Hlavní obsah

Lucie Hadašová: Mateřství mě naučilo flexibilitě

Právo, Saša Šeflová

Vítězka soutěže krásy Česká Miss 2007 je momentálně maminkou na plný úvazek. Před půl rokem se jí ke čtyřleté Denise narodila druhá dcera Vanessa, a jak sama říká, nic kromě péče o děti a domácnost nezvládá. Lucie (28) musela dokonce přerušit i dálkové studium vysoké školy. Teď se bojí, zda svůj obor vůbec dostuduje, protože o budoucnosti školy rozhoduje akreditační komise.

Článek

Můžete srovnat rozdíl mezi tím mít jedno a dvě děti?

Teď už je to v pohodě, ale ještě před dvěma měsíci bych řekla, že mít dvě děti je naprosto šílené. Vanesska byla do čtvrtého měsíce hodně plačtivá, chtěla jenom maminku, nikdo jiný ji nesměl ani pochovat, nonstop jsem ji měla u prsu, takže jsem vlastně kojila dvacet čtyři hodin denně.

Jak přijala sestřičku starší dcera?

Byla šťastná, protože sestřička jí z porodnice přinesla medaili, po které Deniska hrozně toužila, tu jsme pro ni nechali udělat. A ještě jí přinesla foťák. Takže miminko přineslo dárečky a dárečky pro miminko zase vybírala ona, holky se podělily. Jsem strašně mile překvapená, jak se Deny chová. Malou chce pořád chovat, cítí se jako důležitá velká ségra, a dokonce jí nabízela i prso. Vidí, co dělám já, a tak mě kopíruje. Je z ní taková malá maminka.

Už chodí do školky?

Zatím na tři a půl hodiny denně. Má to tam ráda, být s ostatními dětmi jí prospívá, a dokonce má už třetí velkou lásku.

Stihla jste během těhotenství dokončit vysokou školu, jak jste plánovala?

Ne. Musela jsem ji přerušit a teď se bojím, jak to všechno dopadne a zda vůbec dostuduji. Kolem Univerzity Jana Amose Komenského je momentálně velká aféra a řeší se, zda jí neodeberou licenci. Lidé ji mají v povědomí jako špatnou školu pro modelky, ale nemám pocit, že by mi tam dal někdo nějakou zkoušku zadarmo. Studuji obor evropská hospodářská správní studia, problém snad byl jen u speciální pedagogiky, ale jsem z toho celkově zděšená. Uvidíme, zda ten rok, co mi chybí, dokončím.

Když jsem se ptala na studijním, říkali, že je všechno v nejlepším pořádku. Nejsem blázen, takže dopředu jsem studium nezaplatila. Přece jen je to dvacet tisíc korun za semestr dálkového studia.

Foto: ČTK

Po vítězství v České Miss se Lucie modelingu příliš nevěnovala, ale postavu po dvou porodech má téměř stejnou jako tehdy.

Proč jste vlastně přerušovala? Nedalo se dálkové studium s mateřstvím skloubit?

Nečekala jsem, že budu tak intenzivně kojit, měla jsem připravenou i chůvu, ale s Vanesskou to prostě nešlo. Tak jsem si řekla, že škola počká. Do důchodu je ještě času dost.

Máte představu, co byste chtěla dál dělat, až děti odrostou?

Já sama nevím. Když si někdy večer sednu a holky už spí, přemýšlím, co budu dělat, a k žádnému rozhodnutí nebo plánu jsem zatím nedospěla. Sice jsem už nějaké školy udělala, v hlavě něco mám, ale všechno se mění, včetně zákonů, které jsem nastudovala. Asi se věci nejlépe naučíte až praxí. Je to těžké. Třeba budu uklízet nebo skončím jako pokladní v supermarketu. Kdo ví, jak to dopadne.

A čím jste chtěla být, než jste poznala svého partnera, hokejistu Jaroslava Bednáře?

To už jsem studovala vysokou školu aplikovaného práva, předměty jako ekonomie, právo v podnikání a takové věci. Průprava k tomu sednout si někam do kanceláře. Ale teď v roli maminky zjišťuju, že jsem člověk, který dokáže skloubit víc věcí najednou, tak by mě mohla bavit nějaká produkce. S dětmi se člověk naučí plánování a flexibilitě.

Zvládáte doma všechno sama, nebo máte výpomoc?

Sama. Žádnou paní na úklid nemáme, i když si někdy říkám, když ten dům vidím, že bych si nejraději někoho vzala. Ale jsem hrozná, stejně bych před příchodem hospodyně uklidila, takže by to nemělo žádný smysl. Teď však budeme malovat, tak si asi někoho najmu.

Foto: archív

Hadašová se čtyřletou Denisou a půlroční Vanessou v kočárku. Dětem se věnuje na plný úvazek, nemá chůvu ani pomocnici v domácnosti.

A okna myjete taky sama?

Pomáhá mi mladší sestra, ale je to šílené, protože máme osmatřicet oken. Navíc jsou velká, francouzská. Dám si mytí oken místo fitka a dva dny mám pak nepoužitelné ruce.

Jak jste se dávala do formy po porodu?

Nijak. Oblečení klame. Ale dnes mi přivezou pás na běhání. Říkala jsem si, že si ho nekoupím, pak jsem však našla firmu, která mi ho půjčí. Jsem na sebe zvědavá, jak budu v obýváku běhat.

Kolik jste vlastně přibrala?

Tentokrát málo, necelých deset kilo. Ta už jsou pryč, ale připadám si taková celá rozměklá. Při Denisce jsem přibrala dokonce osmnáct, ale to jsem byla hodně zavodněná. Tehdy jsem to neřešila. Netušila jsem, jestli to není poslední těhotenství, tak jsem si ho chtěla užít.

Váš muž má už dohromady tři dcery, jednu z bývalého vztahu. Kluka by nechtěl?

Dlouho jsme nevěděli, zda se narodí kluk, nebo holčička. A manžel se to dozvěděl poslední. Je to takový král Jaroslav. Přemlouvám ho od doby, kdy jsem přišla z porodnice, ačkoli porodník mi říkal, že když už máme spolu dvě dcery, byla by to s největší pravděpodobností zase holka. Třeba ho ještě přemluvím, ale zatím je čas. Další dítě bych chtěla zase asi za čtyři roky, to je podle mne ideální rozestup mezi dětmi. Moje sestra je mladší o sedm let a to už je hodně. Měly jsme si málo co říct a ani společné hraní jsme si neužily.

Dokážete si udělat čas jen pro sebe?

Vůbec. Ani na toaletě nejsem nikdy sama. Kafe s kamarádkou nepřipadá v úvahu. Jediné místo, kde hodinu sedím sama, je na nehtech. Paní, která chodí k mojí nehtařce uklízet, mi Vanessku hodinu vozí venku v kočárku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám