Hlavní obsah

Richard Gere: Víra mě naučila pokoře

Právo, Jana Rovenská

Populární herec z Filadelfie se po jedenácti letech druhého manželství s herečkou Carey Lowellovou rozvádí. Richard Gere se totiž ve svých čtyřiašedesáti zamiloval do půvabné Padmy Lakshmiové, americké Indky z Čennaí.

Foto: archív ČT

S čínskou herečkou Bai Ling v Rudém labyrintu

Článek

A kdo je jeho nová láska? O devatenáct let mladší Padma je bývalá modelka, kterou objevili v osmnácti letech poté, co s matkou přiletěla z New Yorku do Evropy. Její exotický vzhled přilákal ty nejslavnější návrháře od Ralpha Laurena přes Gianniho Versaceho po Roberta Cavalliho.

Po kariéře modelky začala Padma psát velice úspěšné kuchařky, a netrvalo dlouho a měla i vlastní televizní show, při které připravovala nejrůznější vegetariánské pokrmy. Mluví anglicky, tamilsky, španělsky a hindu. Brzy si jí všimli i filmaři a objevila se v řadě seriálů, jako byl například Sandokan či Star Trek: Enterprise.

Poznali se v New Yorku

Richard poznal Padmu nedávno v New Yorku. Právě zde natáčí svůj nový film Time Out Of Mind (Být mimo) a hraje bezdomovce, který se po letech snaží spojit s odloučenou dcerou.

Sám má z druhého manželství (první bylo bezdětné se známou modelkou Cindy Crawfordovou) čtrnáctiletého syna Homera, Padma, bývalá manželka Salmana Rushdieho, má z nedávného vztahu tříletou Krishnu. Jejím adoptivním otcem byl americký miliardář Teddy Forstmann, který ve věku jednasedmdesáti let zemřel a odkázal jí nezveřejněnou sumu peněz.

„Vše je zatím velice nové a čerstvé, vůbec nevíme, jak se náš vztah bude vyvíjet. Je ale nádherná,“ netají se se svou novou láskou herec, který dnes už sice nepatří mezi největší sexy symboly Ameriky, pro ženy je ale stále přitažlivý.

Meditující charitativní trémista

Na svou slavnou kariéru vzpomíná se slovy: „Je zázrak, že jsem to dotáhl až sem. Jsem totiž v podstatě strašný trémista, nenávidím zkoušky a lidi, kteří mě hodnotí. Kdybych býval musel dělat konkurzy, určitě bych žádnou pořádnou roli nedostal,“ vysvětluje s úsměvem Gere, který nikdy neodpovídal prototypu hollywoodské hvězdy.

Nezajímaly ho skvělé večírky, nedělal aféry, hlavně se věnoval charitě a meditování. U svého domu v Greenwich Village si postavil meditační chatu a jako oddaný buddhista tvrdí, že nejdůležitější věcí v jeho životě je víra.

„Jen díky ní jsem ze slávy nezpychl. Víra mě naučila pokoře. Hodně čerpám z přátelství s dalajlamou. V Tibetu jsem vždycky šťastný, nabíjí mě energií,“ říká i dnes. Po boku dalajlamy se silně zapojil do boje za lidská práva ve světovém měřítku. Je totiž jedním ze zakládajících členů Tibet House, neziskové organizace, která bojuje za zachování tibetské kultury. I proto si s chutí zahrál hlavní roli v thrilleru Rudý labyrint (1997), ve filmu, který konfrontuje čínský právní systém, a na vlastní kůži zjišťuje, jak je nedostačující a krutý.

Víte, že…

Přestože se dlouho zdálo, že si na nejvyšší příčky filmové slávy nesáhne, stalo se. Po jedenácti letech u filmu od úspěšného Amerického gigola (1980) přišla romantická komedie Pretty Woman.

Teprve ta odstartovala období, v němž exceloval ve snímcích Návrat Sommersbyho, První rytíř, Nevěsta na útěku nebo Podzim v New Yorku či Skandál a Smrtelné lži.

„Když si vzpomenu na roli proslulého právníka Jacka Moorea, ještě dnes mi vstávají vlasy hrůzou z toho, že by se mi něco podobného přihodilo v Číně. Přišít nevinnému člověku, navíc cizinci, vraždu mladé dívky, jistě pro čínskou policii nebyl problém, a verdikt byl jediný: když ne smrt, tak určitě trvalé vězení. Naštěstí jsem měl tehdy tu krásnou, šikovnou a statečnou advokátku,“ směje se po letech Richard, který aktivně pracuje i ve světové organizaci Survival International, jež podporuje a chrání obyvatele domorodých kmenů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám