Hlavní obsah

Posedlost touhou po dítěti může vést až ke ztrátě partnera

Novinky, Dana Sokolová

Biologické hodiny začnou bít jednoho krásného dne u většiny žen. Najednou jakoby pro ně nic jiného neexistovalo a po ničem jiném netoužily. Touha po dítěti se stane ústředním motivem jejich dalšího bytí. Pokud to samé sdílí i jejich partneři, pak je vše v naprostém pořádku, ale když tomu tak není, může na tom zkrachovat i doposud krásný vztah.

Článek

Když už se dva lidé rozhodnou pro dítě, jsou na to většinou již opravdu připraveni. Dítě se stává takovou nadstavbou jejich vztahu. Je to to, co by je po celý další život mělo vzájemně naplňovat. Málokdo si však ale uvědomuje, že rozhodnutí nemusí vést k okamžitému otěhotnění.

Někdy si s námi příroda pohrává a přestože děláme vše proto, aby došlo co nejrychleji k otěhotnění, nestává se tak. V určitém procentu za to může nějaký zdravotní problém jednoho nebo obou partnerů, ale často k tomu vlastně není důvod.

Na zdravotní problémy existuje vždy nějaké řešení, ale s rozmary přírody si jen tak někdo neporadí. Honba za otěhotněním je pak většinou zničující pro oba partnery. První měsíce se zklamání zvládat dají, ale čím déle se otěhotnit nedaří, tím víc narůstá napětí.

Někdy je lepší udělat pauzu

Pokud se včas neusměrní toto napětí, většinou dojde k výbuchu. A nebo k vzájemné rezignaci. Z krásného milování se najednou stane činnost, potřebná k dosažení cíle. Pryč jsou romantické, zamilované chvilky. Ze všeho se stane rutina.

V tento moment se většina odborníků shoduje, že nejlepším řešením je přestat tlačit na pilu. Zastavit tu mašinérii a vrátit se k základům. K tomu, proč jeden druhého tak miloval.

Někdy je prostě lepší udělat pauzu, začít se opět věnovat jen sobě navzájem, neubíjet se dalšími nezdary. A není ani od věci vyhledat odborníka, který s touto situací dokáže opravdu poradit.

Když vaše snahy trvají opravdu velmi dlouho, pro někoho je to rok, pro jiné dva roky či více, pak může být řešením i umělé oplodnění. Pokud již dál nedokážete zvládat neustálé nezdrary a přitom chcete zachránit vztah, pak je toto řešení pořád lepší, než neustálé očekávání.

Obrovská zátěž pro oba

Bohužel ani umělé oplodnění se nemusí vždy okamžitě podařit a jelikož je spojeno se spoustou vyšetření, léků, injekcí, změnami nálad a depresemi, i to může vztah poznamenat. Žena v tomto období potřebuje obzvláště velkou psychickou podporu. Chce vidět, že její muž rozumí tomu, co prožívá.

Jenomže někdy se to ani při sebevětší snaze jejímu partnerovi nepodaří. "Muži totiž někdy situaci nevidí úplně stejně. Jejich emocionální prožívání není tak silné jako u žen, a není navíc umocněno tělesnými stavy nepohody a nepříjemnými procedurami," upozorňují odborníci ze serveru www.zenska-neplodnost.cz .  

Přestože se na tohle všechno nedá úplně přesně připravit, pomoc psychologa může situaci zlepšit či dokonce vyřešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Rady našich babiček jak zaručeně otěhotnět

V poslední době trápí čím dál víc párů problém s otěhotněním. Touha po vlastním miminku pak představuje velké trápení. Přestože moderní medicína je v tomto...

Výběr článků

Načítám