Hlavní obsah

Jak vybrat tu nejvhodnější hračku pro vaše dítě

Novinky, das

Většina odborníků se shoduje, že hračky jsou pro správný rozvoj dítěte velmi důležité, a to v každém vývojovém stupni. Vybrat však takovou hračku není vůbec jednoduché. Možnosti jsou tak obrovské, že mnohdy není v lidských silách se v sortimentu orientovat. Někteří rodiče dávají přednost módním výstřelkům, jiní především přáním samotného dítěte a další především funkčnosti.

Článek

"Hračky jsou nedílnou součástí dětského světa. Podněcují smyslový, rozumový a citový vývoj dětí a rozvíjejí jejich fantazii a kreativní myšlení. Dítě se hrou učí a vytváří svoji osobnost, která bude v dospělém věku vyzrálá," vysvětluje renomovaný dětský psycholog Václav Mertin.

I přesto, že se trendy mění a každý rok přibývá nových a nejmodernějších hraček, mnohé typy zůstávají a předávají se z generace na generaci. Souvisí to s tím, že fyzický a hlavně psychický vývoj dítěte (především předškolního věku) se ani v příštím století nijak převratně nezmění.

:.Plyšový pejsek z měkoučkého plyše s měkkým, hřejivým vatováním - aby děti neprochladly od země. Lze ho také složit. Cena 399 Kč. foto: Tchibo

Jak vybrat tu správnou hračku?

"Hračka by měla být pro dítě především motivující, vyvolávat u něj pocity a představivost. Záleží na tom, jakým směrem je dítě zaměřené - některé rádo kreslí, jiné si rádo staví. Rodiče by měli vybírat hračky podle osobnosti dítěte," říká Mertin a dodává: "Častou chybou dospělých bývá to, že kupujeme hračky, které se líbí nám, a nedíváme se dětskýma očima."

:.Velký šlapací nakladač s valníkem potěší malého stavitele a pomocníka na zahradě. Cena v prodejně.foto: Tesco

Je důležité, aby hračky nebyly pro děti příliš náročné a odpovídaly jejich vývojové úrovni. Proto například téměř dokonalý vrtulník na dálkové ovládání udělá větší radost tatínkovi než malému předškolákovi, který hračkou bude sice zprvu nadšený, ale již nezvládne jeho ovládání a rozhodně nedokáže pochopit, proč by měl být opatrný, aby se vrtulník hned nerozbil.

Pro rodiče by mělo být určující sledování svého dítka s čím si rádo hraje, co nejraději sleduje v televizi, jakou knížku si prohlíží či jak reaguje na hračky svých kamarádů, které samo nemá apod.  

:.Domácí planetárium ve tvaru koule promítá severní nebo jižní polokouli nebo obrázky hvězd. Cena 1990 Kč foto: Tchibo

Zohledněte věk

Základem je nabídnout dítěti hračku vhodnou pro jeho věk. Miminka potřebují chrastítka, kousátka, barevné kolotoče nad postýlku.

"Dětem do tří let by určitě neměly do rukou přijít hračky, které obsahují malé součástky. Batole si s nimi neporadí, protože co je příliš malé, neumí neobratné prstíky ještě uchopit. Navíc hrozí nebezpečí vdechnutí nebo spolknutí malých předmětů," upozorňuje psycholog.

:.Hrazdička je velmi důležitá pro rozvíjení vjemů miminka od narození. Měla by být z pestrých barev a obsahovat spoustu hraček rozvíjející nejrůznější vjemy. Cena v obchodě.foto: Sparkys

Batolata i starší děti uvítají svého plyšového mazlíka, bez kterého se při usínání neobejdou.

Předškolní i školní děti pak potěší nejrůznější stavebnice a kreativní hračky. Rády si hrají na dospělé.

Velký význam mají pro děti i hračky, které vyrobí společně se svými rodiči – třeba hrad postavený ze stavebnice, složené puzzle nebo papírový drak.

:.Věrohodná pokladna ze supermarketu. Vydává věrohodné zvuky a potěší kdejakou malou hospodyňku. Cena dle aktuálního katalogu.foto: Tesco

Hračky nejsou vše

Děti stále hledají nové a nové hračky, proto se jim ne zcela vždy zavděčíte. Ale to je naprosto normální. V každém případě, nikdy nezahrnujte své děti hračkami na úkor toho, abyste jim věnovali svůj čas.

Pamatujte, že vždy je a bude nejdůležitější potřebou malých dětí láska a zájem jejich rodičů a rodiny. Pak si budou moci děti v klidu hrát, objevovat svět a rozvíjet svoji fantazii a svou osobnost. 

:.Robot Spykee, je první špionážní robot ovládaný přes síť WiFi! Spykee se pohybuje, vidí, slyší, přehrává MP3, umí fotografovat nebo nahrávat video… Lze ho ovládat lokálně přes WiFi kartu či přes internet. Věk 8 +. Cena: 9.995,- Kč foto: Sparkys

Reklama

Související články

Děti mohou ohluchnout kvůli hlasitým hračkám

Každé dítě zaujme hračka, která vydává nějaký zvuk. Jenže podle britských lékařů stále přibývá dětí, které kvůli těmto hračkám částečně nebo zcela přijdou...

Hračky musejí děti rozvíjet

Před Vánocemi si každý rodič láme hlavu, co obstará pro děti pod stromeček. V hračkářstvích najdeme nepřeberné množství hraček, o kterých by se rodičům v době...

Vybrat vhodnou hračku je umění

Pozvání na oslavu Dne dětí do rodiny kamarádky, která má tři děti, mělo za následek velkou bezradnost před plnými regály v obchodě, kde jsem jim chtěla koupit...

Výběr článků

Načítám