Hlavní obsah

Jeremy Irons: Dosud nikdo nenapsal tak mimořádná díla jako Shakespeare

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od seriálu Borgiové se nezastavil ani na chvíli. Kromě televizního Jindřicha VI. natočil čtyři filmy a diář má plný do roku 2016, kdy zastoupí Michaela Caina v roli Alfreda v pokračování fantasy Batman vs. Superman: Dawn of Justice. Šestašedesátiletý populární Angličan Jeremy Irons je na vrcholu své kariéry.

Foto: archív ČT

Seriál Borgiové III vysílá ČT 2 v sobotu večer. Na snímku s kanadským hercem Françoisem Arnaudem (dole).

Článek

A ačkoli je v soukromí muž elegantní, zdvořilý a kultivovaný, nikdy jako herec neměl problém ztvárnit například oxfordského studenta zmítaného homosexuální láskou v seriálu Návrat do Bridesheadu (1981), perverzního Humberta Humberta v Lolitě (1997), zaměněné dvojče v hororovém filmu Příliš dokonalá podoba (1988), vášní pohlceného poslance v sexuálně zabarveném dramatu Posedlost (1992) nebo právě papeže Alexandra VI. ve zmíněném seriálu.

Rodriga Borgiu, vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie, si zahrál zvlášť s chutí. „Bylo úžasné sledovat dobu, ve které si cílevědomě budoval své impérium prostřednictvím korupce katolické církve a nastolil nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti hlavně poté, co se stal papežem.”

„Jako herec jsem se tou dobou nechal zcela pohltit. Jakmile se začalo natáčet, museli jsme zapomenout na všechno kolem, nevnímat kamery a světla a nechat se vnést do imaginárního světa doby. Jen tak si mohu také roli užít. Postupně se tak spolu s Rodrigem stávám paranoidním a agresivním. Cítím, jak ho obklopují lidé, kteří jdou po něm, on je ale chce dostat jako první.“

Vrah i muž boží v jednom nejen ve středověku

A jak ho na podobné role připravilo studium na divadelní škole Bristol Old Vic Theatre School a divadlo, ve kterém hrál převážně shakespearovské role? „Myslím, že dosud nikdo nenapsal tak mimořádná a výjimečná díla jako Shakespeare. Jeho postavy mají tolik rozporuplnosti i tolik lidských kvalit.”

„Ale i Rodrigo je vlastně vrah a cizoložník, ale zároveň je mužem božím. A to není bezpodmínečně středověká kvalifikace. Podívejte se třeba na George W. Bushe, o kterém jsem přesvědčen, že je hluboce věřící křesťan. A přitom na jeho rozkazy bylo zabito tisíce nevinných civilistů v tak daleké zemi,“ zamýšlí se.

Jako student založil kapelu

Talentovaný Jeremy má od mládí kromě hraní ještě jednu velkou lásku - muziku. „Byl jsem sice synem daňového poradce, ale místo čísel mě už v mládí okouzlila hudba. Jako student jsem založil čtyřčlennou kapelu, která se jmenovala Čtyři sloupy moudrosti. Zpíval jsem v ní, hrál na buben a na harmoniku. Byla to právě muzika, která mě vlastně přivedla na divadelní bristolskou školu Old Vic,“ vzpomíná charismatický rodák z ostrova Wight.

Foto: Reuters

Jeremy Irons

Ve třiadvaceti se přestěhoval do Londýna. Než však dostal vytouženou hlavní roli v muzikálovém hitu Godspell (1972), živil se všelijak: jako uklízeč, zahradník, ale především jako pouliční zpěvák. Úspěšná kariéra v londýnském West Endu a v televizi ho za sedm let dovedla na stříbrné plátno.

Chce neustále zkoušet něco nového

Hudební sen si ve filmu začal opět plnit počátkem devadesátých let v Žebrácké opeře a M. Butterfly. Později se podílel na albech řady hudebních hvězd. V animovaném muzikálu Lví král v roli bídného Scara nazpíval píseň Be Prepared a v roce 2006 na charitativním albu Písně od hvězd zase song Boba Dylana Make You Feel My Love.

Víte, že…

Jeremy je pětatřicet let ženatý s irskou herečkou Sinéad Cusackovou. Mají spolu dva dospělé syny - Samuela Jamese a Maximiliána Paula. Oba jsou herci.

Hercův nesmírně bohatý herecký rejstřík ještě ale zdaleka není úplný. „Pořád musím zkoušet něco nového, s žádnou rolí nikdy nejsem úplně spokojený. Myslím, že kdybych byl, bude to můj konec,“ říká s úsměvem oscarový Jeremy Irons.

Reklama

Související témata:

Související články

Jason Isaacs: Vždycky budu Lucius Malfoy

I když Jason Isaacs hrál ve známých hollywoodských filmech a úspěšných televizních seriálech, zůstane pro většinu diváků stále především Smrtijedem Luciusem...

Výběr článků

Načítám