Hlavní obsah

Daniel Casey: Role ve vraždách v Midsomeru mi byla šita na míru

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úspěšném seriálu Vraždy v Midsomeru sekundoval šéfinspektorovi Barnabymu nejdelší dobu seržant Troy v podání anglického herce Daniela Caseyho.

Článek

Když seriál v roce 1997 začínal, bylo Danielovi necelých pětadvacet let. Dnes už je mu osmatřicet, je ženatý a šťastný otec čtyřletého Rafertyho, na Vraždy v Midsomeru, které ho za šest let v hlavní dvojici proslavily, ale stále rád vzpomíná.

„Už předtím jsem byl sice trochu známý z britské televize, ale zrovna začátkem roku 1997 mi jeden seriál vyfoukl jiný herec, tak jsem z toho byl špatný. Ale asi to tak mělo být, protože tři měsíce nato mě obsadili do Vražd jako partnera uznávaného Johna Nettlese, což byla pro začínajícího herce naprostá bomba,“ svěřuje se po letech.

Daniel věděl, že seriál se bude líbit, a že ho ocení hlavně milovníci mysteriózních detektivek, protože autorka předlohy Caroline Grahamová zůstala věrná odkazu Agathy Christieové a dala svým příběhům zlověstně poklidnou atmosféru fiktivního anglického maloměsta, kde může vraždit každý.

Problém byl ale právě s postavou seržanta Troye. „V knize je totiž vylíčen jako pětatřicetiletý neonacista s nazrzlými vlasy, který chodí v koženém kabátě a ve vysokých botách. Když do role obsadili mě, byla z toho autorka trochu vedle, protože jsem byl úplně jiný, a tak mi musela přepsat roli na tělo,“ říká s úsměvem.

Při tomto seriálu jeho angličtí tvůrci opět potvrdili, že jsou mistry na vtipné a inteligentní detektivky a Vraždy v Midsomeru s dvojicí Nettles & Casey se staly zlatým dnem.

„Hrát s Johnem byla pohádka, navíc mezi námi výborně fungovala chemie. Je přibližně ve věku mého otce, takže tam fungoval lehce otcovsko-synovský vztah, který jsme se ani nesnažili skrývat. K Johnovi mám dodnes velký respekt. Pracovali jsme spolu let. Byla to tvrdá práce, přesto jsme si užili i spoustu legrace,“ říká s dojetím Daniel, který i po odchodu ze seriálu zůstal Nettlesovým přítelem.

S Vraždami se rozloučil ve třiceti letech, kdy se rozhodl, že je čas jít v herectví dál. Po několika dalších britských seriálech a televizních filmech, kde hraje příležitostně i dnes, zakotvil v divadlech, která mu nabízejí nepřeberné množství daleko pestřejších rolí. Nejčastěji hraje v Londýně, hostuje ale po celé Británii. V roce 2005 se odstěhoval do Ealingu u letiště Heathrow a oženil se s divadelní kostymérkou Ellie, rok na to se jim narodil Raferty.

Pro herectví se rodák z jihozápadního města Stockton na řece Tees rozhodl už ve čtrnácti letech, kdy začal chodit do místního amatérského Stocktonského divadla mladých. Měl k němu blízko i díky otci Lukovi, který byl a stále je známým televizním moderátorem.

Rodina žila v domě, ke kterému patřil i kus soukromého lesa a koně. Na dětství vzpomíná Daniel hodně rád. „U nás jsme si s kamarády mohli hrát na kovboje a indiány. Když mohli, zůstávali u nás přes víkend, trávili s námi pravidelně i část prázdnin, nikdy se jim od nás nechtělo. Otec byl sice hodně zaneprázdněný, ale víkendy měl jen pro nás.“

Víte, že…

 - Měří 190 centimetrů.

- Aktivně se účastní dobročinných nadací, ať už jde o podporu výzkumu leukémie či o pomoc osiřelým dětem. *

- S Johnem Nettlesem se objeví ještě v 11. sérii Vražd v epizodě Blood Wedding (Krvavá svatba), v níž je pozván na svatbu Barnabyho dcery Cully.

- V kontrastu s tolerantním Barnabym má Troy často nekorektní poznámky na účet homosexuálů.

- Podle původního záměru měl seriál, který se vysílá už čtrnáctým rokem, letos s odchodem Johna Nettlese končit. Jeho vysoká sledovanost však donutila produkci točit dál s novým Barnabym.

Daniel začal původně studovat na Durhamské univerzitě anglickou literaturu, ale divadlo bylo silnější. Když mu nabídli hlavní roli ve hře Mrtvá ryba, která získala několik cen na Edinburském divadelním festivalu, přerušil studia a rozhodl se odjet s divadlem na turné po Anglii. Na jednom představení si ho všiml producent z BBC a nabídl mu roli mladého policisty v miniseriálu Naši přátelé na Severu. Tak začala i jeho seriálová kariéra.

Reklama

Související články

Nicolas Cage se nebojí riskovat

Bez ohledu na devastující kritiky, které provázejí jeho dobrodružný skoro horor Hon na čarodějnice, Nicolas Cage tvrdí, že si roli středověkého rytíře...

Výběr článků

Načítám