Hlavní obsah

Prázdninová zranění dětí není radno podceňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi nejčastější prázdninová zranění dětí patří odřeniny, zlomeniny, úrazy kloubů a poranění hlavy. Uvedla to Veronika Benešová z Centra úrazové prevence v motolské nemocnici. Na hodnocení letošních prázdnin je ještě brzy, zkušenosti z minulých let však ukazují, že v létě se zraní více dětí, řekla. O prázdninách totiž častěji cestují a hrají si venku.

Foto: Profimedia.cz

V létě děti častěji sportují a šance, že se zraní je tudíž mnohonásobně vyšší.

Článek

Přímo v hlavním městě je v létě podle Benešové ošetřeno spíše méně úrazů, zato jsou ale závažná. Mnoho dětí totiž tráví léto mimo Prahu. "Pokud mají úraz například na táboře a jejich zranění není těžké, jsou ošetřeny v místě tábora," řekla Benešová. Do velkých pražských nemocnic pak bývají převezeny velmi vážné případy.

Nejtěžší letní dětská zranění podle ní vznikají v důsledku dopravních nehod. Rodiče prý třeba vyrážejí na dlouhé jízdy a podceňují odpočinek. Děti se však v létě také více pohybují venku, často v neznámém prostředí a bez dozoru. Mimo sport se tak mohou zranit například při lezení na stromy, sekání dříví, popálit při vaření, hrozí také třeba úrazy elektrickým proudem.

Benešová však podotkla, že v poslední době méně dětí utone. Příčinu vidí v lepšícím se dohledu. Zranění prý ubyla i při organizovaném sportu, naopak jejich počet roste na hřištích, kde si děti hrají bez dozoru.

Utopit se lze už v deseti centimetrech vody 

Podle společnosti Dětství bez úrazů v České republice ročně 250 až 300 dětí a dospívajících zemře následkem úrazu a zhruba desetkrát tolik jich zůstává po úraze trvale postiženo. Společnost na svých stránkách uvádí některé zajímavé skutečnosti z oblasti prevence úrazů, které se k prázdninovým aktivitám dětí vztahují.

Podle ní se například dítě může utopit už v 10 centimetrech vody. Z dětí, které zůstanou pod vodou delší dobu a ztratí při tonutí vědomí, jich umírá až 50 procent. Bezvědomí nastává přibližně za dvě minuty, nevratné poškození mozku po čtyřech až šesti minutách, uvádí Dětství bez úrazu.

Při střetu s vozidlem se cyklista nejčastěji udeří hlavou o kapotu vozidla. Zranění hlavy tvoří asi 80 procent všech vážných poranění při nehodách cyklistů. Cyklistické přilby mohou snížit riziko zranění hlavy o 85 procent, mozku o 88, uvádí také společnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám