Hlavní obsah

Festival Jarní Code:Mode nabídne originální módu i program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud už vás unavuje konfekční móda a hledáte něco originálního, navštivte o víkendu festival Jarní Code:Mode v pražské Karlin Hall. Ve dnech 15. až 17. dubna se v bývalé tovární hale bude prezentovat na 150 českých a slovenských návrhářů. Cílem akce, kterou pořádá občanské sdružení Vzory, je představit atraktivní módu mladých tvůrců a nabídnout navíc bohatý kulturní program.

Článek

"Snažíme se, aby to byla kulturní událost. Je to zároveň jakási služba veřejnosti. Chceme nabídnout obyvatelům Prahy i výletníkům prostor, kde mohou kreativně strávit volný čas. Mohou tady nakoupit, ale také si užít zábavy," řekla za pořadatele Jovanka Vlčková.

Upozornila, že návštěvníci budou moci vybírat z produkce návrhářů, šperkařů a dalších tvůrců, kteří si zakládají na neotřelém a nápaditém designu. Mimo oblečení budou ve stáncích knihy, bytové doplňky nebo dekorativní předměty. Nejde však prý o klasický veletrh. Součástí akce budou také divadelní představení pro dospělé i děti, hry, módní přehlídky, výtvarná a animační dílna, taneční či hudební program.

Originální, zajímavé a běžně nedostupné

Návštěvníky festivalu podle Vlčkové přitahuje kontakt s tvůrci, kteří si zakládají na alternativním designu. "Zajímají se o originální šperky, oblečení nebo bytový design, které většinou vyhledávají na internetu. Stále není dostatek příležitostí, kde by je mohli najít," uvedla. Autoři pak oceňují zpětnou vazbu s klienty, kterou při prodeji přes internet většinou nemají.

Podle pořadatelů se letos o účast na festivalu, který se koná od roku 2006, zajímalo asi 250 návrhářů. Vybráno bylo kvůli kapacitě prostoru asi 150 autorů. "Výrobky musí být originální, zajímavé a běžně nedostupné. Nestavíme žádné bariéry mezi tím, zda jde o profesionály nebo amatéry," vysvětlila Vlčková kritéria pro výběr účastníků akce.

Navštívit festival mohou zájemci o alternativní módu letos zdarma. Podle pořadatelů je však stále větší problém sehnat adekvátní prostory pro podobný projekt. V karlínské hale, kde se v minulosti konala například soutěž krásy Česká Miss a kterou developerská společnost Karlín Group loni prodala podnikateli Zdeňku Bakalovi, se akce letos koná naposled. V budoucnu by prý vstup na festival alternativní módy mohl být zpoplatněn. Další informace na webové stránce www.codemode.cz.

Reklama

Související články

Česká Miss v róbách od světového návrháře

Obléká první dámy Spojených států, významné osobnosti i slavné herečky a zpěvačky. Ovšem vystrojil také čtrnáctku nejkrásnějších dívek České republiky. Jeden...

Výběr článků

Načítám