Hlavní obsah

Poprvé babičkou aneb Když se nadšení mísí s obavami

Právo, Ivana Prudičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva, že se stanete babičkou, kupodivu nemusí být až tak radostná, jak byste čekala. Nadšení se mísí s překvapením a obavami. Směsice nejrůznějších pocitů vás může nepříjemně zaskočit. Jste donucena vyrovnat se s událostí, o kterou jste se vůbec nepřičinila a která přesto může zásadním způsobem ovlivnit váš život i chod rodiny. Záleží na vás, zda příjemně…

Foto: Tomáš Pánek

Petra Černocká s vnučkou Olívií Coco a dcerou Bárou na ilustračním snímku

Článek
Budeš mít vnouče …
...oznamuje potomek a očekává z vašich úst radostné jásání. Tedy pokud mu není šestnáct. Nebo nebydlí s partnerem u vás v obýváku. Nebo zrovna nenastoupil do vysněného zaměstnání. Nebo… Výčet všech „kontraindikací“ je nekonečný. A vám může v tu chvíli běžet hlavou stejně tak nekonečný seznam všech rizik nebo obtíží, které je třeba vyřešit a zvládnout. Máte přece už své životní zkušenosti - dobře víte o všech radostech i strastech rodičovství. Ať už jsou vaše starosti oprávněné, či nikoli, na věci to nemění absolutně nic. Za pár měsíců budete babičkou. Jak se zachovat v situaci, kdy byste možná nejraději v akutním návalu paniky strčila rozpálenou hlavu do mrazáku?

1. Nesnažte se všechno rychle řešit

Možná ještě lepší je neřešit v tomto okamžiku vůbec nic. Nikdo od vás přece nečeká, že během několika dní seženete nastávajícím rodičům odpovídající bydlení, luxusní výbavičku a prověřenou chůvu. Proto udržte svoji potřebu radit a pomáhat na uzdě. Svoji energii investujte do sdílení a porozumění, které je ceněno víc než materiální pomoc.

Pokud nevěříte, zamyslete se nad výsledkem ankety, která proběhla před třemi lety v Kodani. Budoucí maminky se vyjadřovaly, zda dávají přednost materiální podpoře bez vzájemných návštěv s prarodiči očekávaného dítěte, nebo blízkému kontaktu bez jakékoli finanční pomoci. Téměř 90 % dotázaných preferovalo druhou možnost. Peníze prostě nejsou všechno, doufáme.

2. Projevte emoce

Nemusíte zrovna křičet hurá, pokud celá rodina bude muset řešit nějaké obtíže. Ale nějakou pozitivní reakci, s maximálně možnou mírou vcítění, si tato situace vyžaduje.

Začít můžete zveřejněním svých pocitů. Klidně přiznejte, že jste překvapená, zaskočená nebo udivená. A že máte nejen radost, že si brzy pochováte miminko, ale uvědomujete si i všechny starosti, které mohou přijít. Bude to začátek dialogu, který umožní komunikaci mezi dvěma rovnocennými partnery. Vzpomeňte si na okamžik, kdy jste nastávající radostnou událost oznamovala svojí matce. Že si ještě dnes pamatujete, jak se tvářila a co říkala?

Nejste výjimka. Podle jedné starší německé studie patří právě tento moment mezi několik klíčových situací, které si člověk pamatuje celý život. Tak jako seznámení s partnerem, první sex a porod.

Foto: Natálie Keilová

Patnáctiměsíční Alžběta Svojtková je chloubou herečky Kateřiny Macháčkové.

3. Zůstaňte nad věcí

Ani pro nastávající rodiče není nová role lehká. Čeká je něco neznámého a neprobádaného. Každý radí něco jiného a odborná literatura jim klid také zrovna nepřidá. Váš názor si určitě rádi nebo alespoň s předstíranou ochotou vyslechnou. Nečekejte ale, že budou se vším souhlasit.

Poptejte se svých zkušenějších kamarádek, které si touto fází již prošly. Určitě vám potvrdí, že se musely často kousat do jazyka, aby nechrlily nevyžádaná, byť pravdivá moudra. Tolerance a respekt k odlišným názorům bude v této fázi vašeho čerstvého babičkovství tím nejdůležitějším, na co byste měla myslet.

Narodilo se miminko
…slyšíte roztřesený hlas v telefonu a nemůžete tomu uvěřit. Stala jste se babičkou. Strach o novopečenou maminku i to malé se mísí s obavami, jak bude všechno fungovat. V hloubi duše vám může být „titul“ babičky protivný. Copak vypadáte jako nějaká babka? V práci podáváte maximální výkon a důchodový věk je také ještě v nedohlednu. O zevnějšek pečujete možná usilovněji než zamlada a na studium jste také ještě nerezignovala. Jenže - po práci už máte ráda svůj klid a o víkendech občas neděláte vůbec nic. Sama sobě kladete otázku, zda zvládnete ještě pomáhat s miminkem a do jaké míry jste ochotna přemoci svoji lenivost… Než najdete na internetu nějakou smysluplnou radu, poskytneme jednu hned teď. Nepředbíhejte událostem a chystejte se na první návštěvu miminka.

1. Přivítejte miminko co nejlépe

Nepodceňte tento slavnostní okamžik, byť by trval sebekratší chvilku. Maminka vašeho vnoučete je unavená a určitě bude velmi citlivě vnímat každé vaše slovo a gesto. Je proto důležité pochválit nejkrásnější miminko na světě, ale také ocenit statečnost prvorodičky.

Vyvarujte se hlasitých úvah typu: miminko mohlo být větší a tlustší, kdyby maminka víc jedla a nehlídala se, nebo že právě narozené vnouče je celé po vaší babičce. Nedoporučujeme ventilovat ani zážitky z vlastních, jistě velmi těžkých porodů nebo diskutovat o vhodnosti očkování či četnosti kojení.

2. Nabídněte pomoc, ale nevnucujte ji

Pomocí nemyslíme jen hlídání. Může jí být překvapivě i to, že čerstvé rodiče nebudete chvíli svojí přítomností oblažovat a necháte je v klidu vychutnat děťátko.

Pokud budete respektovat skutečné potřeby svých potomků, dostane se vám jistě zasloužené vážnosti a uznání. Kanadská studie zabývající se rodinnými vztahy zkoumala vliv matek na manželství jejich dcer. Dcery měly svoje matky přiřadit do skupiny přísných, laxních nebo těch, co se o dceru vůbec nezajímaly. Nejšťastnější a nejstabilnější manželství měly dcery, které označily matku jako laxní. Tedy tu, která se o dceru zajímala jen vlažně a nijak do jejího manželství nezasahovala. O to víc platí věta v titulku - pomoc ochotně nabízejte, ale nevnucujte ji a neurážejte se, pokud ji vaši mladí odmítnou.

Foto: ČTK/AP – Alastair Grant

Sophia Lorenová v Cannes vzpomínala na filmy a lidi, s nimiž pracovala.

3. Vyjasněte si očekávání

Nové životní role přinášejí i nová očekávání. Ta se však mohou diametrálně odlišovat. Záleží na zkušenostech a zvyklostech z původní rodiny, stupni vzdělání, náboženství a dalších okolnostech. Odlišnosti mohou přinášet i nedorozumění, často zaměněná za nezájem, sobectví či dokonce schválnost.

To, co je v jedné rodině samozřejmostí, může být v další označeno za nevychovanost nebo buranství. Proto si bez emocí vyjasněte, co očekáváte vy a co rodiče vašeho vnoučete od vás. Ušetříte si zbytečné vysvětlování a dohady.

Příkladem častého nesouladu je kupování dárků. V dobré víře kupujete hračky, dupačky, dobroty a další nezbytnosti. Tak proč se na vás mladí čím dál víc mračí? Možná proto, že potajmu mluví o rozmazlování, očekávání vděčnosti nebo o zbytečnostech, které nemají už kam dávat…

Pohlídej nám, prosím
Věta, na kterou jste se těšila a zároveň jste se jí trochu obávala. Obavy, jejichž leitmotivem je otázka Co když?, neberou konce. Co když se něco stane, co když bude to roztomilé miminko stále jen křičet, co když si nebudu vědět rady, co když se mi vlastně nebude chtít… Říká se, že úlohou prarodičů je, na rozdíl od rodičů, rozmazlovat. V rozumné míře může toto tvrzení opravdu platit. Psychiatr Radkin Honzák říká, že třígenerační rodina poskytuje dítěti pevnější zakotvení a zároveň jej učí toleranci k jiným normám chování než jen těm, které se dítě učí doma. Přestože v případě miminka je asi předčasné toto řešit, je dobré mít na mysli, že vaše chování a postoje jsou příkladem pro budoucí chování vašich dětí a jejich přípravou na budoucí roli prarodičů. Ale od teorií zpět k realitě.

1. Myslete na sebe

Banální rada může být tou nejdůležitější. Když si uvědomíte, že kvůli nové roli nemusíte měnit svoje návyky, dost podstatně se vám uleví. Pokud chodíte dvakrát týdně cvičit, nemůžete prostě v tuto dobu hlídat. Pokud s manželem navštěvujete kurz tance, rozhodně ho nepřerušujte, byť by čerstvý děda sebevíc prosil… A pokud máte vyhrazen jeden večer potlachu s kamarádkami, platí totéž.

Naopak osamělé či životem unavené babičky by si měly uvědomit, že hlídání miminka může být kromě přívalu láskyplných citů k vnoučeti i zdrojem příjemných bonusů - při procházkách a jiných aktivitách si singl dámy mohou rozšířit okruh známých o nové kamarádky nebo dokonce o šarmantní dědečky. Prostě výhod najdete nespočetně! Takže snad nebude znít příliš drsně, když budeme tvrdit, že vnouče vydá za několik pejsků!

2. Buďte aktivní

Aktivitou samozřejmě nemyslíme mytí koleček od kočárku. Jde o aktivní vymýšlení smysluplného programu, který by přinesl užitek všem zúčastněným. Jak jinak předejít trochu ponižujícímu žadonění o hlídání než aktivním návrhem. Ten by mohl směřovat k obohacení vašeho programu.

S miminem přece nemusíte jen popojíždět po parku. S kočárkem se dá jezdit i na kolečkových bruslích nebo jít na túru. Plavání kojenců také nemusí být jen záležitostí maminek. Role babičky vás může významně omladit a do vašeho letitého vztahu přinést nečekaná pozitiva!

Foto: Michaela Feuereislová

S pořady pro děti baví Dáda už druhou generaci – a pořád má plno.

Potvrzuje to i výzkum lékařské fakulty v Hamburku. Vědci zkoumali vliv obyčejných aktivit, jako je chůze, plavání a zahrádkaření, na zdravotní stav žen v menopauze. Přestože žádná z žen pravidelně necvičila ani nedodržovala striktně zdravý jídelníček, měla většina hodnoty tělesného tlaku a cholesterolu v normě.

Podmínkou totiž bylo, že nějaké z uvedených aktivit se věnují ženy denně. Tedy každý den byly nějakým způsobem aktivní, neseděly doma. Druhý vzorek žen chodil dvakrát týdně cvičit, dodržoval zásady zdravé výživy, ale v ostatní dny se choval pasivně. Jejich hodnoty tlaku i krve byly výrazně horší. Vědci si to vysvětlují přirozenějším způsobem života, lepší náladou a nenásilnou formou pohybu. K tomu vám může přítomnost vnoučete výrazně pomoci!

3. Radujte se

Starosti, obavy a problémy se snažte hodit za hlavu. Zkuste se radovat i navzdory překážkám, které denně musíte překonávat. Dobrou náladou jistě postupně nakazíte i svoje okolí.

Pozitivní přístup k životu a dobrá nálada se dají pěstovat a trénovat tak jako cokoli jiného. Není žádné klišé si každý večer zrekapitulovat celý den a připomenout si něco hezkého, co se událo. Uvidíte, jak takový jednoduchý zvyk pozitivně změní subjektivní vnímání vašeho života.

Slavné babičky

Kateřina Macháčková

S vnučkou Alžbětou si hraje s legem, preferuje dřevěné hračky

Petra Černocká

Vnučku Olívii Coco vede ke čtení a do její výchovy zásadně nezasahuje

Sophia Lorenová

Má 9letou vnučku Luciu a osmiletou Vittorii. Často jim čte pohádky a kvůli nim se nechala přemluvit k dabingu postavy z filmu Auta 2

Dagmar Patrasová

Svému vnukovi Felixi Antonínovi ochotně zazpívá a těší se, že ho rozmazlí

Optimismus výrazně kladně ovlivňuje zdravotní stav a tím i zpomaluje stárnutí. Vědecké studie, které vám to dokážou, si jistě najdete na internetu sama, třeba na tabletu, při procházce s vnoučetem! Tak šťastnou cestu!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám