Hlavní obsah

Poporodní deprese se mohou stát noční můrou maminek

Novinky, Dana Sokolová

Období těhotenství je pro mnohé maminky velkým očekáváním. Některé mají strach z porodu, jiné se prostě už nemohou dočkat, až se jim miminko narodí. Narození miminka je skutečně nádherná událost, ovšem toto okouzlení může velmi rychle přerůst v noční můru, a to když propukne nemoc jménem poporodní deprese.

Foto: Profimedia.cz

Bohužel až 10 procent žen po porodu zažívá mnohem horší formu poporodního blues - poporodní deprese.

Článek

Poporodní blues postihuje až 70 % všech žen v šestinedělí, což se projevuje především neustálou změnou nálad, plačtivostí, úzkostí, podrážděností, psychickou labilitou, poruchami komunikace s okolím, poruchou spánku a sebedůvěry. Většina maminek se s těmito stavy popere do 10. dne po porodu a jen občas se tyto stavy u nich opakují i v pozdější době.

Ženy v tomto období i většinou poprvé pocítí negativní pocity vůči dítěti. Je to dáno především prvotním zvykáním si na plačící miminko, které maminku nenechá ani na chvíli odpočinout a ta si na nový systém musí teprve zvyknout.

"Po příchodu z porodnice jsem zažila pár perných nocí, kdy miminko stále plakalo a nešlo utišit. Tenkrát jsem úplně chápala ty maminky, které tuto situaci neunesou a miminku ublíží. Sama jsem musela během noci několikrát miminko položit na postel a hlasitě si počítat do deseti, abych ho byla schopná opět uchopit do náruče a uspat jej," vypráví pětadvacetiletá Olga.

Lékaři tyto stavy považují za pouze přechodné a jako nejlepší prevenci doporučují dobrou předporodní přípravu a pak také obklopit se fajn lidmi. Pokud má v tomto období žena maximální podporu v muži či v rodičích, pak tyto problémy mnohem lépe snáší.

Poporodní deprese není jen špatná nálada

Bohužel až 10 procent žen po porodu zažívá mnohem horší formu poporodního blues - poporodní deprese. Ženy mohou postihnout v kterémkoliv období po ukončení těhotenství do jednoho roku věku dítěte. Většinou se však příznaky projevují mezi 4.-6. poporodním týdnem.

Pocity štěstí tak velmi často nahradí úzkost, podrážděnost, podceňování sebe samé a někdy až neschopnost vnímat lásku k nově narozenému dítěti, z čehož vzápětí plynou i velké pocity viny.  Pokud jsou tyto negativní emoce matky vůči dítěti velmi intenzivní a matka se od nich nedokáže odpoutat, pak je zapotřebí okamžitě přivolat odborníka. Jedná se totiž již o nemoc, která se nedá zvládnout silnou vůli a vyžaduje skutečnou lékařskou pomoc.

"Bylo to nejhorší období mého života. Držela jsem svou dceru v náruči a nemohla jsem se zbavit představy, jak s ní vší silou praštím o zeď," vyprávěla kdysi o své zkušenosti s poporodní depresí slavná herečka Brooke Shields. Ona samotná vyhledala lékaře a nějakou dobu brala antidepresiva.

Deprese lze zařadit mezi skutečně závažné onemocnění, díky kterému je ovlivněno to, co si myslíte o sobě a okolním světě, jak se cítíte, jakou máte náladu i jak se následně dle těchto svých, většinou negativních a pesimistických, myšlenek a nálad chováte.

Pomůže adekvátní léčba

"Deprese ovlivňuje i způsob, jak a co jíte, jak spíte, jakou pociťujete tělesnou únavu. Zda prožíváte radost či máte vůli a chuť k různým aktivitám. Depresivní onemocnění není ekvivalentem přecházení špatné nálady. Není to jen známka osobní slabosti nebo stav, který je možné překonat přáním či pevnou vůlí. Lidé postižení depresivním onemocněním se nemohou jenom jednoduše dát do pořádku a uzdravit se," upozorňují lékaři ze serveru Ulékaře.cz .

Pokud je člověk v depresi, pak nepomáhá žádné povzbuzování od ostatních. Skutečně pomůže jen lékař.

"Maminkám tedy nedávejte rady typu „vzchop se, vždyť máš krásné dítě, manžela, nic ti nechybí...“ či „musíš to překonat, vždyť to přejde“ a raději je rovnou odveďte k lékaři," radí odborníci ze serveru Sexuálně.cz.

Výjimečně se objevuje poporodní psychóza

Skutečně jen výjimečně se v období po porodu u žen objevuje tzv. psychóza, kdy žena začne být neklidná, podrážděná a velmi rychle se u ní objeví psychotické depresivní nebo manické příznaky s dezorganizovaným chováním, bludy a halucinacemi.

Maminka tak může naprosto ztrácet kontakt s realitou, mít halucinace a bludy, kdy začne být přesvědčena, že dítě je podvrženo apod. Pak je nutná okamžitá hospitalizace, jinak je v ohrožení jak dítě tak matka.

Rizikové faktory pro vznik poporodních depresí:

- věk ženy pod 20 let

- svobodná matka

- zdravotní handicap

- maminka pochází z 6 a více dětí

- prožité dětství v nekompletní rodině  

- špatný vztah k rodičům v dětství a v dospělosti

- špatný vztah k otci dítěte

- problémy ekonomické a s bydlením

- neukončené základní vzdělání

- emoční problémy v minulosti a v současnosti, nízké sebevědomí

Ještě vzácněji se může objevit i manická epizoda s rozjařenou nadměrně skvělou náladou a nespavostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám