Hlavní obsah

I tátové mají svůj svátek

Novinky, zun, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži často brblají, že ženy mají svých svátků plno. Mezinárodní den žen a Den matek mají svou tradici a v kalendářích vyčleněné místo. Ale ani muži nejsou opomíjeni. Existuje Den otců a dokonce i Den mužů. V kalendáři aby je však člověk pohledal. Přesto tatínkům již tradičně patří třetí červnová neděle.

Foto: Profimedia.cz

I tátové mají svůj svátek.

Článek

Ačkoli ve světě se Den otců slaví už přes sto let, u nás stále není uznán jako oficiální svátek a je tak stále na okraji zájmu. A to přestože s tímto svátkem už 5 let počítá i český kalendář. Jako oficiální svátek se jej snaží už několik let prosadit Liga otevřených mužů ve spolupráci s různými sdruženími, např. se Sítí mateřských center.

Podle výzkumu agentury TNS Aisa uskutečněného pro značku Pilsner Urquell 59 procent dotázaných souhlasí s tím, aby byl Den otců v České republice připomínán. Ve výzkumu zároveň 17,5 procenta lidí odpovědělo, že si osobně tento den připomínají. Zájem společnosti tak o Den otců neustále roste, ještě před dvěma lety odpovědělo na stejnou otázku kladně jen 8 procent respondentů.

I psychologové s oslavou tohoto svátku souhlasí, jelikož v průběhu roku není příliš příležitostí, jak vyjádřit uznání i city k tatínkům, kteří mají nezastupitelnou roli v rodině. Jejich přístup k výchově, pozornost, i životní nadhled jsou nenahraditelné a dodávají výchově dítěte ideální rovnováhu. Jsou méně úzkostliví a zároveň akčnější, což děti milují, přivádí je k různým sportům a dokonale doplňují ženskou intuici.

Den otců není žádným novým výmyslem. Naopak, slaví se po celém světě. Počátky svátku Dne otců můžeme hledat v roce 1908, kdy v Západní Virginii zorganizovala Grace Claytonová 5. června Den otců na počest 210 otců, kteří zahynuli při neštěstí v dole.

O dva roky později, v roce 1910, se zrodila dnešní tradice oslavy svátku Dne otců. Američanka Sonora Smart Doddová uspořádala první veřejnou oslavu na počest svého tatínka, který po smrti své ženy sám vychoval šest dětí. Sonora byla jedna z nich - dcera, která mu takto chtěla poděkovat za všechno, co pro ně udělal. Tato oslava se konala 19. června, v den narozenin jejího otce. Oficiálně se pak Den otců začal slavit až v roce 1972, kdy jej uzákonil prezident Richard Nixon.

Kromě Dne otců se v mnoha zemích slaví také Mezinárodní den mužů, konkrétně 19. listopadu.

 Kde oslavit Den otců

1. Tátafest 2014: TataBojs, Táta roku i značka Tátové vítáni - v neděli 15. června 2014 od 14 do 19 hod. v pražském parku Stromovka - v prostoru u restaurace Šlechtovka. Akce pořádaná Ligou otevřených mužů a Unií center pro rodinu a komunitu je určena především mužům – otcům a je zdarma přístupná pro širokou veřejnost.

V pestrém odpoledním programu najdete koncerty kapel Lakomé Barky a TataBojs nebo workshop bubnování, pro milovníky adrenalinových sportů bude k dispozici lezecká stěna Boulder, pro malé i velké gurmány pak workshop vaření s „tátou“ Martinem Polačkem. Pro všechny pak stánky s klasickým i netradičním občerstvením, knížkami a mnoho dalšího. Více informací najdete na webu www.tatafest.cz.

2. Super den pro super táty na zámku Loučeň - nedělní odpoledne plné her a soutěží pro celé rodiny. Tatínkové, kteří se zúčastní hry, získají postavičku „Super-IGRÁČKA“. Toho firma EFKO vyrobila v limitované edici pouze pro příležitost oslav Dne otců na zámku Loučeň.

Mezitím co budou tatínci soutěžit, maminky mohou se svými ratolestmi projít systém unikátních labyrintů v parku. K dispozici bude i golfový trenažér, kuličkové hřiště, paintball, kutilská dílna a bohatý dětský program.

3. Čtvrtý ročník českého Dne otců - Webový portál Střídavka ve spolupráci s Unií otců připravuje setkání všech, kteří chtějí podpořit táty, jejich větší zapojení do výchovy dětí. Akce se koná 15. 6. 2014 od  10:30-12 h na Staroměstském náměstí v Praze (u Husova pomníku). Děti se mohou těšit na celou řadu her a soutěží.

Foto: Archív firem

Den otců

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní otcové bortí léta stanovené hranice

Aniž bychom chtěli hanit staré časy, v dřívějších dobách sice bývali muži hlavou rodiny, co se ale týkalo péče o děti a domácnost, převážnou většinu zastávaly...

Poporodní depresí trpí i mladí otcové

Narození potomka je krásná událost, kterou prožívají oba rodiče. Momenty štěstí a radosti ale mohou rychle vystřídat pocity beznaděje a depresí. Podle zjištění...

Výběr článků

Načítám