Hlavní obsah

Bohémský trend, který se nosí už desítky let

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled notoricky známá klasika. Různé druhy batikovaných oděvů si přivážely děti z letních táborů a nosili je i příznivci slavného hnutí Hippies.

Foto: Archiv firem

1. Modrobílý top, Lindex 1299. 2. Mikina s nárameníky, Ann Christine 529 Kč. 3. Mikina, Ann Christine 649 Kč. 4. Volné kalhoty, F&F 349 Kč. 5. Batikované džíny, Asos.

Článek

Technika zdobení oděvů pochází z Asie a sahá až do šestého století před naším letopočtem. Do Evropy se začala dostávat ale daleko později. Na jejím počátku si lidé barvili různé části oděvů pomocí přírodních látek, které získávali z květin a stromů. Dnes je batikování velmi oblíbené a populární po celém světě. K největším a hlavním producentům batikovaného zboží stále patří především asijské a africké státy.

Relativně oblíbená a jednoduchá metoda zkrášlování oděvů se většinou promítá v každoročních letních trendech, kdy se v kolekcích objevují batikované maxišaty, ale i pohodlné volné, takzvané „turecké“ kalhoty a halenky. Občas je k vidění i na doplňcích, kabelkách, batozích a šátcích.

Foto: Archiv firem

1. Světle modré šaty s třásněmi, Topshop. 2. Indiánské šaty, New Yorker 649 Kč. 3. Zeleno modrý overal, F&F. 4. Maxišaty s tříčtvrtečními rukávy, Romwe. 5. Šaty na ramínka, Asos.

Doma si nějaký ten kousek můžete s dětmi obarvit i vy, a to pomocí barev, které jsou běžně k dostání v drogeriích. Jako pomocník dobře poslouží velký hrnec, pokud možno staršího data, a stejně tak stará vařečka. Nezapomeňte ani na gumové rukavice, nůžky, provázek, ocet a sůl. Aby byl výsledek co nejvýraznější, vybírejte oblečení ze 100% bavlny. Tam, kde oblečení svážete, zůstane původní odstín. Napevno utaženým provázkem by totiž barva neměla proniknout. Poté postupujte podle návodu, který je uveden na barvě na textilie. Nakonec látku vymáchejte v octové vodě, aby se barvy ustálily. Zkuste batiku a zavzpomínejte tak na bezstarostná dětská léta.

Batikují i celebrity

Batiku si oblíbily i některé hvězdy. Hlavně slavné ženy na volný čas, nákupy do města a schůzky s přáteli rády oblékají dlouhé volné šaty v tmavých, ale i pestrobarevných kombinacích. Výjimkou nejsou ani muži, herci Russell Brand, bývalý manžel zpěvačky Katy Perry, a komediální herec Jack Black oblékli batikované triko.

Foto: Profimedia.cz

Heidi Klumová

Foto: Profimedia.cz

Alessandra Ambrosiová

Foto: Profimedia.cz

Fearne Cottonová

Foto: Profimedia.cz

Nicole Richieová

Foto: Profimedia.cz

Behati Prinsloová

Foto: Profimedia.cz

Jessica Alba

Foto: Profimedia.cz

Russell Brand

Foto: Profimedia.cz

Jack Black

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám