Hlavní obsah

Dvojčata se narodila předčasně. Překonala zdravotní problémy i transplantaci jater

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veselí nad Lužnicí

Dvojčátka Ellinka a Nellinka přišla na svět předčasně v srpnu 2019. Protože jsou tzv. momo dvojčata, tedy jednovaječná dvojčata sdílející jednu placentu a jeden vnitřní zárodečný obal, už od začátku bylo lékařům i rodičům jasné, že holčičkám hrozí mnoho zdravotních komplikací. Především Nellinka se v pěti měsících ocitla v ohrožení života a musela podstoupit transplantaci jater. Dvojčata ale tvrdě bojují a dnes žijí téměř normální život.

Dvojčata se narodila předčasně s váhou 1 kilogram. Překonala zdravotní problémy i transplantaci jaterVideo: Novinky

 
Článek

Těhotenství rodiče plánovali a na miminko se těšili i poté, co se dozvěděli, že miminka počali dvě. Když se ale dozvěděli, že holčičky jsou momo dvojčata, začali mít strach.

„Z toho jsme měli strach, protože to přináší různá rizika. Hodně mě upozorňovali, že je toto těhotenství vzácné a že bych je nemusela donosit. Císařský řez jsme měli naplánovaný na 35. týden těhotenství, nakonec jsem porodila ve 28. týdnu,“ říká maminka Michaela.

Otec dvou malých dětí onemocněl ALS. Rozhodl se pro asistovanou sebevraždu

Žena

Nellinka a Ellinka se narodily začátkem srpna s porodními váhami 990 g a 1190 g. Ihned po porodu putovaly na novorozeneckou jednotku intenzivní péče, kde bojovaly s několika komplikacemi.

Měly problém s dýcháním, musely za ně dýchat přístroje, dostávaly také transfuze. Nella měla problém s odcházením smolky, u Elly zjistili lékaři krvácení do mozku.

„Bylo to strašné, bylo to nejhorší období v našem životě. Všichni lékaři nám dávali na rovinu vědět, že se může kdykoliv cokoliv stát. Sami jsme si to uvědomovali, rodině jsme ani náš strach nedávali najevo. Informace jsem rodině podávala zaobaleně, aby to se mnou tak strašně neprožívali,“ vzpomíná Michaela.

Foto: archiv rodiny

Rodiče se na dvojčátka těšili.

Nakonec obě holčičky z nemocnice lékaři propustili a rodiče si mohli obě odvézt domů. Chvíli se zdálo, že už bude vše v pořádku, pak ale přišla další komplikace.

Během pravidelných kontrol dětská lékařka u Nelly zjistila, že má holčička špatné jaterní testy. Michaela tedy s Nellou odjela do Fakultní nemocnice Motol, kde Nellu v březnu 2020 operovali. Zdravotní stav holčičky se ale nezlepšoval a bylo nutné podstoupit transplantaci jater.

„Lékaři mi vysvětlovali rizika, ale moc mi nedocházelo, že bude nějaká transplantace. Nepřipouštěla jsem si, že k ní dojde. Hrozně mě tížilo, že tak malé miminko vůbec jde na operaci. Měli jsme strach, doufali jsme, že k transplantaci nedojde, ale nakonec došlo.“

Kubík s dětskou mozkovou obrnou to nemá v životě snadné, jeho velkou radostí je škola

Děti

Na transplantaci však rodina čekala dlouhý měsíc, během něhož se střídavě radovala a hroutila. Čtyřikrát dostala maminka zprávu, že se našel pro Nellu vhodný dárce, a čtyřikrát přišlo po radosti zklamání, protože dárce nakonec nebyl vhodný.

Zdravotní stav holčičky se navíc během čekání zhoršoval, byla stále více žlutá, měla velké bříško.

„Skamarádila jsem se v Motole s další maminkou, která měla stejný problém a na játra pro miminko čekala ještě déle než my. Během hospitalizace jí miminko umřelo, a mně došlo, že je to opravdu vážné, že by to nemusela přežít.“

Foto: archiv rodiny

Nellinka čekala na játra a její stav se zhoršoval.

Až popáté, kdy už Michaela ani nedoufala, se zadařilo a lékaři z IKEM Nelle úspěšně transplantovali játra.

Nyní jsou dvouletá dvojčátka čiperná, a i když musí brát Nella léky a Ella rehabilitovat kotníky, daří se jim dobře.

Dvouletý Artur trpí vzácnou nemocí, kterou má na světě 27 dětí. U nás je jediný

Děti

„Musíme ale nakupovat spoustu pomůcek, doplatky na léky, stříkačky. Nellinka musí mít čerstvou stravu, jsou zapotřebí vývojové hračky. Na to všechno nám přispívá Dobrý anděl, moc nám to pomáhá. Máme jistotu, že peníze přijdou, a nemusíme přemýšlet o koupi něčeho, co holky potřebují,“ dodává maminka s tím, že teď už se rodině daří dobře, a doufá, že holčičky budou žít normální život jako jejich vrstevníci.

Stát se Dobrým andělem a přispět rodině můžete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám