Hlavní obsah

Ke svatbě patří kytice

Novinky, Hana Šebestová (Autorka je floristkou v Sušicích)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatební den je neopakovatelným okamžikem života. Stejně jako šaty je pro nevěstu důležitá i svatební kytice. Při tvorbě svatební kytice florista přihlíží k mnoha hlediskům. Barevnost květin se odvozuje od barvy vlasů, očí, pleti, líčení, velký důraz se klade na barvu šatů. Tvar kytice je závislý mj. na výšce postavy, střihu šatů, tělesných proporcích.

Článek

Mladým nevěstám sluší kytice barevné, voňavé, menší s použitím letniček, kopretin, drobných růžiček. Pro moderní nevěstu okolo 30 let používáme různé doplňky (stuhy, korálky, drátky), exotické květiny, růže, orchideje.

Ženy ve středním věku většinou vyžadují kytice menší v pastelových barvách z klasických květin (růže, lilie, orchideje). Při objednávce by se měla uvést také barva a materiál šatů. Ke lněným a hrubším materiálům volíme květy spíše domácí (růže, kopretiny, slunečnice, karafiáty, chryzantémy), k jemným šifónovým, saténovým látkám kombinujeme křehké květiny (orchideje, lilie, kaly, jemnou zeleň, závojíček).

K nejčastějším barvám šatů patří čistě bílá a smetanová, u nich se také nejvíce chybuje. Ke smetanovým šatům bychom neměli kombinovat bílé růže a naopak. K bílým šatům volíme barvy studenější (růžová, bledě modrá, bílozelené kombinace). K béžovým vybíráme květy spíš světle lososové, meruňkové, oranžové, žluté, červené, hnědé, sytější zeleň.

Květinové šperky a doplňky

Dalším kritériem pro vznik kytice je střih šatů a proporce nevěsty. Vyšším nevěstám v hladkých šatech sluší středně dlouhá kytice uvázaná do oblouku, drobné nevěsty se budou nejlépe cítit s menší kytičkou, i mírně převislou. Baculkám můžeme pomoci, když uvážeme kytici bohatou a převislou.

Měli bychom znát i charakter svatby. Pro svatbu pod širým nebem volíme jinou kytici než na úřadě. Pro obřad v kostele volíme kytici větší v jemných tónech.

Kytice nevěsty je nejdůležitější součástí květinové výzdoby, ale zdaleka ne jedinou. Nevěstu mohou zdobit i drobné květinové šperky, jako je jemný náhrdelník, květiny do vlasů či náramek. Ženichovi patří do klopy místo myrty alespoň jeden vhodně upravený květ, který má nevěsta ve své kytici.

Kytice pro svatebčany

Vžité jsou kytice pro matky. Těm se buď dávají též květy, ze kterých je svatební kytice, anebo jejich světlejší odstíny. Kytičky jsou samozřejmě menší, stonky mají krátké, tvar je kulatý. Již se upouští od tří dlouhých karafiátů, případně jedné gerbery. Měly by barevně korespondovat s šaty. Podobné kytičky můžeme objednat i babičkám.

Kytice pro svědkyni může být ještě menší než pro matky, ale o to může být modernější, např. jeden větší květ zajímavě přizdobený. U družiček musíme přihlédnout k jejich věku, ale kytičky se vždy dělají malé, převážně v bílé nebo růžové barvě. Pro úplně malé družičky je vhodnější věneček do vlasů, o který se poté nemusejí vůbec starat.

Zdobení aut a stolů

Další větší dekorací je přízdoba svatebních automobilů. Máme několik možností. Nejčastěji se zhotovují vypichovaná aranžmá do držáků, ty jsou buď s plastovou přísavkou, nebo s magnetickou gumou. Držáky jsou určené speciálně na auta, takže se nemusíme bát poškození laku.

Dalším způsobem výzdoby je rozmístění jednotlivých květů po kapotě (růže, kaly), které drží malé plastové přísavky. Zajímavá jsou také velká srdce, věnečky apod. Při dekorování automobilu musíme přihlížet k jeho barvě, velikosti, typu a také vzdálenosti, kterou pojede.

Při výzdobě restaurace vycházíme hlavně z barvy ubrusů, ubrousků, porcelánu a velikosti tabule. Výzdoba musí být nižší, aby na sebe hosté dobře viděli. Při obřadu v kostele je vhodné připravit kytici na obřadní stůl, lze ozdobit i kostelní lavice, cestu k oltáři můžeme lemovat kornoutky s květy, plátky růží atd.

Květinová výzdoba svatby může být rozmanitá, měla by ladit s celkovou barevnou a estetickou kompozicí a provázet v poklidu svatebním dnem

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Svatební šaty z Disneyových pohádek

Mnohá z žen si přeje svatbu v pohádkových šatech. Společnost Disney zaměstnala nadějnou designérku Kirsty Kelly, aby navrhla kolekci svatebních šatů na motivy...

Výběr článků

Načítám