Hlavní obsah

Dárky pro sváteční návštěvu vykouzlíte i z domácích zásob

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Boží hod vánoční mnozí z nás navštěvují příbuzné a známé. V předchozím období šílenství a nákupů si ale jen málokdy vzpomeneme, že na přátelskou návštěvu bude potřeba donést nějakou pozornost. Až když v rodinném kruhu zlikvidujeme zbytky balícího papíru, dojde nám obvykle, že by to ještě něco chtělo.

Foto: Profimedia.cz

Na návštěvu se sluší přinést dárek.

Článek

Po Štědrém dni se každoročně zavřou všechny supermarkety a hypermarkety, takže na pozdní vánoční nákupy už si nezajdete, nemluvě o tom, že málokdo má na další dobrodružnou výpravu za dárky ještě vůbec náladu a sílu. Nejlepším řešením tedy bude vystačit s domácími zdroji.

Ponořte se tedy do svých zásob a vytáhněte nevyužité bonboniéry a lahve s alkoholem. Najděte v sobě poslední zbytek balícího nadšení a proměňte je v umělecké dílo, které potěší víc, než samotný obsah.

Vyrobte vánoční přání

Další zaručená věc, na níž se však mnohdy zapomíná, je vánoční přání, nemusí být nutně koupené v papírnictví, stačí, když doma najdete čtvrtku, pastelky a fixy. Vyřádit se můžete i s lepidlem a zbytky balícího papíru.

Foto: Miroslava Kubištová, Právo

Vytáhněte papíry a vyrobte pěkné vánoční přání

Můžete například vystříhat jednotlivé postavičky z vánočního papíru, nalepit je na karton a propiskou jim domalovat bubliny s veselými průpovídkami. Vytvoříte tak originální vánoční komiks, nad nímž se všichni pobaví natolik, že si rozhodně nebudou připadat nějak "odfláknutí". Pokud se po výtvarné stránce necítíte právě silní v kramflecích, můžete zkusit zapojit své básnické střevo nebo ještě lépe své děti.

Cukroví i vaječňák

Dalším evergreenem ve vánoční improvizaci je vánoční cukroví, každý rád ohodnotí vaše výrobky a porovná je s těmi svými. Zapomeňte ale na umaštěné tácky a krabičky od ramy, váš výtvor si zaslouží důstojné balení s vánočním ubrouskem, hezkou krabičkou nebo celofánem a pořádnou mašlí. Jako dárek z domácí kuchyně poslouží i sklenice domácí marmelády nebo medu.

Zrovna tak jako cukrovím potěšíte zejména ženy ještě domácím vaječným koňakem. Připravíte jej zcela jednoduše. Stačí vyšlehat šest žloutků do pěny, přilít dvě salka, jedno neslazené kondenzované mléko a nakonec do hmoty vmíchat přibližně dvě deci rumu.

Pokud si na domácí práce a tvůrčí dílnu nepotrpíte, existují ještě dva způsoby záchrany. Jednak ten úplně nejjednodušší - nákup na benzínce. Sice se prohnete, protože na veškeré zboží je tady naražena značná přirážka, ale koupíte všechno, co potřebujete. Sladkosti i alkohol, květiny, ale také hudební CD a filmová DVD. Pro děti plyšové hračky nebo kredit do mobilního telefonu, který je potěší vždy, a pro kluky auta. Všechno navíc snadno zabalíte do všudypřítomných dárkových tašek.

Poukázky a vstupenky

Druhá možnost je ještě jednodušší. Sedněte na internet a objednejte vstupenky do divadla nebo na koncert. Mnozí prodejci už umožňují platbu přes internet a následný tisk vstupenek přímo z domova. Zrovna tak můžete vyrobit poukázku takřka na cokoliv - na příjemnou večeři, seskok padákem, návštěvu zoo nebo výlet do zahraničí. Fantazii se meze nekladou. Stačí jenom chvíli posedět a popřemýšlet, co právě vaše přátele a příbuzné potěší.

A věřte tomu, že pokud vnučka věnuje babičce poukázku na společně strávený den na nějakém příjemném místě s obědem, projížďkou lodí nebo návštěvou zámku, potěší ji to víc než dárek z nejluxusnějšího obchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám