Hlavní obsah

Nové srdíčko dostalo loni pět dětí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové srdce transplantovali v Dětském kardiocentru v pražském Motole v minulém roce pěti dětem, nejmladšímu bylo pouhých osm měsíců. Od roku 2013 je to již 17 dětí, kterým tu lékaři zachránili život, přestože sehnat vhodné dárcovské srdce – tak malé a ještě se shodnými parametry – se rovná zázraku.

Foto: FN Motol

Adélka před operací nosila mechanickou srdeční podporu v batůžku.

Článek

Povedl se i u pětileté Adélky, která čekala dva měsíce. S fungováním jejímu srdci po tu dobu pomáhalo mechanické čerpadlo, jež nosila v batůžku. Na konci loňského června měli její rodiče, kteří mají kromě ní ještě další dvě děti, podezření, že si Adélka uhnala ve vedrech úpal. Jenomže její stav se stále zhoršoval.

Skončila v motolské nemocnici, kde specialisté zjistili, že holčička trpí závažným srdečním selháním, dilatační kardiomyopatií.

Rekordních 288 zemřelých dárců poskytlo 510 ledvin, 197 jater či 74 srdcí

Domácí

„I přes maximální možnou léčbu se však postupně její stav dále zhoršoval, a dokonce u Adélky došlo i k selhání krevního oběhu. Proto bylo nutné připojit ji na mechanickou srdeční podporu – čerpadlo, které je schopné částečně nebo úplně nahrazovat funkci levé srdeční komory. Díky tomuto přístroji se stav malé pacientky stabilizoval a o více než dva měsíce později se dočkala transplantace srdce,“ popsal případ Jan Janoušek, přednosta Dětského kardiocentra FN Motol.

Transplantace proběhla úspěšně a z unavené a smutné dívenky se stala zase usměvavá holčička, která po 20 dnech opustila nemocniční lůžko a mohla jít domů.

Společně s ní se vrátila k rodině znovu i naděje a motivace pro její maminku, které v této době, kdy Adélka bojovala o život, diagnostikovali rakovinu.

Foto: FN Motol

Po transplantaci strávila 20 dní v nemocnici (ve výřezu).

I po propuštění musela Adélka mimo domov nosit roušku a vždy rukavice a čepici, aby nenastydla. Ale nadšeně doháněla, o co za pět měsíců léčby přišla. Lékaři si nyní po třech měsících a pravidelných kontrolách Adélčino uzdravování pochvalují.

Stejným peklem si v loňském roce museli projít rodiče další holčičky a tří chlapců.

Senior daroval ledvinu nejlepšímu příteli, již potřetí mu tak zachránil život

Zdraví

„Transplantované děti byly různého věku – nejmladšímu bylo osm měsíců a nejstaršímu 16 let. Všichni pacienti trpěli vrozenými srdečnými vadami nebo onemocněním srdečního svalu a čekali na nové srdce několik měsíců,“ shrnul přednosta Janoušek a upozornil na úskalí, s nímž musí špičkové evropské pracoviště bojovat:

„Všechna srdce transplantovaná v loňském roce pocházela od českých dárců. V případě malých dětí je ale množství dárců velmi omezené. Odpovídat musí nejen velikost srdce, ale dárce s příjemcem musí mít kompatibilní krevní skupinu a další imunologické parametry. Obecně je dětských srdcí vhodných k transplantaci velmi málo. Navíc Česká republika není členem Eurotransplantu, a nabídka srdcí z jiných států je proto velmi omezená.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám