Hlavní obsah

Křečové žíly trápí až 40 % žen

Až 40 procent žen a pětina mužů je postižena křečovými žilami. Léčení si vyžaduje třetina onemocnění. Významnou roli hraje dědičnost, protože křečové žíly vyvolává vrozené postižení žilní stěny, která pak méně odolává tlaku krve. Dalším rizikovým faktorem je obezita. Významnou roli hraje těhotenství, menopauza a užívání hormonální antikoncepce.

Článek

Vznik křečových žil souvisí také se životním stylem. Dlouhodobé stání i sezení, malá pohybová aktivita, kouření a nevhodná strava způsobující zácpu, to všechno nesvědčí žilnímu systému.

Pacienti pociťují bolest, napětí v nohou, pálení, brnění, mravenčení a křeče. V pokročilých stádiích jsou patrny změny na kůži, zvýšená pigmentace, suchá olupující se kůže, případně ekzém.

Křečové žíly lze léčit chirurgicky. Nevýhodou tohoto zákroku je až poloviční recidiva do deseti let po zákroku. Alternativou operace je sklerotizace žil, kdy se do postižených míst vpíchne látka, která část žíly uzavře. Existují i žilám prospěšné léky, které zesilují žilní stěnu, zvyšují jejich pružnost a zlepšují činnost žilních chlopní.

S nohami na stole ...

Nohám pomáhá, když si je člověk dá alespoň na půl hodiny nahoru. Ten, kdo má problémy, může používat elastické punčochy. Měl by se však poradit s odborníkem, aby punčochy měly správnou délku a kompresní třídu.

Mezi doporučené pohybové aktivity patří například plavání nebo jízda na kole. Naopak žílám nesvědčí posilování, běhání ani aerobic.

Cestovní trombóza

Při sezení delším než šest hodin vkuse může docházet ke zhuštění a městnání krve v žilách a ke vzniku krevní sraženiny, která žílu ucpe a vznikne tak tzv. cestovní trombóza. Pokud rádi cestujete, pak byste si měli dělat často přestávky a projít se. Když letíte letadlem, stačí když se postavíte do uličky a nohy procvičíte či v sedě propínáte paty špičky. Pro všechny způsoby cestování platí, že by každý měl během delšího cestování vypít min. 2 litry tekutin a to nejlépe bez bublin. Káva a alkohol se samozřejmě mezi tekutiny nepočítají.

Ti, kdo o sobě vědí, že trpí žilní nedostatečností, by měli cestovat v kompresivních punčochách. Týden před odletem by měli užívat lék nebo potravinový doplněk zlepšující průtok krve žilami. Dva tři dny před letem by měli užívat acylpyrin.

Reklama

Související články

Lékaři radí nekřížit nohy

Lidé, kteří pracují v kancelářích a jsou nuceni delší dobu sedět u stolu, by měli dbát na správné držení svého těla. Doporučili to němečtí lékaři, kteří...

Na křečové žíly zabírá i obyčejná chůze

Křečovými žilami (varixy) je v Evropě postiženo 40 procent žen a 20 procent mužů. Nejsou to ale jen důvody estetické, které je nakonec přivedou k lékaři. Žilní...

Aby nohy nehyzdil bércový vřed

Noční můrou pro pacienty, kteří mají křečové žíly, je bércový vřed. Nejenže zkomplikuje život, ale také bolí, obtěžuje a vyžaduje pravidelnou péči.

Výběr článků

Načítám