Hlavní obsah

Liam Neeson: Smrt manželky jsem přežil jen proto, že jsem měl děti a práci

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř po dvou letech od tragické smrti manželky Natashi Richardsonové se populární Ir Liam Neeson, který právě teď prožívá další úspěch v mysteriózním thrilleru Neznámý, zasnoubil.

Článek

Novou vyvolenou osmapadesátiletého, skoro dvoumetrového herce, otce dvou dospívajících synů Michaela (15) a Daniela (14), je o dvaadvacet let mladší podnikatelka a matka tří dětí Freya Johnstonová, která vzhledem až nápadně připomíná Natashu. Chlubí se známostmi s celebritami, jakými jsou Johnny Depp a Orlando Bloom. Ti ji také údajně před půlrokem seznámili s Neesonem.

Foto: Profimedia.cz

Liam Neeson

„Liam si nikdy nepřipouštěl, že by se někdy mohl přenést přes Natashinu smrt, natož se znovu zamilovat. Freya byla jako paprsek slunce v jeho životě. I jeho synové mají radost, že je táta zamilovaný – Natasha by to tak jistě chtěla,“ prozradil bulvárnímu listu Enquirer nejmenovaný zdroj, který údajně potvrdil i to, že svatba na sebe nenechá dlouho čekat. To však okamžitě zpochybnili Liamovi blízcí přátelé s tím, že Liam bude určitě respektovat památku Natashi a se svatbou pospíchat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Po boku Liama se dva roky po skonu jeho manželky Natashi, objevuje podobná blondýnka Freya Johnstonová.

Herec sám nový vztah nekomentuje, naopak po nedávné premiéře Neznámého mluvil o tom, že vzpomínka na milovanou ženu, talentovanou britskou herečku, mu ještě dnes často nedá spát. „Pamatuji si každý detail od chvíle, kdy jsem se v noci 16. března 2009 dozvěděl, že měla nehodu na lyžích a je v nemocnici v Montrealu, kde jsem zrovna natáčel drama Chloe. Okamžitě jsem jel na pohotovost a chtěl, aby mě k ní pustili.

Nikdo mi ale nevěnoval pozornost – žádný z lékařů mě nepoznal a ochranka mě vykázala ven. Pak za mnou vyběhla sestřička a zavedla mě k Natashe zadním vchodem. Byla opravdu jediná, která věděla, kdo jsem. Tam jsem se ale dozvěděl, že poranění hlavy bylo smrtelné.“

Foto: archív, Profimedia.cz

Natasha Richardsonová, se kterou žil šťastně patnáct let, před dvěma lety zemřela

Automaticky se mu vybavila role v Lásce nebeské, ve které přišel o drahou manželku a musel sám vychovávat malého syna. „Ta podobnost s ní je i po letech děsivá. Kdo by tušil, že mě podobný osud potká ve skutečnosti! Jsem na tom ale ještě hůř. Vychovám sám dva syny,“ dodal chvějícím se hlasem Liam, který sám málem přišel o život v roce 2000. Při jízdě na motocyklu tehdy srazil jelena, zlomil si pánev a utrpěl četné zlomeniny nohou. Zachránilo ho jen to, že vyletěl z motorky chvíli před tím, než se roztříštila o strom.

Natashu, dceru slavné Vanessy Redgreavové a režiséra Tonyho Richardsona, poznal v roce 1993 při svém debutu na Broadwayi ve hře Anna Christie, kde byla jeho partnerkou. Následující rok ho s Natashou svedl osud dohromady znovu, tentokrát ve výborném filmovém dramatu Nell.

Foto: Profimedia.cz

Výbornou fyzičku ukázal loni i jako plukovník John ‘Hannibal’ Smith v akčním A-Teamu.

A Liam, který dlouho tvrdil, že si nedovede představit, že by se kdy oženil, se po románcích s herečkami zvučných jmen – Helen Mirrenovou, Julií Robertsovou, Brooke Shieldsovou a Barbrou Streisandovou – ve svých osmatřiceti letech zamiloval. V červnu 1994 se s Natashou vzali. Jejich manželství patřilo patnáct let v Hollywoodu k nejšťastnějším.

„Tu tragickou událost jsem přežil jen proto, že jsem měl děti a práci. Naplánoval jsem si spoustu natáčení, ale ani to smutek hned tak nepřehluší. Na ten nejste připraveni nikdy. Myslíte, že to ze sebe vypláčete a odejde to. Není to pravda. Pořád se to vrací, pořád to bolí.“

Foto: Profimedia.cz

Za skvostný výkon v Schindlerově seznamu (na snímku s Benem Kingsleym), byl v roce 1993 nominován na Oscara.

Snad Freya dokáže Natashu konečně nahradit a jeho bolest zmírnit. Na fotografiích s ní vypadá Liam v pohodě, navštívil ji i v jejím londýnském bytě a sousedé tvrdí, že na její adresu denně doručují velkou kytici květin.

Ani osobní tragédie však nezměnila jeho herecké kvality. Liam stále patří mezi nejžádanější herce Hollywoodu. Je ve výborné fyzické kondici a dodnes nezapře, že jako mladý málem udělal kariéru jako boxer.

Box, který začal trénovat v devíti letech, se pro něj záhy stal koníčkem, ve kterém vynikal. Několikrát při něm přišel i k úrazu. V patnácti mu v ringu zlomili nos, který je pro něho charakteristický dodnes. V šestnácti získal titul irského juniorského mistra těžké váhy a udržel si ho další tři roky. V devatenácti letech po zápase, ve kterém málem přišel o život, Liam s boxerskou kariérou definitivně skoncoval.

Čím se (ne)může pochlubit

Jako dítě z chudé rodiny hlídače v severoirském Ballymeny to dotáhl na jednoho z nejlépe placených herců.

Studoval exaktní vědy na Queen’s College v Belfastu, později pedagogickou fakultu v Newcastlu – ani jednu školu však nedokončil.

První velký úspěch mu v roce 1993 přinesla hlavní role ve Spielbergově Schindlerově seznamu.

V roce 1999 dostal od královny Alžběty Řád britského impéria.

V posledních letech se často objevuje v rolích otců. Poprvé to bylo v Bídnících (1998), následovaly Gangy v New Yorku (2002), Láska nebeská (2003), Království nebeské (2005), Thriller 96 (2008) a Souboj titánů (2010).

Protože oba synové mají rádi fantasy, přijal v roce 2005 nabídku do všech pokračování Letopisů Narnie.

Od roku 2009 je naturalizovaným občanem USA.

Role si vybírá takto: „Když přečtu prvních padesát stránek scénáře, aniž bych si šel udělat čaj, beru ji.“

Ve filmech však své umění zúročuje dál, naposledy právě v thrilleru Neznámý. Říká: „Jako amatérský boxer jsem měl opravdu párkrát namále. Na pocit, kdy nemáte, byť jen na chvilku, paměť, jsem nikdy nezapomněl. A právě tuto životní zkušenost jsem využil pro ústřední roli doktora Martina Harrise.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám