Hlavní obsah

Módní návrhářka Jana Berg sází na řemeslo a zdravý rozum

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední česká módní návrhářka Jana Berg, která prosazuje jedinečnost a originalitu, otevřela v Praze v Růžové ulici své nové studio, kde chce podpořit ruční práci a kromě svých modelů nabízet i originální výrobky od tvůrců z jiných oborů. Přestože neuznává unifikované produkty masové výroby, ve svém obchodě upřednostňuje věci nositelné a použitelné do každodenního života.

Foto: Novinky

Módní návrhářka Jana Berg s Michaelou Maláčovou při slavnostním otevření svého nového obchodu.

Článek

Jana Berg si uvědomuje, že se stále víc lidí odvrací od řemeslnických prací a chce s tímto fenoménem dnešní doby bojovat.

„Zlaté české ručičky“… Kdysi to býval pojem, který měl ve světě svoji váhu, dnes je to minulost, už jen pramálokomu něco říká a v Čechách se stává slovním spojením bez aktuálního obsahu. Řemeslo a zdravý rozum byly devizou, která se zdála být nevyčerpatelnou, bohužel…," vysvětluje své důvody návrhářka.

Bojuje o znovuobjevení zájmu o řemeslo

Podle ní řemesla, především to krejčovské, pomalu vymírají. "Mladí o tyto obory nemají zájem -  je to každodenní dřina, s každým novým modelem začínáte znova a znova. Učňovské obory se zavírají a přichází chvíle, kdy pokud ti, kteří ještě něco umí, nepředají své zkušenosti dále, nebude mít kdo vyrobit to, co se zrodí v hlavách kreativců, a upřímně, bez nich budeme jako bez rukou.“

Aby podpořila znovu nalezení atraktivnosti, úcty, lásky, a také ocenění ruční práce ve všem, co činí naše životy krásnějšími a bohatšími, dává ve svém novém studiu prostor i zástupcům z jiných oborů, jako jsou modistka Lucie Fraňková, rukavičkář pan Papež, sklář Jaroslav Svoboda, nebo producenti nábytku a doplňků.

:.Ukázka z tvorby návrhářky Jany Berg foto: Novinky

Jana Berg navrhuje a vyrábí dámské a pánské modely na zakázku, včetně zajištění vhodných doplňků. Vytváří také vzorové kolekce jiných značek na objednávku HI-TECH, Buggyra, Paulu line Clerrici Tessuto. A v neposlední řadě poskytuje také konzultace v oblasti osobní a firemní image včetně realizace. Mezi její klienty patřili například Mediaprint Kappa, Eurotel, Hotel Intercontinental Praha, LIKO-S, ČSA.

Reklama

Související témata:

Související články

Móda pro zimní dovolenou hýří barvami

Vybavit se na zimní dovolenou, ať už na horách nebo kdekoli jinde, není žádná legrace. Hlavně pokud jde o finance. Naštěstí se ale móda v této kategorii nemění...

Výběr článků

Načítám