Hlavní obsah

Jak si usnadnit žehlení - činnost, kterou Češi nemusí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí práce lze všeobecně považovat za velmi neoblíbené činnosti obou pohlaví. Přesto se najdou výjimky, které i tyto aktivity považují za příjemný relax, při kterém si odpočinou od každodenních starostí. Podle výzkumu společnosti SANEP Češi z domácích prací nejvíce nemusí žehlení.

Foto: Profimedia.cz

I žehlení dnes může být způsob relaxace.

Článek

Přestože díky nejmodernějším technologiím žehliček a kvalitním materiálům oděvů lze čas věnovaný žehlení zkrátit na minimum, ženy by raději přenechaly tuto činnost svým protějškům. Přitom existuje hned několik možností, jak si žehlení prádla ulehčit.

1. Správné věšení prádla

Základem všeho je pečlivě pověšené prádlo. Pokud se člověk naučí věšet dobře prádlo, pak má z půli hotovo. Prádlo je nejprve nutné pořádně protřepat a pověsit tak, aby se nemohly tvořit záhyby - prádlo by se tedy nemělo prověsit, aby neztratilo tvar. U větších kousků je vždy lepší použít vícero kolíčků. Dobré je i prádlo, jako jsou kalhoty, bundy, košile či halenky věšet na ramínka.

2) Sušička

Kvalitní sušička může ulevit od žehlení prádla úplně. Je však nutné vybírat a nekupovat sušičku jen podle ceny, ale podle toho, co všechno umí. Většina sušiček dnes již má i program pro snadné žehlení či suché prádlo přímo do skříně apod. Nicméně důležité je i hledět na množství prádla, které dáváte sušit. Pokud do bubnu vložíte například jen pět pánských košil a zvolíte patřičný program, budete překvapeni, jak snadné poté žehlení bude, bude-li vůbec nutné.

Mezi ty nejkvalitnější sušičky patří tzv. kondenzační, které fungují na stejném principu, jako je přirozené sušení sluncem a větrem. Pracují na základě odnímání vlhkosti a nikoli tepelné energie. Díky silné cirkulaci vzduchu pracují tyto sušičky i velmi rychle a rovnoměrně.

3) Kvalitní žehlička

U žehliček je v první řadě velmi důležitá kvalitní žehlící plocha. Mezi ty kvalitnější patří plochy ze slitin s obsahem nerez oceli (např. Careeza, Ultragliss, Saphir, Platinum aj.), které jsou rovnoměrněji zahřívané a po látce plynuleji kloužou. Dále pak keramické plochy, kterou jsou odolné i proti poškrábání či plochy s nepřilnavým povrchem, které se nelepí na látky a tak se na prádle nedělají sklady, ani varhánky.

Při výběru žehličky je dále dobré pohlížet na páru. Napařování proces žehlení výrazně zkrátí. Mezi ty nejdokonalejší patří žehličky s rozprašovačem a nárazovým vyvíjením páry (látku lze nakropit, ale také zjemnit parní sprchou) a žehličky s parním generátorem (mají velmi vysoký a stálý parní výkon, díky čemuž lze prádlo vyžehlit po jednom přejetí).

4) Kvalitní žehlicí prkno

Na trhu se dnes objevují funkční a stylová žehlicí prkna, která jsou stabilní, nezabírají příliš místa a jsou vybavena kvalitním povrchem nepodléhajícím vysokým teplotám a vlhku. Ideálním povrchem žehlící plochy prkna je keramická deska, jelikož prkna či hliníkové a teflonové povrchy se rychleji a snadněji ničí.

U povrchních materiálů je pak velmi důležitá tzv. paropropustnost. Dostatečné odvětrávání prkna zabraňuje jeho zapaření zevnitř a tudíž i tvoření plísní a zápachu. Někteří výrobci řeší tento problém tzv. sběračem vody, který odvádí vysráženou vodu z prkna do nádobky.

Součástí prkna dnes může být i tzv. komínkovač - pomocník na skládání triček a košilí. Výsledek je perfektní a oblečení vypadá, jako by ho skládal sám prodavač oděvů.

6) Žehlení košil

Podle hospodyněk je nejlepší, když při žehlení košil dbáte na správný postup - začnete u límečku a vyžehlíte ho z obou stran od krajů ke středu. Potom přejdete na rukávy - od manžet nahoru k sedlu. Sedlo je nejlepší žehlit z vnitřní strany, jelikož se tak snadno dostanete do všech rohů a na předním díle košile se neutvoří záhyby. Pak vyžehlíte záda a až na závěr přední díl košile.

Pokud vám ani tento způsob nebude vyhovovat, pak je možné koupit si tzv. žehlícího panáka (dressmana), na kterého košili jen nandáte a za pár minut ji jen pověsíte přímo do skříně.

Další variantou je svěřit košile do rukou profesionálů. "Dnes již není zapotřebí košile ani prát. I to za vás udělá profesionální služba. Stačí zavolat a firma si u vás doma špinavé košile vyzvedne, šetrně je vypere, ručně vyžehlí a do 48 hodin zdarma i přiveze," upozorňuje zástupce společnosti Lepremier.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám