Hlavní obsah

Knírům již odzvonilo, móda přeje hladkému oholení nebo strništi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzervativnost, serióznost nebo tradici může na mužské tváři zdůraznit dobře udržovaný knír. Podle znalců se však k vylepšení vizáže používá v současné době jen málo. Muži dávají přednost hladce oholené pleti či neupravenému strništi a zastřižený porost pod nosem je mnohdy považován spíše za projev výstřednosti a extravagance.

Článek

"Knír odkazuje na tradiční image. Určitému typu obličeje může dodat nádech serióznosti. Může dobře působit u politika, i když ne u každého," řekl prezident Asociace vizážistů a stylistů Petr Lukeš.

V současnosti je ale podle něj tato součást vizáže vnímána jako něco archaického a asociuje spíše prvorepublikové období. Přestože si kníry občas dopřávají i hollywoodské hvězdy jako Brad Pitt nebo George Clooney, není to podle odborníků trendová záležitost. "Je to spíše přežitek," míní Lukeš.

Zatímco v minulosti byla tato součást obličeje opečovávaná a šlechtěna, je tento "doplněk" obličeje nyní spíše zanedbáván.

Řešení nějakého handicapu

"Pravý knír, který si v minulosti pěstovali státníci nebo vojáci, dal velkou práci. Musel se voskovat a pracně udržovat," upozornil odborník na etiketu Václav Soldát. V dnešní době je to však podle něj pouze "projev extravagance, snaha na sebe upozornit".

Mnohdy je to reakce na nějaký handicap, míní. "Soustředí se pozornost na určitý prvek. Tím se člověk snaží odvrátit pozornost od nedostatků, jako jsou odstávající uši, nebo pleš," zdůraznil.

Podle Lukeše se knírem mohou zastřít nedostatky obličeje. "U spousty lidí se tím dá vyřešit asymetrie úst. Je vhodný také ke korekci obličeje," upozornil. Není to ale podle něj prvek, který by odborníci na vizáž běžně doporučovali k úpravě zevnějšku. "Málokdy stylista nebo vizážista klientovi řekne, že je typ na knír," uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Johny Depp je známý svou oblibou v kloboucích, čapkách a dalších pokrývkách hlavy.

Zvyk je železná košile

Lidé, kteří si na knír zvyknou, mají ovšem za to, že je tento prvek v očích okolí zvelebí. "Dá to člověku vážnější vizáž, pokud to nejsou žertovné kníry s navoskovanými špičkami," dodal Jan Lukšík, který si knír pěstoval asi dvě desítky let.

"Člověk je pyšný na to, že má něco, co jiní nemají. Dodá mu to trochu sebevědomí. Změní se vizuálně, ale také psychologicky. Tvář je výraznější a lidé si ho víc pamatují. I fádní tvář se promění, dá jí to něco navíc," uvedl.

V minulosti se knír mnohdy vnímal jako projev společenské příslušnosti a jeho tvar se spojoval s určitou osobností. Známý byl například císařský knír, tedy kombinace licousů a kníru, který měl na tváří František Josef I., nebo mušketýrský knír, kterým byla kombinace kníru a bradky.

Mezi známé "kníráče" patřil sovětský diktátor Josif Stalin, ale také umělec Salvador Dalí, jehož proslavil mohutný navoskovaný knír.

Foto: Profimedia.cz

Josif Stalin

Módní trendy ukazují jiný směr

"Takzvaný Chaplinův knír, který ovšem nosil také Hitler, byl projevem tehdejší módy. V současné době se nosí spíše vystříhaný proužek na bradě nebo udržovaná zarostlost. Výhodou je, že se s tím nemusí moc pracovat.

Klasický knír ale v dnešní době velkou šanci nemá," míní Soldát. Také podle něj je klasický knír, "který měl na každou stranu minimálně tři centimetry", přežitek. "Je to nepraktické. Lidé raději volí pohodlí," uvedl.

Podle Lukeše jsou současní nositelé knírů ochuzeni o pomůcky, které měly tvar tohoto porostu udržovat. Zájemci o údržbu vousu se musí spokojit s přípravky na vlasy. Muži si ale většinou vystačí s obyčejnými nůžkami a hřebenem.

"Moderní kníry jsou krátce střiženy, netupírují se ani netuží. Stává se ale, že si lidé nechávají knír dobarvovat, například pro fotografování," dodal.

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel

Profesionální péče o vousy upadá

Nejen kníry, ale také vousy si lidé dnes většinou upravují sami. "Z kadeřnických salónů mizí péče o vousy. Tradiční holičství, kde by holení patřilo ke standardní součástí nabídky, vytlačují módní salóny, které se zaměřují především na úpravu vlasů. Vousy mnohdy nejsou ani v ceníku. Pokud klient úpravu požaduje, kadeřníci jim vyhoví, ale berou to spíše jako okrajovou službu," vysvětlil Lukeš.

Výraz myšlení

Přestože kníry nepatří ke žhavým trendům, módní znalci vous nezatracují. "V současné době je módní velmi tenké vystříhávání vousu kolem úst, nebo tenoučké kotlety. Udělá to ale specifický výraz tváře a málokomu to sluší. V běžném životě se to nosí málo. V módních časopisech nebo na molu je to ale žádaný styl," vysvětlil stylista.

U mladých mužů je mnohdy populární takzvaná kozí bradka. Podle Lukeše však spíše než o vizáž jde jejím nositelům o "výraz avantgardního myšlení". "Příliš se nedbá na to, zda to člověku sluší, ale nositel se tak snaží vyjádřit nějaký životní

postoj. Často je to jen otázka revolty a odlišení," řekl.

Vousy moderní muži mnohdy vnímají zejména jako projev pohodlí. "Urychluje to ranní hygienu a šetří spoustu času," tvrdí Jiří, který si porost na tvářích pěstuje mnoho let. Značnou roli hraje i množství vlasů. Zarostlou tváří se někteří jedinci snaží vyrovnat s plešatěním. V tomto případě ale knír velkou roli nehraje. Jeho tvar většinou zanikne v "nedbalé eleganci".

Anketa

Jakému oholení dáváte přednost?
Preferuji hladce oholenou tvář.
25 %
Líbí se mi jednodenní strniště.
58,4 %
Dávám přednost malému knírku.
6,2 %
Mohutný knír má něco do sebe.
3,3 %
Líbí se mi plnovous.
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2534 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Strniště je více sexy než hladké tváře

Brad Pitt, Ashton Kutcher či Colin Farrell dobře vědí, proč své skráně často nechávají pokosené na výšku. Strniště je totiž pro ženy velmi přitažlivé...

Výběr článků

Načítám