Hlavní obsah

Irové navzdory krizi dál milují honosné svatby

Novinky, Vítězslav Kudláč, Dublin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kýčovitě modré dublinské obloze se ve svěžím větříku prohánějí bělostné mráčky. Ty ale novomanželům slavnostní den nepokazí. „Irky, pokud se ještě vdávají, jdou do toho buď hodně mladé, nebo hodně staré,“ generalizuje Ed. „A jsou buď hodně vyzáblé, nebo hodně… no, jak se slušně řekne opak vyzáblosti?“ Přeměří si Rachel. Hodiny její svobody se rychle krátí.

Foto: Profimedia.cz

Na rychlé změny počasí jsou místní zvyklí, svatební pohodu jim voda z nebes nezkazí.

Článek

„Irové, pokud se nějaká žena rozhodne přece jen si je uvázat na krk, se žení buď poněkud opilí, nebo úplně na šrot,“ kontruje Rachel. A přestává si bratrance Edwarda všímat. „Je úplně střízlivý. Závidí ostatním svatebčanům.“

Stejně jako v celé Evropě, také v Irsku stále více párů preferuje život „na psí knížku“. Pro řadové Iry je to výhodnější. Páry žijící na hromádce a mající děti mohou využívat podstatně více výhod, než kdyby byli manželé.

Bavorák je chloubou

Ed už od rána řídí stužkami a věnečky vyzdobený nejnovější typ BMW, rok výroby 2011. Nejprve navozil část příbuzných do ženichova domu v Dun Laoghaire, kde je připravené malé občerstvení. Po něm bude následovat převoz svatebčanů do kostela u městského parku St. Stephen´s Green. Odtud jich zase tolik, kolik pojme jeho auto, odveze do Dun Laoghaire, kde bude svatební slávu korunovat oběd, večeře, tanečky, zpěv a hojné popíjení. Až do rána.

„Mám pohotovost,“ povzdychne si Ed. „Nikomu bych svoje auto nepůjčil.“ I přes pokračující hospodářskou krizi někteří místní nadále pořádají opulentní svatební slavnosti, které je vyjdou na mnoho desítek tisíc eur. Jedním z důvodů jejich rozhazovačnosti je skutečnost, že i přes velké ekonomické potíže státu na tom část podnikatelské populace není vůbec špatně.

Díky krizi se mají lépe než kdykoliv předtím: exportují, cena práce a ceny surovin nebo polotovarů místních dodavatelů za poslední roky významně klesly a jejich zisky tak rostou.

Svatební hodování

„Až se budu ženit, pokud vůbec, bude to stejná show, možná ještě větší,“ Ed ukazuje na řadu nejnovějších typů aut, které patří svatebčanům, na nově zrekonstruovanou vilu, kde ženich a nevěsta budou žít, na stoly plné občerstvení, kolem kterých se jako motýli třepetají desítky žen ve vybraných róbách, zatímco muži v žaketech a smokinzích postávají a vtipkují.

Irové jsou velmi společenští a nenechají si ujít žádnou příležitost k setkání a hodování. A když se podávají svatební chody, žlučník si musí své odtrpět, irská kuchyně je založena především na živočišných tucích a smažení, a když se pije na zdraví novomanželů, tak do dna.

„Svatba vyšší podnikatelské vrstvy, svatba irské elity jako ta naše,“ chlubí se nepokrytě Edward, „to je, jako když se vrátíte do předminulého století. Odmyslete si auta, digitální fotoaparáty, mobilní telefony a jste v době elegance a espritu. Jako když Oscar Wilde studoval na Trinity College.“

Ryby zůstávají pochoutkou

Svatba v Irsku je stejně jako všude na světě přehlídkou toho nejlepšího, co poskytuje národní kuchyně. Jen s tím rozdílem, že proti středoevropským zemím Irsko obklopuje ze všech stran moře, a tak si u svatebních stolů hosté pochutnávají také na rybách.

„Biftek, přírodní vepřová pečeně nebo nějaká mořská obluda. K tomu pečené brambory. Tak si já představuji pravý hlavní irský svatební chod. Předtím samozřejmě předkrm s rybami. A pak velký svatební dort, zmrzlina, zákusky, káva. Pivo, víno, whisky,“ Ed se během popisování podívá na jednu s Racheliných kamarádek, která si opodál nenápadně upravuje punčochy: „A pak už jen něco k zakousnutí.“

Händela střídá jekot jako na fotbalu

Vstupní chodbou je slyšet preludování varhan. Tóny z díla Georga Friedricha Händela se mísí s dopravním ruchem blízké frekventované ulice. Cestou od auta vypadnou dudákovi jeho dudy a žalostně zakvičí. Otec nevěsty, který právě vystupuje z černého mercedesu, si jej přísně přeměří. Zpoza zatáčky se vynoří svatebně vyzdobený bílý mercedes a čekající spustí tartas.

Velký mercedes plavně zastaví. Nevěsta se ještě naposledy upraví. Dveře se otevřou a svatebčané i přes svou příslušnost k irské elitě začnou na uvítanou ječet jako fanoušci irského fotbalu, když Dubliňané dají britskému týmu gól. Matky budoucího manželského páru začnou slzet. Otcové se dojetí chvíli brání, ale pak i jim zrudnou oči. Příbuzní, přátelé a kamarádi udělají uličku a celá sláva se odebere do kostelního pološera.

Foto: Profimedia.cz

Ed z kapsy nenápadně vytáhne placatou lahvičku a během předstíraného odkašlání si řádně přihne.

Nad korunami stromů St. Stephen’s Green se zatáhlo. Objevil se okraj šedého mraku, který se těžce prodírá k severu a je naditý vodou. Je pravděpodobné, že až novomanželé Rachel a James budou vycházet z kostela, vedle hurónského řevu irské omladiny je přivítá i vydatný irský déšť. Na rychlé změny počasí jsou místní zvyklí, svatební pohodu jim voda z nebes nezkazí.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy přibírají po svatbě, muži po rozvodu

Šťastné manželství prospívá zdraví lidí a muži z něj těží v tomto ohledu prý více. Co rozhodně mužům ale nesvědčí, je rozvod. Nejenže strádají psychicky, ale...

Daniel Craig: Oženil jsem se záměrně tajně

Po komorní svatbě letos v létě není pochyb o tom, že Daniel Craig, populární díky roli blonďatého Bonda, není k mání. Brit, který má po světě milióny fanynek,...

Výběr článků

Načítám