Hlavní obsah

Kosmetické hříchy, kterými si ženy ničí oči

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podrážděné oči, zánět spojivek nebo dokonce rohovky. Až takovými následky může skončit nesprávné používání kosmetických přípravků. Způsobit zdravotní problémy mohou jak řasenky, tak i oční stíny nebo lak na nehty.

Foto: Profimedia.cz

I líčidla mají svou expirační dobu.

Článek

1. Prošlé řasenky

Životnost, a tedy expirační dobu řasenek a dalších zkrášlovadel ženy často podceňují. Pokud totiž nejeví žádné výrazné známky poškození, používají je vesele dál. Přičemž si vůbec neuvědomují, že jejich používání může mít i zdravotní následky.

„Oční prostředí je velmi citlivé na jakékoli nepřirozené podněty. Tubus řasenky je zevnitř navlhlý, aby vytvořila slíbený efekt, a právě toto prostředí je velmi náchylné na bakterie. Ty pak mohou způsobit záněty spojivek či rohovky,“ vysvětluje Ivana Machoňová ze společnosti Parfums.cz.

Řasenky by se měly měnit po dvou až třech měsících. Prošlou řasenku lze odhalit tím, že řasy neodděluje, a naopak je slepuje, dělá žmolky a nefunguje tak, jak její název slibuje.

2. Laky na nehty

Rychle odlakovat, rychle nalakovat a rychle uschnout. Mnoho žen si během čekání na zaschnutí laku stačí nanést řasenku, rtěnku či make-up. A právě tohle je zásadní chyba.

Laky na nehty je jednou z nejčastějších příčin podráždění kůže v okolí očí. Řada z nich totiž obsahuje dráždivé chemické látky včetně rozpouštědel. Proto je při usychání laku třeba dbát na to, abyste si čerstvě nalakovanými nehty nesahala do očního okolí.

„Nedoporučuje se ani používat vodičky pro rychlejší uschnutí. Jakákoli další chemikálie riziko podráždění jenom zvyšuje,“ upozorňuje Ivana Mochoňová.

Pokud jste tedy náchylná k podráždění kůže například v očním okolí, určitě se vyhýbejte lakům, které obsahují formaldehyd, dibutylftalát a toluen. Jde o toxické látky, které v extrémních případech mohou přivodit závratě, bolesti hlavy nebo další zdravotní obtíže.

3. Práškové oční stíny

Oční stíny podtrhnou krásu očí, rozzáří je a dodají vašemu pohledu hloubku. Někdy vás však při nanášení práškových očních stínů mohou začít pálit oči. Chyba obvykle nebývá ve složení stínů, ale v tom, že jsou prostě práškové a v případě nesprávného nanášení či příliš velkého množství stínů vzniká kolem očí neviditelný oblak drobných částeček, které mohou způsobit zarudnutí očí.

„V těchto případech nejlépe pomáhají báze pod oční stíny. Díky nim se nejen neslijí do linek, ale zůstanou takové, jaké jste je chtěla. Zbytečně si nedráždíte oči, a navíc mnohé báze vaše oční víčka také vyživují,“ radí Machoňová.

4. Špatně zvolené postupy žen používajících kontaktní čočky

Používání kontaktních čoček nebrání v líčení, je ale zapotřebí dodržovat více pravidel.

„Kosmetické prostředky nepatří na vnitřní okraj víček, protože by mohly znečistit povrch čoček. I oční linky lze tedy nanášet jen na vnější okraj víčka,” radí Lenka Neužilová z Biotrue.

Dále je dobré nepoužívat kosmetické přípravky a řasenky k prodloužení řas obsahující drobná vlákna. Ta totiž mohou snadno z řasy odpadnout a dostat se do oka, kde mohou jednak znečistit čočku, ale způsobit i podráždění oka a jeho zarudnutí.

„Odličování lze provádět až po odstranění čoček z očí. Pouze tak zabráníte tomu, aby se zbytky kosmetických přípravků dostaly na čočky,” dodává Neužilová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám