Hlavní obsah

Kožní problémy, které mohou potrápit v těhotenství

Novinky, Dana Sokolová

Těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Bohužel se ale neobejde zcela bez problémů. Vlivem hormonálních, metabolických i imunologických změn může dojít k celé řadě zdravotních komplikací, včetně rozsáhlých změn na kůži.

Foto: Profimedia.cz

Pokožka v těhotenství vyžaduje intenzivní péči.

Článek

U většiny z nich se jedná spíše o estetický problém, který obvykle po porodu velmi brzy odezní, nicméně mohou se objevit i tzv. těhotenské dermatózy, které vyžadují komplexní odbornou péči a ve vzácných případech i hospitalizaci.

Běžné fyziologické změny

Hyperpigmentace – postihuje až 90 % těhotných, výraznější bývá u žen tmavých fototypů (snědá pokožka, tmavé vlasy, tmavé oči). Typická je zvýrazněná pigmentace v oblasti prsních dvorců, dále v oblasti střední čáry břicha a také na genitálu. Začíná nejčastěji na počátku druhé poloviny těhotenství a po porodu ustupuje.

Prevencí vzniku pigmentových skvrn je pravidelné používání přípravků s UV filtrem jako součást každodenní péče o pleť. Velmi specifická je péče o pokožku vystavenou slunečnímu záření, která by měla být velmi zodpovědná, a za žádnou cenu by nemělo dojít ke spálení kůže. Pokožku těla doporučujeme pravidelně promazávat, čímž stále obnovujeme její ochranný plášť a snižujeme svědění kůže. Velmi vhodné jsou masážní oleje a krémy na místa vystavená zvýšenému riziku.

Foto: archív firem

Zleva:

Chloasma neboli melasma  jedná se o symetrické, mapovité hyperpigmentace v obličeji, nejvíce na čele, v oblasti horního rtu, na hřbetu nosu či nad lícními kostmi. Působením hormonů estrogenů a progesteronu dochází ke zvýšené tvorbě kožního pigmentu – melaninu. Velmi často ustupují již v období šestinedělí, pouze u malého procenta žen přetrvávají dlouhodobě a představují kosmetický problém, který se snažíme řešit pomocí speciálních bělicích krémů, chemického peelingu, dermabraze či laseru.

Strie (tzv. striae distenze)  vznikají po 2. trimestru gravidity, kdy ženy pozorují zejména v oblasti prsů, břicha, paží a hýždí světle fialové jizvičky, které se rozestupují a postupem času mění na bílé atrofické jizvy. Jejich léčba je svízelná.

„Předejít jim lze speciálními masážemi a masážními a kosmetickými prostředky, ty, které přesto přetrvávají, odstraňujeme laserem nebo radiofrekvenčním ošetřením,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Kateřina Macháčková.

Foto: archív firem

Zleva:

Kvalita a růst vlasů – řadě žen se během těhotenství výrazně zhorší kvalita vlasů a zvýší se u nich vypadávání. Stav se obvykle sám po čase upraví, nicméně lze jej ovlivnit i používáním nejrůznějších vlasových vod či výživy v podobě doplňků stravy obsahující vitamíny a minerály, které posílí těhotenstvím a porodem vyčerpaný organismus.

Foto: archív firem

Zleva:

Akné – V druhém trimestru těhotenství dochází k vyšší aktivitě mazových žláz, a proto se u mnohých žen objevují nejrůznější aknózní projevy. Pomáhá speciální dermokosmetika, vysušující externa, krémy s kyselinou azelaiovou, vzácně je třeba volit též lokální antibiotickou léčbu.

Foto: archív firmy

Zleva:

Fibromky – objevit se mohou i v oblasti krku a podpaží nezhoubné kožní nádorky fibromky. Bývají barvy kůže a někdy jsou s pokožkou spojeny stopkou.

Erytém (zarudnutí) – v obličeji a v oblasti dlaní tzv. palmární erytém pozorujeme zejména v období prvního trimestru, po porodu odeznívá. Běžný je také výskyt drobných cévních nádorků, tzv. hemagiomů, které připomínají kapku krve a jsou zcela neškodné. Pokud samy nezmizí po skončení těhotenství, dají se dobře odstranit cévními lasery.

Varixy neboli křečové žíly – jsou způsobeny snížením cévního napětí a zvýšením tlaku těhotné dělohy na cévní řečiště. Pomáhá pravidelné cvičení, doporučuje se 30minutová chůze denně a těhotenská gymnastika, spánek s podloženými dolními končetinami, omezené stání a speciální kompresní prádlo. Aby byly nohy nejen zdravé, ale i krásné, jsou vhodné změkčující krémy na ztvrdlou kůži nohou, např. s 10% ureou. Přece jen teď chodidla nesou o 10–20 kg hmotnosti více, a tak si zaslouží adekvátní péči.

Těhotenské dermatózy

Jedná se o závažnější problémy, které se naštěstí nevyskytují tak často. Klasifikace těchto onemocnění je složitá a těhotná se neobejde bez pravidelné péče dermatologa.

Pruritus gravidarum – generalizované svědění, které se objevuje obvykle v posledních týdnech nebo měsících těhotenství. Po porodu ustupuje, ale může se znovu vyskytnout v souvislosti s další graviditou nebo při užívání hormonální antikoncepce.

Herpes gestationis – vytváří se malé puchýřky, které ale velmi svědí. Objevuje se obvykle během druhého nebo třetího trimestru gravidity, zřídka až po porodu. Spontánně se odhojuje do 2–3 týdnů po porodu, v dalších graviditách nebo při užívání estrogenů nebo gestagenů se však může vracet. Asi v 15–30 % případů onemocnění dochází k předčasnému porodu nebo se plod rodí mrtvý.

Polymorfní erupce – jde o silně svědící kožní onemocnění, které se objevuje ve třetím trimestru většinou první gravidity. K odhojení dochází obvykle během několika dní po porodu. První příznaky – různé svědivé plaky či puchýřky se objevují na břiše. Ty se během několika dnů mohou rozšířit na paže, hýždě, stehna a boky trupu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám