrstva a měla by odolat větru, dešti, sněhu a chladu. Označení vodní sloupec určuje nepropustnost vody v mm na cm2, což znamená, kolik vody materiál udrží, než začne prosakovat (bunda, kalhoty).

Foto: Archiv firem

Termoprádlo. 1. Roxy, 2590 Kč. 2. Roxy, 1490 Kč. 3. Craft, 1090 Kč. 4. Craft, 1090 Kč.

Foto: Archiv firem

2. vrstva: 1. Bogner, info o ceně v obchodě. 2. Roxy, 2150 Kč. 3. Roxy, 2550 Kč. 4. Adidas, 4199 Kč.

Na co si dávat pozor

„Za největší chybu považuji, pokud si koupíte drahé technické oblečení a pod něj obléknete sice krásné, ale bavlněné tričko či mikinu. V tu chvíli nastává situace, že se zpotíte, triko i mikina navlhnou a začne vám být zima. Spousta lidí dělá v tomhle ohledu chybu, tedy že investují do drahého a módního vrchního oblečení a zapomínají na kvalitní spodní vrstvy,“ říká Nicole Groesslová, PR manažerka značek Quiksilver a Roxy a dodává, že nejdůležitější je v zimě udržet tělo co nejvíc v suchu. A to jak zevnitř, tak zvenku.

Foto: Archiv firem

1. Bogner, 55440 Kč. 2. DC, 4790 Kč. 3. Didriksons1913, 8690 Kč. 4. Adidas, 3899 Kč.

Foto: Archiv firem

1. Crocs, 2024 Kč. 2. Crocs, 1818 Kč. 3. Blauer, Destroy, 3799 Kč. 4. Adidas, 2299 Kč.

Jak vybírat pro děti

Dětskému oblečení na zimní radovánky by měla být věnována maximální pozornost. Protože děti často padají, měly by mít jejich kalhoty zesílenou oblast kolen, aby nedošlo ke zranění a promoknutí. Jak u kalhot, tak i u bundy platí, že by měly být z nepromokavého a větru odolného materiálu.

„Dívejte se i po označení s názvem „Storm system“. Jedná se o oblečení, které je vhodné zejména do velmi špatného počasí. Systém storm zajišťuje ochranu proti větru i dešti a díky dostatečné prodyšnosti i teplotní regulaci těla. Dětské oblečení by mělo být dále opatřeno vysoce reflexním označením, které zajistí jejich dobrou viditelnost v období krátkých dnů,“ vysvětluje Pavla Mokrá.

Také upozorňuje, že z bezpečnostních důvodů je dobré vybrat bundu s odnímatelnou kapucí, aby se v případě nutnosti sama odepnula.

Foto: Archiv firem

1. Mikina z fleecu, Didriksons1913, 990 Kč. 2. Rukavice, Didriksons1913, 540 Kč. 3. Kombinéza se vzorem Spidermana, Didriksons1913, 2890 Kč. 4. Dětská helma, Roxy, 2390 Kč. 5. Boty Crocs, Urbanlux, info o ceně na webu.

Chraňte zrak

Do hor by se neměl nikdo vydávat bez kvalitních brýlí, které bezpečně ochrání oči. Nabídka je dnes poměrně široká a před výběrem těch nejvhodnějších bychom měli dodržovat několik důležitých zásad.

„Na hory se hodí brýle s polarizačními skly. Tato skla totiž dokážou eliminovat odrazy od lesklých povrchů, jako je voda, sníh, nebo led a nestane se vám tak, že byste něco přehlédli,” upozorňuje Jan Kubát za značku Luxottica.

Jako další doporučuje  kontrastní tónované čočky, které zdůrazňují kontrasty, například v lese, případně ve stínu, kdy nám umožňují vidět objekty, které mají stejnou barvu jako okolí.

„Důležitý je rovněž tvar brýlí,” říká Kubát, „do hor bychom měli volit spíše větší brýle širšího tvaru, které ochrání oči a líce před nepříjemným větrem a silným sluncem.”

Naprostou samozřejmostí jsou UV filtry, které mají všechny brýle značkových výrobců.

Foto: Archiv firem

1. Termorukavice, Craft, 1250 Kč. 2. Šátek na krk, DC, 550 Kč. 3. Čepice, Craft, 550 Kč. 4. Čepice s bambulí, Bogner, info o ceně v obchodě. 5. Palčáky, DC, 1350 Kč.

Foto: Archiv firem

1. Oakley, Luxottica, 4800 Kč. 2. Oakley, Luxottica, 5600 Kč. 3. Bogner, 7280 Kč. 4. Oakley, Luxottica, 5400 Kč. 5. Roxy, 2650 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám