Hlavní obsah

Pohoda není náhoda

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volného času, který trávíme doma, je sice čím dál tím méně, ale právě proto si ho musíme jaksepatří užít. Ve starých teplácích a "unaveném" tričku to nemůže být ono. Povinností každého je přece líbit se i lidem nejbližším, kteří s námi žijí pod jednou střechou.

Článek

Převléknout se po návratu domů do jiného oblečení je hygienická nezbytnost. Oděv, který jsme na sobě měli celý den, potřebuje především důkladně vyvětrat a zbavit se tak částečně i různých nahromaděných škodlivin. Tělo zase touží po větším pohodlí a změně.  

Jen na doma a nikam jinam

Pokud má někdo ve zvyku nosit ve volných chvílích trávených doma starší obnošené šatstvo, nepočíná si příliš dobře. Není tak totiž splněna základní podmínka pro úspěšnou relaxaci, a sice celkové uvolnění. Poskytuje ji pouze speciální domácí oblečení, ve kterém se člověk cítí příjemně a zároveň vypadá také dobře.

Ani tady se při nákupu nevyplácí šetřit. Levné zboží se mačká, nemá tvarovou paměť a po několika vypráních už vypadá omšele. Moderní textilní průmysl nás ale naštěstí zásobuje speciálně upravenou bavlnou, která přispívá k dobrému hospodaření těla s teplem, nevytahuje se a vyniknou na ní živé barvy i dezény. Právě v zimě je prospěšné si nějaký atraktivní domácí oděv dopřát, protože dlouhé tmavé večery spolu s ním získají přece jen přívětivější tvář.

Kalhoty, nebo šaty?

Stalo se pomalu ženským národním zvykem nosit doma legíny a něco k tomu. Dlužno podotknout, že tento typ kalhot už jenom trochu plnější postavu karikuje a zejména s nedostatečně dlouhým vrškem dokonce zesměšňuje. Nesrovnatelně lépe vypadají rovné nohavice bez stažení v dolním okraji. Pas drží netísnící guma a popřípadě ještě vázací šňůrky. Spolu s volnými vestami, mikinami, bluzóny či halenami a eventuálně ještě tričky vznikne komplet, v němž se lze věnovat jak běžné domácí práci, tak odpočinku. Čím větší je možnost vrstvení, tím lépe. Mnohdy jsou pro tento účel vhodné i výrobky avizované jako pyžama.

Stále mají svůj půvab domácí šaty v prodloužené délce, protože pro mnohé ženy znamenají absolutní odklon od běžné denní praxe, a tím i snadnější únik od pracovních starostí a povinností. Hodně oblíbené jsou nyní tuniky doplňované dlouhými kalhotami.

Ať už padne rozhodnutí pro cokoli, vždy je nutné při nákupu překontrolovat pokyny k údržbě, neboť domácí oblečení, které se musí pracně žehlit, je k ničemu.

Župan není přežitek

Před spaním pomáhají navodit atmosféru potřebného uvolnění po celodenním shonu župany z měkkého bavlněného froté. V poslední době mají často tvář ve stylu unisexu, čili střih je pro všechny členy rodiny stejný a poznávacím znamením se stává pouze velikost a barva. Oblíbeným prvkem na této části odpočinkového oblečení je zapínání na zip, které nepřidává na objemu tolik jako uvázaný pásek. Zatímco dříve bývaly pánské župany kratší než dámské, dnes už i tady vládne rovnoprávnost a všichni nosí co nejdelší. Jejich používání místo osušky je otázkou osobního zvyku, většinou se však nosí přes noční prádlo a patří jim poslední okamžiky končícího dne.

Reklama

Související články

Rekreační pohyb chce vhodné oblečení

Sportu přišlo na chuť mnoho Čechů. Cyklistické stezky se plní, na turistických cestách je živo a posilovny nezejí prázdnotou. Intenzívní tělesná námaha...

Do postele pohodlně a se šarmem

Pyžama a noční košile jsou klasickým dárkem, kterým se nedá nic zkazit, vylepšit ale rozhodně ano. Je však třeba trochu zapřemýšlet a onu všední, prozaickou...

Výběr článků

Načítám