Hlavní obsah

Odstranit křečové žíly lze dnes i velmi elegantně a bez větší bolesti

Právo, Vlaďka Merhautová

Že je genetika prevít, o tom něco ví herečka Zlata Adamovská. Jejího otce trápily křečové žíly. „Táta byl několikrát na operaci. Pamatuji si, jak chodil v zabandážovaných nohách. Kdyby žil, určitě bych ho sem odvedla,“ prohlásila na půdě kliniky Laser Esthetic doktorka Páleníková ze seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Článek

Sama pomoc zdejších odborníků zhruba před dvěma roky vyhledala. Nechala si udělat drobný sklerotizační zákrok na noze u žíly, která ji občas potrápila. Na pražském pracovišti laserové, estetické dermatologie, cévní a plastické chirurgie odstraňují křečové žíly nejnovějším způsobem – miniinvazivní cestou.

Bez modřin a narkózy

Principem je radiofrekvenční metoda VNUS Closure, při které se zavede katetr z vpichu u kotníku nebo pod kolenem do žíly a vede se až do třísla. Po kontrole ultrazvukem se žíla sondou uzavře vlněním vysokou teplotou (zataví se). Přitom nevznikají žádné modřiny.

„Limitující je průsvit žíly, zda se sonda s katetrem do ní vejde,“ říká cévní chirurg MUDr. Milan Bartášek, jeden z mála lékařů u nás, kteří byli na novou metodu proškoleni.

„Na naší klinice provádíme tento zákrok velmi často pouze v lokální anestezii, takže není nutná ani hospitalizace. Kosmetický výsledek je nesrovnatelně výraznější a návratnost varixů je kolem tří procent oproti klasické operaci otevřenou chirurgickou metodou, kde je návratnost až deset procent.“

Nejenže nejsou vidět žádné rány, hematomy, otoky, ale hlavně pacient jde hodinu po zákroku domů a může vykonávat pracovní a společenské povinnosti hned druhý den po operaci. A nemusí si ani brát pracovní neschopnost.

„Neměl by však chodit cvičit, do bazénu, do solária a nosí dva až tři týdny kompresivní zdravotní punčochy,“ radí doktor Bartášek.

Pomohou i od "metliček"

Na klinice Laser Esthetic pomáhají pacientům také od tzv. metliček, což jsou povrchové cévky, které se dělají třeba ženám v průběhu těhotenství, nebo těm, co mají zaměstnání, kde stále stojí či hodně sedí.

Odstraňují je pomocí laserové sklerotizace. Jde o šetrný způsob vhodný k použití i v oblasti kotníků, kde nejčastěji vznikají bércové vředy. Ale rovněž je elegantní pro žilní malformace – výstupky nebo nádůrky, se kterými se rodí i děti.

Co to stojí:

**Odstranění křečových žil technologií VNUS Closure je prováděna s finanční spoluúčastí pacienta na jednorázové radiofrekvenční sondě. Ambulantní zákrok na jedné noze přijde zhruba na 30 až 35 tisíc Kč. Při zákroku na druhé končetině je výrazná sleva.

**Laserové odstranění žilek - první konzultace a vyšetření lékařem 500 Kč, zákrok cévním laserem do 5 pulsů 800 Kč, do 10 pulsů 1300 Kč, do 20 pulsů 2500 Kč 

**Laserové odstranění kožních výrůstků - jeden drobný chirurgický výkon podle velikosti 1200–1500 Kč, za dva 2200 Kč, za tři 3000 Kč. 

Klientelu mají na klinice pěkně namíchanou – například cévky v obličeji si hodně nechávají odstraňovat mladí lidé, třeba ti, kteří pečou pizzy. Přes léto pro změnu operují často učitelky.

Reklama

Související témata:

Související články

Křečové žíly trápí až 40 % žen

Až 40 procent žen a pětina mužů je postižena křečovými žilami. Léčení si vyžaduje třetina onemocnění. Významnou roli hraje dědičnost, protože křečové žíly...

Křečové žíly by se neměly podceňovat

Je bohužel smutným faktem, že 20 až 30 % Čechů trpí chorobami žil dolních končetin, tzv. křečovými žílami. Dalším smutným faktem je, že na jednoho muže s tímto...

Výběr článků

Načítám