Hlavní obsah

Reese Witherspoonová: Po rozvodu mi došlo, že prioritou je moje rodina

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě dnes ji mrzí, že v novém hitu Voda pro slony jako krasojezdkyně a cvičitelka koní Marlena nezvládla poslední krkolomný přemet na koni. Pětatřicetiletá Reese Witherspoonová je totiž zvyklá své role odehrát na sto procent.

Článek

„Když někomu slíbím, že něco udělám, tak to udělám. Podobnou roli jsem ale v životě neměla a netušila jsem, jak náročná bude. Když už jsem však na Marlenu kývla, nechtěla jsem to vzdát. Na začátku mi to vůbec nešlo. Ale pokaždé, když jsem spadla z koně, mi něco říkalo, musíš to zkusit znovu a znovu, a nakonec to fungovalo. Proto mě ten nezvládnutý přemet tak mrzí,“ přiznává jen metr šestapadesát centimetrů vysoká drobná blondýnka.

Režisér Lawrence si ji přesto nemůže vynachválit. „Je neuvěřitelné, co všechno v roli dokázala. A právě pro tohle její odhodlání byla Reese jedinou herečkou, na kterou jsem při výběru krasojezdkyně, uvězněné v manželství s hrubiánem, vsadil. Je inteligentní, sexy, legrační, ale přitom pod rozmilým zevnějškem nesmírně houževnatá a tvrdá.“

Přístup jí přinesl Oscara

Jejího odpovědného přístupu k rolím si váží všichni, kteří s ní už natáčeli. A není to jen Marlena, na kterou se připravovala půl roku v cirkusové škole a v aréně pak strávila bezpočet hodin jízdou na koních a slonech. Aby vynikla v roli sportovkyně Lisy ve snímku Poznáš, až to přijde, zase celý rok denně hrála softball. V biografii o Johnnym Cashovi Walk the Line dokonce sebrala sílu na to, aby zazpívala živě před vyprodaným sálem a svůj strach úspěšně přeměnila v oscarové představení jako zpěvačka June Carterová.

„Každá role je pro mě další výzvou, a když se mi něco nepovede podle mých představ, cítím se fakt špatně. Pracuji tvrdě na každém detailu a to je hodně vyčerpávající. Proto také v posledních letech točím jen jeden film ročně. Víc bych s takovým nasazením nezvládla. A hlavně jsem maminkou. Mám rodinu a ta je pro mě to nejcennější,“ vysvětluje Reese, která stejně odpovědně jako k práci přistupuje i k vlastnímu životu.

I rozvod s hercem Ryanem Phillippem v roce 2006 ustála na výbornou. Režisérka Ephronová, která s Reese pracuje na snímku o zpěvačce Peggy Lee, řekla časopisu Vogue: „Ještě jsem v našich kruzích nezažila, aby někdo zvládl bolavé životní období tak brilantně jako ona. Byl to přímo učebnicový příklad, jak takovou situaci řešit. Vše probíhalo v tichosti v soukromí. Byla vítězkou i v tomto případě.“

Přesto nebyl rozvod pro Reese jednoduchý. Prožívala ho těžce hlavně kvůli dětem. Na dva roky přestala pro Hollywood existovat a věnovala se pouze dnes už jedenáctileté Avě a sedmiletému Deaconovi. „Právě tehdy mi došlo, že prioritou je moje role matky, a ne kariéra, děti jsou to nejdražší, co mám. Proto jsme se také s Ryanem rozešli v klidu, jsme i nadále přátelé. Kvůli dětem jsem si hodně rozmýšlela i nový vztah,“ prozrazuje Reese.

Znovu se vdala až letos na jaře, kdy věděla, že i jim bude s jejím novým partnerem, hereckým agentem Jimem Tothem, také dobře. Bez dětí nedá ani ránu, vzala je i na romantické líbánky v tropickém Belize. Očitý svědek jejich příletu na letiště řekl: „Žádní VIP. Šli jako řadoví turisté, čekali na vstup i na zavazadla jako ostatní a pořád byli s dětmi. Bylo to příjemné. Kdyby ji člověk neznal, řekl by si – taková normální rodinka.“

K herectví pronikala postupně

Na ženu, která se dostala k filmu vlastně náhodou, si Reese jistě nevede špatně. S posledními snímky s honorářem 15 miliónů dolarů se totiž rychle blíží k dosud nejlépe placené hvězdné Julii Robertsové.

Ve skutečnosti je Reease daleko sofistikovanější než postavy, které hraje. Pochází totiž z rodiny uznávaného krčního chirurga Johna a lékařky s titulem Ph. D. a profesorky pediatrie Betty. V rodinné akademické tradici chtěla, dokud jí nezkřížila cestu lákavá nabídka, pokračovat i ona.

„Od mládí jsem sice s filmem koketovala, už ve třinácti jsem si zahrála v televizi, ale později jsem studovala literaturu na Stanfordské univerzitě v Kalifornii. Film jsem nebrala vážně až do chvíle, kdy mi v roce 1998 nabídli roli v Soumraku. Měla jsem hrát vedle Susan Sarandonové, Paula Newmana a Gena Hackmana, a to přece nešlo odmítnout,“ dodává i po letech s úsměvem.

Čím se může pochlubit

Narodila se v New Orleansu v Louisianě. Vyrůstala v Nashvillu, i proto má blízko ke country muzice.

Čtyři roky žila v německém Wiesbadenu, kde otec pracoval jako lékař americké armády.

Je vzdáleným potomkem ve Skotsku narozeného Johna Witherspoona, šestého prezidenta prestižní Princetonské univerzity a signatáře Prohlášení nezávislosti Spojených států amerických.

V sedmi letech dělala dětskou modelku, v jedenácti vyhrála celostátní soutěž Talent roku.

V roce 2006 dostala za výkon v dramatu Walk the Line Oscara. Bylo jí třicet let.

Po Pravé blondýnce (2001) jí úspěch v další romantické komedii Holka na roztrhání (2002) zaručil místo mezi nejúspěšnějšími americkými herečkami.

„Naši zpočátku těžce nesli, že jsem školy kvůli filmu nechala. Naštěstí to s herectvím vyšlo. Stejně mám ale dodnes mindrák z toho, že jsem vysokou nedokončila. A pokaždé, když mám tu čest mluvit s lidmi, kteří jsou hodně inteligentní a vzdělaní, cítím se nesvá,“ dodává upřímně Reese, která to svojí pílí a ctižádostivostí nakonec dotáhla dál než mnozí z jejích vysokoškolských vrstevníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám