Hlavní obsah

Očkování pro děti proti rotavirům je levnější

Novinky, zun

Rotavirovou infekci prodělá až 95 % dětí před svými 5. narozeninami. Mezi tu nejrizikovější skupinu pak patří děti do 2 let věku, u nichž může infekční průjem způsobit závažné komplikace. Proto odborníci doporučují rodičům očkování, které děti před těmito viry ochrání. Jelikož však není povinné, je nutné si za vakcínu zaplatit. Pojišťovna VZP vychází od 1. října 2010 rodičům vstříc a nabízí 500 Kč slevu na očkovací schéma.

Foto: Profimedia.cz

Účinnou ochranou proti rotavirové gastroenteritidě je včasné očkování.

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) spustila projekt pro děti, kterým budou moci rodiče pořídit očkování proti rotavirům za výhodnější cenu. U lékaře za kompletní očkovací schéma zaplatí maximálně 3 300 Kč a na jakékoliv pobočce VZP pak mohou požádat o vrácení 500 Kč z celkové částky.

Rotaviry jsou nejčastější příčinou infekčních průjmů a zvracení u dětí do 5 let a způsobují onemocnění známé jako rotavirová gastroenteritida. Jedná se o vysoce nakažlivé, opakující se onemocnění trávicího traktu, které se šíří převážně kontaktem s nemocným člověkem či kontaktem s kontaminovanými předměty.

Ze statistik vyplývá, že až 95 % dětí prodělá rotavirovou gastroenteritidu před svými pátými narozeninami. Nejzávažnější průběh má obvykle první epizoda tohoto onemocnění. V ojedinělých případech dochází k život ohrožující dehydrataci dítěte a je nutná hospitalizace.

Rotaviry, které onemocnění způsobují, se do těla dostávají prostřednictvím zažívacího traktu a napadají sliznici trávicího systému.

Očkování je účinnou ochranou

Rotavirové gastroenteritidě lze částečně předcházet důsledným dodržováním hygienických zásad (např. častým mytím rukou, pravidelnou dezinfekcí hraček a povrchů). Další účinnou ochranou proti rotavirové gastroenteritidě je včasné očkování.

„Zvýšená hygienická opatření mají pouze omezený dopad na omezení přenosu rotavirů,“ říká praktický dětský lékař pro děti a dorost Dalibor Pastucha. Včasné očkování je účinnou ochranou proti rotavirové gastroenteritidě.

Cílem mimořádné akce VZP, která potrvá od 1. října do 31. prosince 2010, je prevence. Proočkovanost v Česku je jedna z nejnižších ve střední Evropě - pouhých 5 %. Očkování lze provádět u kojenců od 6. týdne života (pokud dítě bylo očkováno v porodnici proti tuberkulóze, pak lze očkovat až od 9. týdne života), ve dvou dávkách podávaných přímo do úst, tedy bez nutnosti vpichu.

O rotavirové gastroenteritidě
Téměř 95 % dětí prodělá rotavirovou gastroenteritidu před svými pátými narozeninami.
Téměř 3 milióny dětí jsou v Evropě každoročně ošetřeny v domácím prostředí, až 700 tisíc dalších musí v důsledku nemoci navštívit lékaře, 87 tisíc případů vyžaduje hospitalizaci a 231 dětí této nemoci podlehne.
Rotavirová gastroenteritida je jednou z nejčastějších příčin hospitalizace dětí do dvou let v Evropě.
Onemocnění lze částečně předcházet prostřednictvím zvýšených hygienických opatření. Včasné očkování je další účinnou ochranou proti rotavirové gastroenteritidě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám