Hlavní obsah

Japonci mají v módě jasno, chtějí hlavně vyniknout

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti týdne módy v japonském Tokiu vyrazili do ulic módní fotografové, aby zmapovali, co nosí obyvatelé i návštěvníci velké módní události. A pokud bychom hledali střízlivý styl vhodný na denní nošení, v Japonsku ho určitě nenajdeme.

Foto: Profimedia.cz

Velmi oblíbenou záležitostí jsou boty na platformě.

Článek

Na rozdíl od Evropanů nejsou Japonci příliš velkými fandy ležérní a nenápadné módy, tedy soudě alespoň podle toho, co oblékli na týden módy. Jejich outfity se v jednom dobře shodují: nosí černou, a to vždy a všude. Vždy ji ale musí doplnit o nějaký osobitý, hlavně hodně nápadný prvek.

Zároveň si libují v extravagantních doplňcích, a to už v jakémkoliv stylu. Nosí se boty na vysokých platformách, oversized svetry, trika i kalhoty, dohromady se kombinuje nepřeberné množství stylů i barev.

V Japonsku se zkrátka nosí vše, na co si jen vzpomenete. Je to země tolika chutí, barev i stylů, že vyniknout mezi tolika odlišnými a extravagantními lidmi jde jen velmi těžko. A zaujmout něčím neokoukaným? Téměř nemožné.

Foto: Profimedia.cz

V Japonsku se barvy příliš nenosí

Foto: Profimedia.cz

V Tokiu se nsoí extravagance

Foto: Profimedia.cz

I malé děti si na módu potrpí, styl okoukávají od dospělých

Foto: Profimedia.cz

Japonci si potrpí na extravaganci

Foto: Profimedia.cz

Účastníci týdny módy v Tokiu

Japonská móda ovlivňuje velké návrhářské domy

Na druhou stranu z Japonska pochází i spousta známých návrhářů. V Čechách pak můžeme jmenovat Mimi Lan, ze světových velikánů je to například Jódži Jamamota či Kenzó Takada, ten je známý spíše pod uměleckým jménem Kenzo. Spousta ostatních módních domů se ale inspiruje bohatou japonskou kulturou, kterou posléze aplikuje do svých kolekcí.

Japonských stylů je ovšem tolik, že jen velmi těžko se dají všechny dohromady vyjmenovat. Za zmínku snad stojí jen ty nejvýraznější: „nejpřeplácanější” styl decora, infantilní lolita, kdy se nositelky mění spíše v živoucí panenky, a sci-fi a fantasy inspirovaný styl pojmenovaný cosplay.

Foto: Profimedia.cz

Japonská lolita.

Reklama

Související témata:

Související články

Vínová je oblíbenou barvou letošního podzimu

Jestli si lámete hlavu s tím, jaká barva by se hodila na letošní podzim, pak vězte, že se do podvědomí opět dostává krásná vínová barva. A sluší všem. Zkuste...

Podle čeho vybírat kabát nebo zimní bundu

Už za několik málo dní budeme muset přetočit hodinky na zimní čas. A to znamená jediné. Zima se neúprosně blíží a dává o sobě čím dál víc vědět. Už jste ve...

Výběr článků

Načítám