Hlavní obsah

Emily Bluntová překonala koktavost a je úspěšnou herečkou

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacetiletá rodačka z Londýna je další talentovanou Britkou, která dělá kariéru za Atlantikem. Neexistuje film, v němž by se modrooká Emily Bluntová neobjevila vedle některé z hollywoodských jedniček.

Článek

Hrála s Meryl Streepovou, Susan Sarandonovou, Tomem Hanksem i s Anthonym Hopkinsem, právě teď září vedle Matta Damona. Vytvořila s ním ústřední zamilovanou dvojici baletky a ambiciózního politika v romantickém thrilleru Správci osudu a nezůstalo jen při tom. Objevili se spolu i na titulní straně amerického časopisu Zdraví žen a mužů (Women’s and Men’s Health).

„Ani mě nemuseli moc přemlouvat. Matt je výborný parťák a já jsem si po měsících dřiny v roli baletky vylepšila postavu tak, že se mohu klidně ukazovat i v plavkách. Teď totiž vypadám jako cvičitelka aerobiku,“ směje se stále pohodová Emily a dál básní o tanci.

„Až při vyčerpávajícím tréninku jsem si začala uvědomovat, jakou pravdu mají baletky, když říkají, že tancem se dá vyjádřit úplně všechno, co prožíváte, každá emoce - od největší radosti až po to nejhorší zklamání. Byla to pro mne další velká zkušenost.“

A jak se dcera prominentního britského advokáta Olivera Blunta a učitelky angličtiny a bývalé herečky Joanny dostala k herectví? „Je to jeden z okamžiků, na který nejsem zrovna moc pyšná. Chtěla jsem se, stejně jako moje starší sestra, dostat na exkluzívní londýnskou školu Westminster. Očividně jsem nebyla zdaleka tak chytrá jako ona, protože mě nevzali. Bylo mi tehdy šestnáct a já myslela, že je to pro mě konec světa.

Foto: Profimedia.cz

Emily Bluntová

Naštěstí mi vyšla aspoň druhá možnost, studovat rovněž na kvalitní internátní škole Hurtwood House v krásném prostředí anglického venkova, asi hodinu jízdy od Londýna, kde byla výborná dramatická fakulta. A tak, aniž bych to někdy plánovala, jsem začala ve škole hrát. S jednou hrou jsem se pak dostala na festival filmů do Edinburghu. Tam si mě všiml agent, kterého mám mimochodem dodnes, a je ze mě herečka.

Foto: Profimedia.cz

Toma Hankse si užila v Soukromé válce pana Wilsona (2007)

Kdybych se tehdy dostala do Westminsteru, kdo ví, čím bych byla teď. Byl to nejspíš osud, ne?“ dodává opět s úsměvem Emily, která hned po ukončení školy debutovala na divadle a v britské televizi. V roce 2004 se představila v prvním celovečerním filmu, lesbickém dramatu Moje léto lásky, pak vzala útokem Hollywood.

„Měla jsem nesmírné štěstí. Hodně mi pomohla Susan Sarandonová, která mě viděla v Mém létu lásky a zasadila se o to, aby mě spolu s ní a Samem Neilem obsadili do australského thrilleru Neodolatelný. Rok nato mě režisér David Frankel obsadil s mou nejlepší kamarádkou Anne Hathawayovou do úspěšné komedie Ďábel nosí Pradu, kde jsem se zalíbila i Meryl Streepové. Pak už to bylo všechno na mně. Ale na vavřínech určitě neusínám, nohama jsem stále na zemi. Pomáhá mi v tom i moje velká rodina. Jistěže doma mají z mého úspěchu radost, ale červený koberec mě tam fakt nečeká,“ říká Emily.

Na úspěšnou komedii Ďábel nosí Pradu ráda vzpomíná ještě dnes. „Musely jsme s Annou obě zhubnout. Když se pohybujete ve světě velké módy, tak to prostě jinak nejde. Celou dobu jsme byly odkázané jen na ovoce, zeleninu a ryby, pořád jsme měly hlad, vzpomínám si, jak nám při natáčení kručelo v břiše. Tehdy jsem se zařekla, že role spojené s módou už nikdy nechci. To jsem ale netušila, že role baletky bude ještě větší řehole,“ dodává.

Ameriku si zanedlouho pojistila i jinak. Vloni si vzala v Itálii amerického herce polského původu Johna Krasinského, se kterým ji na premiéře Ďábel nosí Pradu seznámila Anne Hathawayová, a bydlí spolu v Americe. Před ním byl její jedinou velkou láskou kanadský zpěvák Michael Bublé, se kterým žila od roku 2005. Emily má totiž k hudbě velmi blízko. Zpívá dokonce v jeho singlu Me and Mrs. Jones na albu Call Me Irresponsible (Jsem nespolehlivý).

S Johnem chce mít Emily rodinu. „Sama jsem ze čtyř dětí a John bude vynikající táta, takže děti plánujeme, ale ne hned. Nechci totiž dopadnout jako moje maminka, která kvůli nám předčasně ukončila kariéru.“

Foto: Profimedia.cz

Její manžel John Krasinski je o čtyři roky starší a o dvacet centimetrů vyšší.

Koho by dnes vůbec napadlo, že Emily jako malá měla problém s řečí, koktala. Ačkoli se ji matka snažila léčit, nic nepomáhalo. Ve dvanácti letech se však stal zázrak. Učitelka řeči ji požádala, aby zahrála nějakou postavu s jiným hlasem. Emily v ní zkusila severské nářečí a tato chytrá pedagogická lest vyšla. Emily koktat přestala.

Čím se může pochlubit

Je nadanou muzikantkou. Má sametový alt a hraje na čelo.

V osmnácti letech už hrála v londýnském Haymarket Theatre ve hře Královská rodina spolu s Judi Denchovou.

V roce 2006 byla za roli sekretářky v Ďábel nosí Pradu nominovaná na Zlatý glóbus, rok nato ho dostala za výkon v televizním filmu BBC Gideonova dcera.

První velkou titulní roli zvládla v roce 2009 v historickém dramatu Královna Viktorie.

V hororu Vlkodlak (2010), po boku dvou oscarových herců Benicia del Tora a Anthony Hopkinse, zúročila své umění v jízdě na koni.

Její strýc z otcovy strany Crispin Blunt je členem britského parlamentu za konzervativní stranu.

Vedle Kristiny Scott Thomasové a Ewana McGregora si zahraje ve filmu Salmon Fishing in Yemen - Lovit lososa v Jemenu - pod vedením režiséra slavné Čokolády Lasse Hallströma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám