Hlavní obsah

Salát, který zasytí jako hlavní jídlo

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jsme si vyzkoušeli polévky jako hlavní jídlo. Nyní jsou na řadě saláty. Většinou jsme byli zvyklí dávat si je jako přílohu k jídlu. Mnoho z nás už si však, hlavně v teplých letních dnech, salát v restauracích objednává jako hlavní chod. V nabídce jsou nejvíce zeleninové saláty. Buď samotné, nebo doplněné kousky kuřecího masa, či třeba lososa.

Článek

Šéfkuchař O2 arény Tomáš Kněž pro nás tentokrát připravil salát, který se skládá z masitých italských tomatů s římskými listy, rukolou a krémovým kozím sýrem, bruschetty s tartarem ze sušených tomat a oliv. Ač názvy působí cizokrajně, není problém všechny suroviny zakoupit v našich obchodech.

Na čtyři porce salátu budeme potřebovat tyto ingredience: 800 g masitých italských tomat, 140 g očištěného římského salátu, 40 g rukoly, 12 ks černých oliv bez pecek, 160 g krémového kozího sýra (+ 80 g na dresing). Kozí mléko dle potřeby, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti a řeřichu na ozdobu.

Na bruschettu pak použijeme 8 plátků ciabatty, 60 g sušených tomat, 20 g černých oliv bez pecek, 10 g pažitky, 20 g parmazánu, 1 malý stroužek česneku, 3 polévkové lžíce olivového oleje a opět sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.

Pracovní postup u salátu

Omyté italské tomaty nakrájíme na plátky, které rozložíme na talíř, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a poházíme krájenými olivami. Listy vypraného římského salátu natrháme na kousky, přidáme rukolu a ochutíme dresinkem připraveným z 1/3 uvedeného množství krémového kozího sýra, který rozmícháme s kozím mlékem, kapkou olivového oleje, solí a pepřem. Salát navrstvíme do středu talíře s připravenými, ochucenými tomaty. Ze zbylé části kozího sýru uděláme noky, které rozložíme na rajčata okolo trhaného salátu.

Jak postupovat u bruschetty

Sušené tomaty a olivy nakrájíme na drobné kostičky, přidáme prolisovaný česnek, strouhaný parmazán, sekanou pažitku, olivový olej, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Připraveným tartarem potřeme plátky ciabatty, které předem z obou stran lehce opečeme na olivovém oleji.

A nyní už jen salát ozdobíme řeřichou a můžeme si jej vychutnat. Tak tedy dobrou chuť!

Reklama

Související témata:
Bruschetta

Související články

Bramboračka, která překvapí

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní...

Výběr článků

Načítám