Hlavní obsah

Mladé ženy německých politiků se derou na výsluní

Právo, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poklidnou povánoční náladu v Německu rozvlnily zprávy, že hned dvě mladší ženy starších politiků by se rovněž rády prosadily v politice.

Foto: Profimedia.cz

Manželka Vladimira Putina Ludmila (vlevo) na rozdíl od Doris politické ambice nemá.

Článek

Počátkem ledna oznámila Doris Schröderová Köpfová (48), manželka exkancléře Gerharda Schrödera (67), že by to ráda zkusila v dolnosaském zemském sněmu, když rodina žije v metropoli Hannoveru.

V téže době se přihlásila Michelle Münteferingová (31), choť bývalého šéfa sociálních demokratů (SPD) a bývalého vicekancléře Franze Münteferinga (72). Ta by chtěla zasednout ve Spolkovém sněmu.

Češka budila pozornost v Bonnu

V Německu se rozpoutala diskuse, jaké mají obě dámy vyhlídky. Každý vztah či dokonce svatba staršího německého politika dříve či později vyvolají otázku, jestli je to jen láska, pobláznění muže v pokročilém věku, či dokonce snaha zajistit si ošetřovatelku a péči na stáří.

Foto: Profimedia.cz

Doris Schröderová je považována za elegantně oblékanou a příjemnou dámu.

Občas se mluvilo o snaze žen vydobýt si více prostoru pro ovlivňování politiky vlastního muže či jeho strany. Tak to bylo například u Schröderovy třetí ženy Hiltraud („Hilu“), která se snažila glosovat jeho sociální politiku jako dolnosaského premiéra, ale mnohem dříve u Marie Ehmkeové, české manželky Horsta Ehmkeho, v 70. letech minulého století šéfa kancléřského úřadu.

Marie Ehmkeová, která v roce 1968 opustila jako studentka Československo směrem do Spolkové republiky a v roce 1972 se provdala za Horsta Ehmkeho (SPD), budila v tehdejší metropoli Bonnu pozornost svým hezkým vzhledem a příjemným chováním.

Konzervativní politici nemohli popřít její společenské úspěchy, a snad proto ji označili za „bezpečnostní riziko“. Z titulu funkce totiž Ehmke kontroloval také tajnou službu BND. Podle týdeníku Focus BND v roce 1993 vyhodnocovala informace StB o Marii, ale aktivní spolupráci s StB se u ní nepodařilo prokázat.

Silný pár

Pár Doris a Gerhard Schröderovi je v Berlíně považován za velmi silný a je také ve společnosti vidět, jako například na plese ruské ambasády. Exkancléř se přeorientoval na ekonomiku. Využil politických kontaktů s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Stal se předsedou dozorčí rady společnosti Nord Stream AG, která provozuje nový plynovod z Ruska do Německa a je dceřinou firmou ruského státního energetického koncernu Gazprom.

Foto: Profimedia.cz

Je sňatek s podstatně starším bývalým šéfem sociálních demokratů Franzem Münteferingem pro Michelle láska, nebo spíš výtah do vyšších pater politiky?

Doris, bývalá novinářka, která pomohla i českým kolegům k několika rozhovorům, se při svém povolání seznámila s Gerhardem a v roce 1997 se za něho provdala. Do manželství přivedla i svou dceru Klaru (dnes 20) a později Schröderovi v letech 2004 a 2006 adoptovali dvě děti z Ruska – Viktorii (dnes 11) a Gregora (6).

„Do politiky jsem vždy chtěla, ale když byl manžel kancléřem, nebylo to možné, měla jsem na starosti rodinu. Nechtěla jsem dělat obojí zároveň, ale postupně,“ svěřila se Bildu. Ale než se stane kandidátkou SPD ve volebním obvodě č. 24 proti šéfovi hannoverské CDU Dirku Töpferovi, musí projít hlasováním v pěti organizacích SPD.

V první těsně neuspěla – porazila ji soc. dem. legenda sněmu a sběratelka mincí Sigrid Leuschnerová (61) poměrem 38 ku 34 hlasům. Ve druhé organizaci to bylo 22 ku 22, ale rozhodující bude, pro koho se vysloví 21. března 40 delegátů ze zmíněných pěti organizací.

Pro Sigrid mluví dlouhé členství ve straně a sympatie odborů, pro Doris názor, že stranu je třeba omladit. Svou roli hraje i jméno exkancléře.

Michelle to má snazší

Volná novinářka Michelle Münteferingová je v poněkud snazší situaci, protože je 10 let v komunální politice a dnes i místopředsedkyní SPD města Herne, takže ji lidé znají osobně. „Politika mě fascinuje a v Bundestagu bych se chtěla věnovat záležitostem mládeže,“ prozradila listu WAZ s tím, že jejímu muži, který je teď poslancem, bude v příštích volbách 73 let a nemíní už po více než 30 letech v Bundestagu znovu zasednout.

Foto: Profimedia.cz

Že by první porada o cenách plynu? Doris Schröderová v důvěrném rozhovoru s Vladimirem Putinem.

Chtěla by nastoupit na jeho místo. Rozhodnout se má v SPD na konci roku 2012. Oba bydlí od sňatku v prosinci 2009 v Herne a v Berlíně. V Herne má SPD tradici, a pokud by Michelle nastoupila do boje po nynějším soc. dem. poslanci Gerdu Bollmannovi, měla by prý šanci. Předtím ale musí projít vnitrostranickým hlasováním proti nejméně jednomu protikandidátovi, což se má stát letos v létě.

Záměr obou mladších žen, bývalých hvězd SPD, jít do politiky, vyvolal debaty veřejnosti a první sázky, která z obou žen uspěje. Některá média z legrace dokonce nadhodila spekulaci, zda Německo nebude mít v roce 2020 kancléřku Doris Schröderovou a šéfku kancléřského úřadu Michelle Münteferingovou.

Zatím jsou obě funkce v rukou politiků z CDU Angely Merkelové a Rolanda Pofally.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám