Hlavní obsah

Za neplodnost žen může i obezita

Ženy, kterým se nedaří otěhotnět, by podle lékařů měly víc myslet na životosprávu. Překážou pro otěhotnění u nich může být obezita. Je to dáno i tím, že ženy dnes často odkládají mateřství do pozdějšího věku a žena v 25 letech má od přírody jinou tělesnou konstituci a hmotnost než v 35 nebo dokonce 45 letech.

Článek

"Metody asistované reprodukce u žen s nadváhou či obezitou jsou výrazně méně úspěšné. Navíc těhotenství provázejí častěji komplikace a roste riziko potratu. Studie také ukázaly, že obezita v těhotenství čtyřikrát zvyšuje riziko obezity u dítěte," vysvětluje problematiku Pavel Ventruba z Fakultní nemocnice Brno.

Lékaři upozorňují, že ženy s nadváhou přijde dráž i léčba, jejímž cílem je otěhotnění. Některé obézní pacientky musejí brát kvůli vyšší váze dvojnásobné nebo i trojnásobné dávky hormonů. Pojišťovna však platí jen základní dávku, takže výjimkou není, když žena 60 000 korun doplácí.

Podle Ventruby by na správnou životosprávu měli víc myslet už praktičtí lékaři a gynekologové, za nimiž žena při problémech s otěhotněním přijde jako první.

Podle Ventruby by na správnou životosprávu měli víc myslet už praktičtí lékaři a gynekologové, za nimiž žena při problémech s otěhotněním přijde jako první.

V důsledku změny životního stylu obézních žen přibývá a rada "zkuste zhubnout a přijďte" zabere podle odborníků jen u minima z nich. Párům proto ve snaze otěhotnět pomáhají dnes i nutriční specialisté a psychologové. Touha mít dítě pak může pomoci s nadváhou ženě, která se marně snažila zhubnout celé mládí. "Je to velká motivace," řekla odbornice na výživu Alena Mottlová z Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám