Hlavní obsah

Uplynulo 30 let od smrti Johna Lennona, vzpomíná celý svět

Právo, Věra Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmého prosince si celý svět připomíná smutné výročí třiceti let, která uplynou od smrti výjimečného muzikanta i člověka Johna Lennona, člena legendárních Beatles. Projít se v New Yorku po jeho stopách stojí však za to i kdykoli jindy.

Článek

V Central Parku, který mezi mrakodrapy na Manhattanu tvoří dokonalý obdélník, připomíná Lennonovu osobnost hned několik míst najednou. Uprostřed velké mozaiky na jednom ze zdejších chodníčků se skví slovo Imagine, připomínající stejnojmennou idealistickou skladbu, jež je dodnes nejslavnějším Lennonovým pobeatlesovským hitem.

Většinou tu je i plno čerstvých květin. Na lavičkách okolo posedávají lidé, kteří se alespoň na chvíli zastaví uprostřed velkoměstského shonu, aby popřemýšleli o pomíjivosti věcí lidských. A přidávají se k nim turisté ze všech koutů světa.

Když jsem se v tomto hloučku při své cestě do New Yorku ocitla i já, byl všední pracovní den odpoledne a listí na stromech v Central Parku pomalu zlátlo. Na jedné z laviček seděl mladý muzikant a slavné písničky Beatles hrál na kytaru. Zpíval každý, kdo znal alespoň kousek textu.

Turisté se tu však kromě mozaiky s květinami rádi zastaví i u pomníčku Strawberry Field, který zde vznikl z iniciativy Yoko Ono, vdovy po Johnu Lennovovi, a který dal název i celému koutu v západní části parku. Obě místa jsou od sebe vzdálena jen pár kroků. John Lennon nebyl nikdy pohřben a popel z jeho těla byl rozptýlen právě tady mezi stromy newyorského Central Parku.

Foto: Profimedia.cz

Lennonův pomníček Strawberry Field v Central parku v New Yorku.

Osudný New York

Právě v USA odehráli v srpnu roku 1966 Beatles svůj poslední společný koncert a leadrovi kapely se tato země stala osudnou. Uchýlil se sem nedlouho před vydáním alba Imagine, které vyšlo v roce 1971, a do rodné Anglie se už nikdy nevrátil. Kvůli svým politickým aktivitám v 70. letech měl však Lennon v USA velké problémy, dokonce ho chtěli i deportovat. Zelenou kartu, tj. povolení k trvalému pobytu v USA, získal až v roce 1976.

Společně se svou druhou manželkou Yoko Ono bydlel v bytovém komplexu Dakota a z oken svého apartmá shlíželi na již zmiňovaný kout Central Parku, kam také velmi často chodili. Yoko Ono velké apartmá s balkónem obývá dodnes, přičemž musí pokaždé přejít přes místo, kde byl John Lennon zastřelen - právě u vchodu do domu, který je dnes střežen ochrankou.

Foto: Věra Keilová, Právo

Právě tady, ve vchodu obytného komplexu Dakota, vyhasl život legendárního Brouka. Dnes je střežen ochrankou v livreji.

Tragická událost se odehrála 8. prosince 1980, kdy Johna Lennona v New Yorku konečně dohonil dlouholetý fanoušek Mark Chapman. Krátce předtím si v havajském Honolulu v časopisu Newsweek přečetl rozhovor, který John Lennon poskytl po pěti letech.

Poté Chapman odletěl do New Yorku s pistolí v kapse. Svůj idol vyhlížel před Dakotou každé ráno. Když jednoho dne Lennona konečně dostihl, dal mu podepsat LP desku Double Fantasy, která vyšla jen pár týdnů předtím. Lennon se ho údajně zeptal, zda je to opravdu všechno, co chce. „Díky, Johne,“ odpověděl mu na to ohromený Chapman.

Foto: Profimedia.cz

Bytový dům Dakota v New Yorku, ve kterém žil John Lennon

Řekl si o smrt?

V pět hodin odpoledne odjížděli v osudný den Lennonovi do studia, a když se večer vraceli, ozval se na chodbě náhle výkřik „Pane Lennone!“. Než se hudebník stačil otočit, byl svým psychicky narušeným fanouškem pětkrát střelen do zad a do ramen. Přestože byl ihned odvezen do Rooseveltovy nemocnice, lékařům se přes všechny pokusy jeho život zachránit nepodařilo a krátce po jedenácté večer hudebník zemřel. Jeho poslední slova byla „Střelili mě, střelili mě.“

V této souvislosti mi však tane na mysl skladba Come together, v níž John Lennon na počátku každého verše šeptá „Shoot me, shoot me, shoot me (zastřel mě)…“ Jeden z jeho skalních fanoušků ho bohužel uposlechl.

Vrah byl zatčen zcela bez odporu a v ruce přitom držel Salingerovu knihu Kdo chytá v žitě. Byl odsouzen na doživotí, přičemž po dvaceti letech zažádal o podmínečné propuštění. Všechny jeho dosavadní žádosti byly však zatím zamítnuty a další smí podat až v roce 2012. U soudu tvrdil, že nemůže uvěřit, že byl schopen něco takového udělat, což však život Lennonovi nevrátí.

Foto: Profimedia.cz

Yoko Ono a John Lennon na archivním snímku

Měl ještě plno plánů

Zpopelněn byl 10. prosince 1980 ve Ferncliffském krematoriu. Život legendárního Brouka vyhasl právě ve chvíli, kdy po umělecké pauze oznámil další profesní plány.

Osmadvacátého listopadu 1980, tedy jen deset dní před svou smrtí, například prohlásil, že Beatles počátkem osmdesátých let uspořádají společný koncert. Dva měsíce před jeho smrtí se také na trhu objevilo nové album Johna Lennona a Yoko Ono s názvem Double Fantasy, které po Lennonově smrti získalo prestižní cenu Grammy jako album roku. Během nahrávání desky bylo dokonce nashromážděno tolik materiálu, že v roce 1984 vyšlo ještě další album.

V roce 2010 si připomínáme nejen 30 let od smrti Johna Lennona, ale 9. října také uplynulo 70 roků od okamžiku, kdy se narodil. Při té příležitosti byla odhalena pamětní deska na jednom z domů na Montagu Square v Londýně, v němž John a Yoko žili v roce 1968. V jeho rodném Liverpoolu mu zase postavili památník a totéž učinili v islandském Reykjavíku. V Praze má hudebník své pietní místo na Kampě, kde se 8. prosince uskuteční happening.

„Vím, že jeho duch bude žít navždy,“ prohlásila kdysi Yoko Ono, a jak se zdá, měla pravdu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám