Hlavní obsah

Plesová sezóna diktuje šaty v barvě kovu a perly

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas plesů je v plném proudu. Designéři a stylisté se pro letošek shodují v jednom. Žena, která chce na plese okouzlit, by měla vsadit na stříbrnou, zlatou, měděnou či bronzovou barvu. Hitem sezóny jsou i barvy fialová a lila ve všech svých odstínech. Jako doplněk jsou ideální perly.

Článek

Základem toho, aby žena zaujala, je jednoduchost a sladění celého zevnějšku. „Barvy letošní sezóny vycházejí z barev kovů. Módní jsou lesky, flitry a třpytky. Všechny tyto prvky je možné a vhodné použít ve všech detailech. Vyskytnout se tak mohou na šatech, v líčení, účesu i na nehtech,“ vysvětluje Galina Muradjanová, beauty konsultant Dior.

Trendem velkého večerního líčení je přirozený vzhled pleti a kouřové líčení ve fialových tónech.

Výrazné oči, jemné rty

„Aby byl výsledek líčení bezchybný, je nutné začít kvalitním make-upem. Ten by měl co nejvíce odpovídat barvě pleti. Pozor při jeho nanášení je třeba dát v místech vlasové linie a kolem krku. Tady je nutné dbát na pečlivé rozetření. Po nanesení makeupu přicházejí na řadu oči.

Foto: perla, perly, ples, , Profimedia.cz

Letošním hitem plesové sezóny jsou perly a výrazné kouřové líčení očí.

Letošní líčení vychází z klasiky, kterou je kouřové líčení. Pouze došlo ke změnám v barevných kombinací, které upozadily tóny černé a šedivé a nahradily je tmavými odstíny fialové a lila,“ říká vizážistka.

Prvním krokem je aplikace tmavé, může být i černé, dobře roztíratelné tužky podél horního víčka pro zdůraznění oka. „Nad tuto konturu, v celé ploše pohyblivého očního víčka, se nanáší tmavý fialový stín, nad něj nanášíme světlý odstín fialového stínu.

Pro získání kouřového efektu a dramatického vzhledu, které kouřové líčení vyžaduje, pak čistým štětečkem rozetřeme přechod mezi barevnými plochami. Do vnějšího koutku a pod oko v místě spodní linky je možné nanést jemný odstín lila. Současný trend dovoluje použít i třpytivé odstíny barev. Tečku v líčení očí udělá řasenka. Večerní líčení by mělo být výrazné, to proto, že umělé světlo tlumí barvy,“ vysvětluje Galina Muradjanová.

Ke zvýraznění očí v celkovém dojmu dopomohou něžné rty.

„Při večerním líčení je možné konturovací tužku nahradit kombinací rtěnky a lesku na rty. Plnosti rtů dosáhneme nanesením lesku do středu rtů na růžový až fialový základ ze rtěnky. Lesk může být čistý, lehce tónovaný v barvě rtěnky nebo může obsahovat drobné lesklé flitry,“ radí odbornice.

K projasnění pleti obličeje odborníci doporučují použít dvě barvy tvářenky. „Světlejší odstín růží nanášíme na lícní kosti, tedy do míst, které při úsměvu vystoupnou. Tmavší, sytější barvu aplikujeme těsně pod něj, tedy pod lícní kosti. Přechod mezi barvami musí být plynulý, bez ohraničení,“ radí vizážistka.

Zlato a třpyt perleti

Důležitým prvkem v líčení je i nanesení zlatých třpytek a lesklých pudrů na paže, dekolt a krk. „Lesk a zlaté pudry jsou ideální u žen, které nosí drdol nebo mají jinak vyčesané vlasy a střih šatů jim dovolí odhalit velké plochy pokožky,“ vysvětluje stylistka.

Při přípravě na ples je velmi důležité myslet i na doplňky. „Velice trendy jsou černé nebo bílé perly a brilianty v kombinaci s bílým zlatem. Levnější variantou jsou umělé perly. Ty je možné po zvážení umístit i do účesu,“ doporučuje Galina Muradjanová, beauty konsultant Dior.

Nezapomeňte na ruce

Při přípravě na ples je třeba myslet na každý detail. Zapomínat se tak nesmí ani na ruce. Kdo chce svůj vzhled dotáhnout až do konce, měl by své ruce svěřit do péče odborné manikérky.

„Ke krásné ruce patří zdravá pokožka ruky a okolí nehtů bez záděr. To je ale otázka delší doby a jedna návštěva manikérky to nespraví. To, na co je ale dobré se zaměřit, jsou nehty,“ vysvětluje manikérka Lucie Kovářová ze salónu Styl Gruberová.

Pokud má žena kvalitní svoje vlastní nehty, může si je upravit sama doma. Stačí je jen vyleštit a nalakovat. „V módě je stále tzv. francouzská manikúra. Pro tu je typické to, že nehet nad nehtovou ploténkou je přirozený a nenalakovaný a volný okraj nehtu je ozdobený barevnou linkou nebo lakem. Letos jsou moderní laky s třpytkami zlatými či stříbrnými, případně lehké fialové tóny. Nehet je možné ozdobit i kamínky nebo flitry,“ radí Lucie Kovářová.

Nepěkné nehty je možné zdokonalit vymodelovanými umělými nehty. „Dnešní materiály a metody jsou pro vlastní nehet šetrné a není třeba se jich bát. Vhodné jsou například nehty porcelánové nebo gelové. Při tvarování nehtu je možné se držet přirozené linie nebo okraje nehtu vytvarovat rovně,“ doporučuje manikérka.

Kdo dává přednost přírodnímu vzhledu nehtů, je pro něj ideální japonská manikúra P-shine, jejímž výsledkem je vysoce lesklý a hladký nehet. Jde o techniku, při které se k modeláži používá především včelí vosk, mateří kašička, přírodní parafíny, vitamíny a další přírodní látky, jenž vyživují nehtovou ploténku a podporují růst nehtu. Výhodná je tak hlavně u nehtů třepivých a lámavých.

Pokud nehty ztratí pár dní po ošetření svůj lesk, stačí je jen před společenskou akcí vyleštit. Plusem této metody je její časová nenáročnost. Odborná úprava totiž zabere zhruba 30 minut.

Hitem je fialová, černou nic nezkazíte

Možností, jaké šaty vybrat, je více. Co se týká délky šatů, tak jsou stále v módě klasické dlouhé šaty. Poměrně novinkou jsou pak šaty asymetrické. „U těchto typů šatů je sukně zkrácena buď na boku, nebo ve středu předního dílu sukně. Zkrácení by mělo být formou podkasů, které vytvářejí efekt moderní balónové sukně.

Výběr plesové róby se ale neomezuje jen na jednodílné šaty, ale stále je možné kombinovat korzet a sukni, případně korzet a společenské kalhoty,“ doporučuje módní návrhářka Hana Havelková. Barvy plesové róby pak kopírují barevné trendy celé letošní sezóny.

„Moderní jsou černé šaty. Dále se nosí lesklé kovové odstíny. To znamená odstíny stříbrné, zlaté, bronzové. Tyto barvy by měly být ve velkých plochách. Novinkou jsou látky, které vytvářejí efekt tekutého kovu. U těchto materiálů je však třeba soudnosti a doporučují se na štíhlou postavu.

Aktuálním odstínem letošní sezóny je pak fialová barva ve všech jejích tónech. I zde je třeba volit opatrně. Pokud postava ženy nedovolí jednobarevné šaty, je možné fialovou různě kombinovat s černou,“ radí oděvní designérka. Důležitou součástí večerní róby jsou i boty.

„V módě jsou boty s otevřenou špičkou. V tom případě je ale třeba si uvědomit, že žena nemůže mít klasické punčochy, ale musí volit punčochy bez špiček, které jsou již k dostání, nebo použít tekuté punčocháče ve spreji.

Trend dovoluje, především u asymetrických sukní, i úzké, elastické, nohu obepínající kozačky. V tomto případě je třeba ale myslet na to, že tato bota není botou taneční,“ říká Havelková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám