Hlavní obsah

Zavařování začíná být opět velmi populární

Právo, Novinky, Vendula Presserová, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavařování, vaření džemů a marmelád přeje bohatá úroda ovoce i zeleniny, ale také větší chuť Čechů vracet se k rodinným tradicím, touha po kvalitních potravinách a pak také snaha něco málo po finanční stránce ušetřit. Navíc domácí zavařeniny jsou obvykle mnohem chutnější než ty, co jsou k dostání v obchodech.

Foto: Profimedia.cz

Zavařování začíná být opět velmi populární.

Článek

Češi nejčastěji zavařují okurky. Receptů na lák a přísady koluje po našich krajích spousta. Někdy jsou slanější, jindy sladší nebo naopak kyselejší, ale všechny, ochucené novým kořením a bobkovým listem, hořčičným semínkem a pepřem, dělají čest naší kuchyni.

Na čerstvých plodech je možné založit odtučňovací kúru. Nejenže jsou nízkokalorické, obsahují pouhých 67 kJ ve sto gramech, navíc se v nich ukrývá kyselina tartronová, která disponuje schopností bránit přeměně škrobů na tuky. Zatočí tedy s faldíky.

Enzym erepsin štěpí bílkoviny a zabíjí bakterie a parazity ve střevech, vláknina čistí zažívací trakt. Vysoký obsah vody a draslíku se sodíkem, navíc v optimálním poměru, pomáhají pracovat ledvinám a močovému ústrojí. Naše zelené plody tak působí silně detoxikačně. Některé zdroje dokonce uvádějí i jejich protirakovinné působení, to se připisuje zejména hořkým látkám, proto nevyhazujte ani hořké části.

Podívejte se s námi na nejoblíbenější recepty domácích zavařenin.

Nakládané tradiční okurky
Suroviny: 6 kg menších okurek, 4 l vody, 1 l octa, 300 g cukru, 50 tabletek sacharinu, 120 g soli, 4 bobkové listy, 15 kuliček nového koření, 6 hřebíčků, 40 kuliček pepře, 6 lžic hořčičného semínka, mrkev a cibule na kolečka, do každé sklenice větvička kopru, podle chuti křen, česnek, estragon, vinné listy, višňové listy nebo feferonky
Postup: Okurky vypereme. Při nakládání většího množství je oblíbené praní v pračce, pozor ale na teplotu vody i na to, aby v bubnu nezůstaly zbytky pracích prostředků. Volte nejšetrnější program.Nakládačky roztřídíme do sklenic podle velikosti, nejlepší je, jsou-li v každé sklenici plody stejně velké. Prokládáme kolečky cibule, mrkve a koprem, eventuálně dalšími přísadami. Všechny výrobky nemusí mít stejnou chuť, do některé sklenice můžeme přidat česnek, do jiné feferonku, do další kolečka křenu. Svaříme lák, provaříme ho asi 10 minut. Okurky zalijeme horkým lákem, zavíčkujeme a dáme sterilovat na dvacet minut při teplotě 85 °C.
Houby s octem
Suroviny: 2 kg hub (hřiby, václavky ap.), 5 paprik (můžou být zelené i kapie), 3 střední cibuleNa uvaření hub: 3 l vody, 3 lžíce soli, půl bulvy celeru, 2 mrkve, 20 kuliček pepře, 1 bobkový list, 3 kuličky nového kořeníNálev: 250 ml octa, 750 ml vody, 20 g soli, 50 g cukru, 10 tabletek sacharinu, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžička semínek koriandru
Postup: Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, malé plodnice necháme vcelku. Uvaříme je ve slané vodě s kořením a kořenovou zeleninou. Hříbky vaříme pět až deset minut, václavky minimálně dvacet. Průběžně sbíráme pěnu.Houby scedíme a v sítu propláchneme studenou vodou, zeleninu vyndáme a vyhodíme. Uvařené okapané houby smícháme s nakrájenými paprikami a cibulí. Směs plníme do sklenic do tří čtvrtin. Svaříme si nálev a zalijeme jím houby. Sterilizujeme 25 minut při 100 °C.
Ostružinové želé v dárkovém balení
FOTO: archiv Dr. Oetker
Suroviny: 700 ml šťávy z ostružin (z asi 1,3 kg ostružin), 1 balení želírovacího ovocného cukru Dr. Oetker, podle potřeby kyselina citrónová
Postup: Ostružiny omyjeme, necháme oschnout a pomocí odšťavňovače získáme šťávu (postupujte podle návodu na použití přístroje). Odměříme 700 ml šťávy. Připravenou šťávu dobře rozmícháme v hrnci s želírovacím ovocným cukrem. Nemáme-li odšťavňovač, necháme ostružiny rozvařit, propasírujeme, vychladíme a teprve potom šťávu smícháme s cukrem.Směs přivedeme za stálého míchání do varu a minimálně tři minuty povaříme. Potom sundáme z plotny. Na talířek kápneme 2 kávové lžičky právě uvařeného želé. Pokud je po vychladnutí málo tuhé, vmícháme do něj dvě zarovnané lžičky kyseliny citrónové.Odebereme případnou pěnu a hned plníme až po okraj do připravených sklenic. Uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi pět minut necháme stát na víčku.Sklenice ozdobíme podle vlastní fantazie. Můžeme použít barevné papíry, odstřižky látek, mašličky, krajku, provázky, cedulky s popisky, sušené květiny apod.
Švestkovo-jablečný džem
FOTO: archiv Dr. Oetker
Suroviny: 500 g jablek, šťáva z 1/2 citrónu, 500 g švestek, 1 balení želírovacího cukru Extra 2:1 Dr. Oetker, 2 kousky celé skořice, 3 polévkové lžíce rumu
Postup: Jablka omyjeme, oloupeme a pokapeme šťávou z citrónu. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Asi 200 g ovoce nakrájíme na malé kousky. Zbytek rozmixujeme nebo rozemeleme.Rozmixovanou směs dáme do většího hrnce, přidáme Extra želírovací cukr a promícháme. Přidáme celou skořici a rum. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.Uvařený džem zbavený pěny ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Pokud nechceme mít ve skleničce džemu celou skořici, vyjmeme ji před plněním.

Reklama

Související témata:

Související články

Odlehčené varianty jahodových dezertů

Mezi ovocem patří určitě k favoritům. Skvěle chutnají s jogurtem i se šlehačkou, s cukrem i bez něj, ve zmrzlině i v knedlíku. Vůně jahod se nedá ničím...

Jogurtové pochoutky na sladký i slaný způsob

Výživoví experti jej zařazují mezi nejzdravější potraviny, dietologové by ho svým obézním pacientům nejraději předepisovali na recept a rozumné maminky ho balí...

Výběr článků

Načítám