Hlavní obsah

Poradna: Závislost pětileté dcery na matce

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti jsou naprosto geniálně vybaveny schopností dosáhnout svého, když potřebují. Jako rodiče je milujeme nadevše a někdy i nadevše nás samých. Často se tak stává, že toho děti svým způsobem zneužívají.

Foto: Profimedia.cz

Děti jsou naprosto geniálně vybaveny schopností dosáhnout svého, když potřebují.

Článek
Dobrý den, naše dcera Adélka (5 let), mě nechce samotnou nikam pouštět, bydlíme společně s rodiči manžela, a když potřebuji odjet např. k lékaři či kadeřnici, je to nemožné. Přitom je na babičku a dědu zvyklá, stejně tak na školku. Mou přítomnost pak vyžaduje i na kroužku, když bych tam nebyla s ní, nezůstala by tam. Je to velmi omezující. Rádi bychom s manželem spolu vyrazili na wellness víkend, ale malá o tom vůbec nechce slyšet. Máme navštívit nějakou poradnu?

Vnímám z vašeho dotazu velkou potřebu nějak pomoct dceři, ale i sobě. Dokážete si velmi šikovně propojovat chování dcerky z různých pohledů, když píšete, že školku zvládá bez problémů. Možná potřebuje malinko pošťouchnout i v situacích, které jsou nové - kroužek - nebo pro ni nějak nezajímavé.

To, že dcerka projevuje svoji důležitost tím, že vás nechce pouštět za vašimi aktivitami, je u dětí předškolního a někdy i školního věku časté. A nejspíš má dcera dobrou zkušenost, že jí vyjdete vstříc.

Proč sehrává v sebevědomí dívky důležitou roli její vztah s otcem

Děti

Jako rodiče máme vůči dětem také důležitý úkol. Nabízet jim model, že se umíme o sebe postarat a naplnit svoji potřebu.

Chápu, že ve chvíli, kdy potřebujete odejít a dcerka vás nějakým způsobem nechce pustit, nastávají často nepříjemné emoce na obou stranách. Kdybychom se viděly osobně, otázkami byste se mohla na vaše vytvořené vazby s dcerou podívat.

  • Co vám čte dcera z očí, když odcházíte? Rozhodnost, že je v pořádku, že jdete za svými aktivitami, nejistotu, výčitky nebo ještě něco jiného?
  • Trápíte se tím, že dcerku vystavujete malé frustraci, nebo si říkáte, že je v pořádku svou dcerku trochu „otužit”?
  • Jak o ní v tu chvíli přemýšlíte? (chudák je smutná, bude plakat, zvládne to, je to těžké, potřebuje se ode mě odpoutat, pomůžu jí to zvládat)
  • V jakých situacích dokážete dcerce říct „NE” ze své rodičovské role?

Dokonalé matky nejsou, mnohem lepší je si to přiznat a volně dýchat

Děti

Jasně nastavené hranice pomohou k pocitu bezpečí

Děti potřebují mít ve svém rodiči oporu, že se za ně postaví, když se cítí v nebezpečí. To se jim nejlépe daří pocítit, když rodič nastaví jasné hranice:

„Adélko, potřebuji jet zítra k lékaři. Parťáky ti budou dělat babička s dědou. Říkám ti to dopředu, protože jsme tak domluveni a chtěla jsi to. Co teď ode mě potřebuješ?”

Napadá mě pár inspirací, jak dcerce pomoct zvládat a překonávat určitý diskomfort.

  • Většinou děti chtějí znát dopředu vaše plány, protože si různé změny potřebují emočně prožít. Pozorujte, jaký typ je dcerka, nebo se jí zeptejte, zda jí informace máte říkat dopředu.
  • Má dcera oblíbenou pohádkovou postavu? Pokud ano, zeptejte se, jak si myslí, že by jí ona mohla pomoct nebo jak by si daná pohádková postava v podobné situaci pomohla. 
  • Udělejte si společně stejné talismánky, které budete mít při sobě, když odjedete (namalované kamínky, náramky, obrázky) a dcerku mohou posílit.
  • Dcera si může vytvářet kreativní knížku „Když máma (táta) není doma” a do ní svoje emoce namalovat.
  • Nejste jen máma, ale i partnerka. Jak vás může podpořit v odpoutávání se od dcery váš manžel?

Kdy je dobré být sobecká a myslet sama na sebe

Vztahy a sex

Dcera se učí ze společných zážitků

Ještě vám nabídnu jeden pohled. Vaše dcerka se učí z vašich společných zážitků a zkušeností. Ne vždy je užitečné, aby zůstala s prarodiči. Potřebuje vidět, jak řešíte situace na úřadě, na poště, v obchodě, u lékaře. Berte ji s sebou do běžného života. Může si pak lépe představit, kam jdete, co tam budete dělat a má možnost se rozhodnout, zda zůstane s prarodiči.

Jako rodiče chceme, aby naše děti byly spokojené a šťastné. Překonávat nějaké překážky je pro ně těžké a netváří se u toho většinou šťastně. Avšak pocit „jsem dobrý, zvládl jsem to” zažívají, když překážku překonají a tehdy jsou opravdu šťastné.

Moc vám držím palce, abyste si s dcerou utvářely hezký vzájemný vztah, ve kterém se budete cítit svobodně. Přeji hodně trpělivosti k malým krůčkům.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám