Hlavní obsah

Závislost na nezdravém jídle začíná již v prenatálním období

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Hamburgery, hranolky a smažené nudle lze jen stěží zařadit na seznam zdravých potravin. Naopak tyto pochutiny z rychlého občerstvení tělo zatěžují a přispívají ke vzniku řady onemocnění. Britští vědci teď zjistili, že silná chuť na podobné dobroty vzniká již v děloze. Těhotné ženy holdující těmto pokrmům vytvářejí ve svém nenarozeném potomkovi závislost na stejném jídelníčku.

Článek

Studie autorů z londýnské Royal Veterinary College přináší důkazy, že matky konzumující nezdravá jídla z rychlého občerstvení během těhotenství a kojení mohou svého potomka vystavit riziku, že se bude přejídat a trpět obezitou.

Tento model byl zatím prokázán u myší, kterým odborníci podávali během březosti a kojení uzeniny, konzervované potraviny a jídla z rychlého občerstvení. Experti zjistili, že potomci těchto hlodavců se přejídali a měli tendenci vybírat si z jídelníčku potraviny bohaté na tuk, cukr a sůl.

"Naše studie prokázala, že pojídání velkého množství nezdravých pokrmů v těhotenství a během kojení by mohlo ovlivnit normální řízení chuti a podporovat chuť na nezdravé pokrmy u potomstva. To může vyslat potomky na cestu obezity a může ještě více ztížit výchovu ke zdravému stravování u dětí. To by také mohlo vysvětlit fakt, proč někteří jedinci těmto pokrmům odolávají snáze a jiní hůře," tvrdí doktorka Stephanie Bayolová, vedoucí autorka studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuřáci často nehledí na zdraví svých dětí

Třetině dětí kouří rodiče v domácnosti přímo pod nosem. Rodiče - kuřáci se často diví, proč jejich dítě trpí častými záněty dýchacích cest, astmatem, záněty...

Děti nesnídají a dostávají špatné svačiny

Dětská dopolední přesnídávka by podle odborníků na výživu měla pokrýt asi deset až 15 procent jejich denního energetického příjmu. Děti by měly jíst pětkrát...

Výběr článků

Načítám