Hlavní obsah

Laktační psychóza

Foto: Profimedia.cz
Článek

Pojmem laktační psychóza je označován duševní stav matky po narození dítěte, někdy i později a nemá nic společného s laktací (tvorbou a vylučováním mateřského mléka). Po porodu se každá žena vyrovnává s nadměrnými hormonálními změnami a fyzickou i psychickou zátěží.

Převládající část případů probíhá v období šestinedělí, u většiny žen nastává útlum v období dnů či měsíců. Novopečené matky však mají poměrně lepší šance na upravení stavu než v případě psychóz vzniklých mimo těhotenství. Záleží však na každém jednotlivém případu i způsobu léčení nemoci.

Projevy

Laktační psychóza se projevuje nekontrolovatelnými pocity úzkosti, halucinacemi, nočními můrami, extrémními výkyvy nálad, chybí vědomí dané reality apod. Jen ve výjimečných případech se vyskytuje vražda novorozeněte či sebevražda matky.

Foto: Profimedia.cz

Normálně kojící matka

Léčení

Při průkaznosti výskytu nemoci je vždy doporučována hospitalizace na psychiatrickém oddělení. Pouze ambulantní léčba by mohla mít fatální následky. Pacientka může být v době léčení nebezpečná nejen sama sobě, ale i svému dítěti, proto se v době hospitalizace nedoporučuje styk s dítětem.

Laktační psychóza se projevuje zhruba u jedné až dvou žen z tisíce.

Články k tématu