Hlavní obsah

Jak se dcera uprchlíků zamilovala do šéfa Facebooku

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se pohádkový příběh o Popelce odehrával v 21. století, mohl by vypadat nějak takhle: Dcera uprchlíků z Asie, kteří se ve Spojených státech pokoušejí vybudovat nový život, ve frontě na toalety potká svého prince, zakladatele sociální sítě Facebook. Jiskra přeskočí na první pohled, za pár let je z něho miliardář a vše končí svatbou.

Foto: ČTK/AP

Mark Zuckerberg se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Priscillou Chanovou.

Článek

Priscilla Chanová (27), jež se za Marka Zuckerberga v tajnosti provdala v sobotu 19. května, Popelku připomíná i svým přirozeným půvabem, pilností a skromností. Její život ale jako pohádka zpočátku vůbec nevypadal. Otec do Spojených států utekl z Vietnamu, maminka z Číny. Oba se v nové vlasti snažili uživit, jak se dalo. Když se v roce 1985 Priscilla narodila, oba pracovali jako personál v restauraci. Až zadlouho se vzmohli na vlastní podnik.

Dala přednost Harvardu

Rodiče se ale snažili, aby jejich dcera měla lepší start do života než oni sami. A protože jí nadání nechybělo, po střední škole nastoupila na prestižní Harvardovu univerzitu v Massachusetts, kde studovala biologii.

Právě zde také poznala svého budoucího manžela. Bylo to v roce 2003, kdy si ještě Mark mohl o svém dnešním jmění, které je odhadováno kolem 15 miliard dolarů, nechat zdát.

Mladí lidé se prvně spatřili během jednoho z večírků, když čekali, až se uvolní toalety.

„Byl to takový ten vědátor, který je prostě mimo,“ zavzpomínala po letech na seznámení s Markem pro časopis The New Yorker.

Jenže Priscillu na tom vědátorovi něco zaujalo a brzy se stala nedílnou součástí jeho života. Ovšem zatímco Mark musel věnovat skoro veškerý čas řízení své raketově rostoucí firmy v Kalifornii, jeho přítelkyně se rozhodla zůstat na předměstí Bostonu a dostudovat. Nepřijala ani Zuckerbergovu nabídku, aby přišla pracovat do Facebooku.

„Nebyla v Markově područí. Jednala s ním prostě jako s chlapcem, kterého miluje,“ cituje deník The New York Times Davida Kirkpatricka, autora knihy o Facebooku.

Foto: Profimedia.cz

Stará láska nerezaví - ani po devíti letech známosti se jeden bez druhého neobejdou, což rádi zachycují paparazzi.

Jenže vztahy na dálku nemohou vydržet dlouho a vzdálenost mezi východním a západním pobřežím Spojených států se ukázala jako nepřekonatelná. Pár se tehdy rozešel a Mark měl dokonce vztahy s jinými ženami.

Jakmile ale Priscilla v roce 2007 odpromovala a vydala se za svým bývalým do Silicon Valley, stará láska se zase naplno rozhořela.

Chtěla více času s Markem

Absolventka Chanová, kterou mezitím přijali jako učitelku na soukromé škole v kalifornském San José, si tentokrát s Markem dohodla jasné podmínky, za jakých bude jejich vztah fungovat.

Jedna byla zvlášť kuriózní. Vytížený pracant Zuckerberg musel slíbit, že i když zatím nebudou bydlet společně, věnuje své přítelkyni nejméně 100 minut v soukromí týdně.

Tato podmínka ale padla, když předloni Mark své milé nabídl, aby se k němu přistěhovala do domu, který si pronajímá v Palo Altu, nedaleko sídla Facebooku. Slíbil také, že ji alespoň jednou týdně vezme na rande. Kirkpatrick ve své knize The Facebook Effect tvrdí, že Zuckerberg jednou utekl ze sídla mediálního impéria News Corporation, přičemž jeho šéfovi Rupertu Murdochovi vysvětlil, že musí vzít Priscillu do kina.

Další podmínkou byly alespoň dva týdny společné dovolené ročně, a tak už se od té doby podívali do Dubaje, Bombaje nebo Číny. A nakonec Mark evidentně splnil i svůj poslední slib, že bude přemýšlet o svatbě.

Ta se podle amerických médií v naprostém utajení chystala čtyři měsíce. Ani pozvaní hosté neměli do poslední chvíle tušení, že se stanou svědky jednoho z nejvýznamnějších sňatků letošního roku. Mysleli si totiž, že jedou slavit Priscillinu druhou promoci - na kalifornské univerzitě totiž dostudovala medicínu.

Tím si hodlá splnit svůj sen - stát se dětskou lékařkou. Když hosté dorazili k domu snoubenců, nemohli uvěřit svým očím. Nevěsta byla oblečena do nádherných bílých šatů, ženich měl na sobě tmavomodrý oblek.

Svatba v utajení

Priscilla si na výběru svatební róby dala velmi záležet. Nakonec její volba padla na model losangeleské návrhářky Claire Pettibonové. Vyšel na 4,7 tisíce dolarů (kolem 90 tisíc korun). Mladá žena si šaty vybírala sama, osobně dojela do salónu, vystupovala ale pod falešným jménem, aby se přípravy na obřad nevyzradily.

Svatební hostinu pak zajišťovala restaurace Palo Alto Sol ze sousedství, kam si mladý pár občas zajde na večeři. Servírovaly se samozřejmě mexické speciality, ale také japonské suši.

Jak napsala americká média, Mark své vyvolené natolik důvěřuje, že nežádal předmanželskou smlouvu, která by pro případ rozvodu chránila jeho astronomické výdělky. Lidé, kteří se s Priscillou znají, se navíc shodují v tom, že má skromnou povahu a hodlá žít z peněz, jež si sama vydělá, třeba jako dětská lékařka.

To nejlépe ilustruje příhoda, o níž napsal The New York Times: Markova sestra Randi si jednou vyrazila na nákupy a svou nastávající švagrovou vzala s sebou. Priscilla se zastavila u páru bot, který se jí evidentně velmi líbil. Jenže střevíce stály 600 dolarů (asi 12 tisíc korun). „Kup si je, peníze na to máš,“ řekla jí prý Randi. Jenže Priscilla namísto toho boty položila zpět. „To nejsou mé peníze,“ odvětila.

Stejně tak je mladé paní Zuckerbergové cizí touha po slávě a publicitě. Médiím se vyhýbá a jen občas o sobě dá vědět na Facebooku, kde s Markem také oznámili svůj sňatek.

Na svém profilu, který se ničím neliší od miliónů dalších, se vyznává ze své lásky k vaření, teplým místům a rajčatům sušeným na slunci. „Jsem prosté stvoření,“ píše o sobě Priscilla, která kromě angličtiny ovládá i španělštinu a kantonský dialekt čínštiny, a dodává, že se v létě chystá do Peru.

Na stránkách vůbec není těžké zjistit, co je asi největším koníčkem novomanželů: jejich sněhobílý pes Beast (Zvíře) z chundelatého maďarského plemene puli. Dokonce mu založili vlastní profil, kde zveřejňují fotky z jeho pohádkového psího života.

Reklama

Související témata:

Související články

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se oženil

Zakladatel největší světové sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg se v sobotu oženil. Při malém rodinném obřadu v kalifornském Palo Altu si vzal svou...

Výběr článků

Načítám