Hlavní obsah

Rodiče podali dceři první pomoc při zástavě srdce, přesto u ní došlo k poškození mozku

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, ik, das
Praha

Při dvouleté preventivní prohlídce rodiče u pediatra zjistili, že má jejich dcera Emma nádor srdce, který nelze operovat. Lékaři je proto připravili na to, že u ní může dojít k zástavě srdce. Když k ní po několika dnech došlo, věděli, co mají dělat. Přesto u jejich dcery nastalo poškození mozku kvůli nedostatečnému okysličení, s jehož následky se všichni perou i jedenáct let poté.

Na chvíli, kdy jsme naší dceři poskytovali první pomoc, nikdy nezapomeneme, shodují se rodiče Emmy Video: Novinky

 
Článek

„Když jsme se dozvěděli, že má Emma tumor na srdíčku, byl to pro nás obrovský šok a neustále jsme se museli ptát, proč se to stalo právě jí,” popisuje své prvotní pocity tatínek dívky Miloš.

I když se jednalo o nezhoubný nádor, nedal se operovat, tudíž je lékaři varovali, že může u Emmy velmi brzy dojít k zástavě srdce, kterou i přes včas poskytnutou první pomoc nemusí přežít. „Lékařka nám tehdy tvrdila, že zástavu srdce v domácích podmínkách přežívá jen 5 procent lidí,” svěřuje se maminka Emmy.

Dvojčata se narodila předčasně. Překonala zdravotní problémy i transplantaci jater

Žena

Rodiče se tak na danou situaci chtěli maximálně připravit, proto i absolvovali kurz první pomoci v pražské Fakultní nemocnici v Motole, kde jim lékař vše ukázal na cvičné panně a následně jim i důkladně vysvětlil, jak postupovat, aby byli schopni v daný okamžik skutečně účinně zareagovat.

O pár dní později bojovali o život

„V noci přišla moje paní s malou Emmou s tím, že si myslí, že nedýchá. Měla modré rty,“ vzpomíná na těžký okamžik pan Miloš.

Rodiče tak okamžitě zavolali záchranku a začali dceři podávat první pomoc. Jak sami říkají, byl to pro ně tehdy nejtěžší okamžik v životě a nikdy na to, jak svou dceru oživují, určitě nezapomenou.

I díky jejich okamžité reakci se lékařům ve Fakultní nemocnici Motol podařilo po měsíční hospitalizaci na jednotce intenzivní péče Emmu stabilizovat. Bohužel ale došlo k poškození mozku.

Foto: archiv rodiny

Emma prodělala ve dvou letech zástavu srdce.

Dnes je Emmě třináct let a její zdravotní stav je výrazně lepší, přesto musí být neustále pod dozorem svých rodičů. Nádor na srdci stále má a k zástavě srdce u ní tak může opět dojít, ale díky moderní medicíně je již pravděpodobnost nižší. Emma má voperovaný kardioverter-defibrilátor (ICD), který neustále hlídá činnost jejího srdíčka.

Rodiče se tak plně soustředí především na minimalizaci dopadů poškození mozku, a tedy neustálou rehabilitaci.

„Emma má ráda svůj svět, ale chybí jí kamarádi. Kvůli přetrvávajícím problémům je pro ni velmi těžké je hledat. Jednak mentálně není na úrovni stejně starých dětí a na vše potřebuje více času, pak má také například potíže se stabilitou, jemnou i hrubou motorikou, nedokáže si například zavázat tkaničky u bot. Problémová je pro ni také chůze do schodů, překračování překážek či např. jízda na kole,” doplňuje její maminka.

V šesti měsících podstoupil Vašík tři operace srdce. Bez kardiostimulátoru by nepřežil

Děti

Péče o Emmu je především na mamince, která se kvůli tomu musela vzdát zaměstnání. Kromě tatínka se jí nicméně snaží pomáhat i starší syn Adam. Ten je pro maminku také hnacím motorem.

„Když se to Emmičce přihodilo, bylo Adamovi 5 let. Mnohdy to neměl lehké ani on, protože Emmče bylo nutné věnovat velkou část pozornosti. Vůči zdravým sourozencům je taková situace lehce nespravedlivá. Je to ale fajn kluk a myslím si, že tahle zkušenost mu do života nakonec i hodně dá,“ říká maminka.

Pečuje o hendikepovaného syna, sama je v invalidním důchodu. Přesto pomáhá druhým

Děti

Celá situace je ale pro rodinu velmi těžká, i kvůli finanční náročnosti všech terapií. Rodiče se i z tohoto důvodu obrátili na pomoc Dobrého anděla.

Foto: archiv rodiny

Emma je veselá holka, která má ráda život.

„Bez jejich pomoci si to neumíme představit, díky Dobrému andělu se nám žije lépe, moc z celého srdce děkujeme,“ říkají rodiče, kteří svou dcerku popisují jako slunce jejich života.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové srdíčko dostalo loni pět dětí

Nové srdce transplantovali v Dětském kardiocentru v pražském Motole v minulém roce pěti dětem, nejmladšímu bylo pouhých osm měsíců. Od roku 2013 je to již 17...

Výběr článků

Načítám