Hlavní obsah

Očkování proti žloutence typu A je v červnu pro děti levnější

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu června mohou rodiče u příležitosti edukační kampaně zaměřené na prevenci žloutenky (virové hepatitidy) typu A získat 20% slevu na očkování svých dětí. Děti jsou v rámci povinného očkování chráněny pouze proti žloutence typu B, která se přenáší tělními tekutinami – například krví.

Foto: Profimedia.cz

očkování

Článek

Očkování proti žloutence typu A patří v Česku do kategorie nadstandardní. V období před nástupem léta je vhodný čas na to nechat děti očkovat a poskytnout jim tak účinnou ochranu proti žloutence typu A, ještě než se rozjedou za prázdninovým dobrodružstvím.

Žloutenka typu A je virové onemocnění jater. Jedná se o vysoce infekční nemoc, která se v kolektivech dokáže rychle šířit. Virus se do těla dostává ústy, nejčastěji ve formě kontaminovaného jídla. Mnohdy se přitom stačí pouze dotknout kontaminovaného předmětu a poté úst.

Vzhledem ke způsobu přenosu infekce, jsou riziku nákazy žloutenkou typu A často vystaveny zejména děti. Nebezpečí vzniku onemocnění u dětí zvyšuje také fakt, že se mnohé děti se žloutenkou typu A za svůj život ještě nesetkaly, a proto jsou vůči onemocnění vysoce vnímavé. Děti předškolního a školního věku tráví hodně času v kolektivech, hrají si venku, rozdělují si jídlo s kamarády či pijí ze společné lahve. Malé děti zase sbírají věci ze země a často si je strkají do úst, přičemž rodiče mnohdy nemají možnost zajistit kontrolu hygieny.

Dodržování hygieny nemusí vždy stačit

O prázdninách navíc děti netráví tolik času doma a rozjíždějí se obvykle za letním dobrodružstvím. Na letních táborech, exotických dovolených či na chatě v lese jsou přitom také vystaveny riziku nákazy žloutenkou.

„U dětí nakažených žloutenkou typu A se mohou zprvu objevit příznaky podobné chřipce, ale až u poloviny případů onemocnění u dětí se neprojeví charakteristické zežloutnutí kůže. Pokud se u pacienta nákaza potvrdí, je léčen na infekčním oddělení. Celková doba rekonvalescence se může protáhnout až na půl roku,“ říká MUDr. Stanislava Šimková, primářka Infekčního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Správně si umýt ruce může být pro děti obtížné. Navíc samotné dodržování hygienických zásad nemusí vždy k ochraně dítěte stačit. Očkování je účinnou ochranou před žloutenkou typu A. V průběhu června lze získat očkovací látku Havrix 720 Junior s 20% slevou. Za jednu dávku této vakcíny tak zaplatíte přibližně 730 Kč, tedy o 200 Kč méně místo obvyklých 930 Kč. Očkovaný je proti žloutence typu A chráněný již 14 dní od podání první dávky, druhá dávka se očkuje s odstupem 6 - 12 měsíců. Další přeočkování u imunokompetentních osob není v současné době doporučováno.

Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se za první čtyři měsíce roku 2010 nakazilo žloutenkou typu A 237 lidí, což je více případů než za celý rok 2007. K nejrizikovějším skupinám patří děti. „Právě předškolní děti byly v loňském roce totiž skupinou české populace s nejvyšší nemocností infekční žloutenkou typu A na 100 000 obyvatel," hodnotí výskyt nemoci v ČR MUDr. Jitka Částková ze SZÚ.

Pro děti je do konce června kromě slevy na očkování proti infekční žloutence typu A připravena také edukačně zábavná roadshow o zdraví nazvaná Dobrodružství Rytíře Očka. V rámci kampaně se děti mohou pobavit a zapojit se do soutěží s tématikou zdraví. Hravou formou se např. naučí, jak si čistit zoubky či s pomocí Rytíře Očka zjistí, proč se nemusí bát očkování. Rytíř Očko navštíví mateřské a základní školy ze všech 14 krajů ČR, o víkendu navíc mohou rodiče s dětmi potkat jeho show v nákupních centrech.

Výskyt virových hepatitid v ČR:
Celkem za rok200020022004200620082010
Hepatitida A614127701321648237
Akutní hepatitida B60441339230730676
Hepatitida C6378588681022974179
Hepatitida E121236356527
Data za rok 2010 jsou od ledna do dubna
Zdroj: Státní zdravotní ústav, www.szu.cz

Reklama

Související články

Žloutenkou se může nakazit každý

Žloutenka, jinak nazývaná také nemocí špinavých rukou, je stále aktuálním tématem a nakazit se jí může prakticky každý. V průběhu letošního ledna a února...

Výběr článků

Načítám