Hlavní obsah

Vybrat vhodnou hračku je umění

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvání na oslavu Dne dětí do rodiny kamarádky, která má tři děti, mělo za následek velkou bezradnost před plnými regály v obchodě, kde jsem jim chtěla koupit hračku. Nezbylo než Janě zavolat. Přímo mě zahltila tipy a pak dodala: „Ale my nakupujeme jen zdravotně nezávadné hračky ve specializovaných prodejnách.“

Článek

Proti trudnomyslnosti

Začalo mě víc zajímat, s čím si dnes děti hrají. Jana byla dobrý průvodce. Její šestiletý Honzík má plný pokoj stavebnic a autíček. Donedávna upřednostňoval Bořka stavitele, byla to prý mánie nejen u nich doma, ale i u dalších rodin, s nimiž se stýkají.

„Máme videokazety, kalendář na stěně, také nějaké postavičky, puzzle a Honzík má i čepici a trička,“ ukazovala Jana. Teď si budoucí školák oblíbil „legovou“ loď Bludný Holanďan z filmu Piráti z Karibiku a ještě klučičí hit Bionicle. „Lego sice není levnou hračkou, ale je téměř nerozbitné a tudíž se dědí z dítěte na dítě, a tak se investice určitě vyplatí,“ říká Jana a myslí na půlroční dceru Míšu, která se má na co těšit.

Nad stavebnicí od českého výrobce, kterou jsem přinesla, se zaradoval i táta Honza. Těší se, jak budou dokupovat další barevné dílky, jichž je v řadě ROTO UNIVERZAL více než šest stovek. Hračka je opravdu bezpečná, což mi potvrdil Miroslav Kotík, ředitel firmy EFKO: „Naše výrobky splňují veškeré hygienické normy, mají příslušné atesty a jsou schváleny pro prodej.“

Měli s ní velký úspěch i na letošním veletrhu v Norimberku, stejně jako s dalšími licenčními novinkami, které se tematicky vztahují k populárním filmům a seriálům:

  • Panda Kung-Fu se společenskou hrou, puzzlemi a magnetkami přitahuje fandy nového filmu z dílny Dreamwork
  • Fireman Sam zase kluky, kteří si rádi hrají na požárníky
  • Horse land, hra pro dívky, navazuje na kreslený seriálu o koních

Baví se celá rodina

Velkým hitem jsou právě herní konzole. Nechybí ani v Honzíkově pokojíku. „Miluje hraní bowlingu s konzolí Wii, novinkou mezi herními systémy, v níž hru ovládáte ovladačem s pohybovými senzory,“ dozvídám se od rodičů a také to, že chlapcova třináctiletá sestra Katka si zase oblíbila hru Kororinpa.

Při ní je třeba bludištěm provést malou kuličku. „Lepší trénink trpělivosti si těžko představíte,“ říká její máma. Wii je poměrně drahá, ovšem v internetových obchodech ji seženete levněji.

Taky ráda skládá puzzle. Je to vděčná a nepříliš drahá zábava, kterou mají v každé prodejně hraček. Kateřina při tom poslouchá CD s mluveným slovem. Třeba příběhy Sherlocka Holmese nebo Šifru mistra Leonarda.

V dívčím pokoji má své místo i počítač. Školačka na něm dělá úkoly, programuje vlastní stránky, chatuje s kamarády a hraje hry.

Jejím favoritem posledních měsíců jsou The Sims 2. Hra, v níž se staráte o svou rodinku Simíků. Má spoustu doplňků, a tak je o dárky k Vánocům, narozeninám i svátkům postaráno. Každé nové CD stojí cca 300 Kč.

Stolní hry do každé rodiny

V mnoha rodinách s dětmi se také často hrají stolní hry. „Máme jich doma plné skříně a zkoumáme každou novinku. Honzík dostal k narozeninám dětskou verzi celosvětově oblíbených Osadníků z Katanu. Je to strategická hra, v níž si kupujete suroviny a stavíte pirátská sídla,“ říká Jana.

Nakupují i přes internet. „Například poslední novinku Robo Rallye, v níž programujete kroky svých robotů na různě obtíž ných herních plánech, jsme v kamenném obchodě zatím neviděli. Stolní hry můžu jenom doporučit, a to jak ty pro děti, tak i ty pro dospělé.

Tříbí se v nich paměť, postřeh i kombinační schopnosti a v neposlední řadě je při hraní rodina pohromadě,“ vysvětluje Jana a dodává, že momentálně hraje celá rodina včetně návštěv, které někdy přijdou jen kvůli tomu, strategickou společenskou hru Staré pověsti české.

Po vzoru praotce Čecha zakládají osadu a dále ji rozvíjejí, aby vzkvétala a prosperovala. Vítězem se stává ten, kdo nejrychleji vybuduje Tetín, Kazín nebo Libušín. Děti se zase vrátily ke hře Asterix - čarovný nápoj, protože v kině zrovna dávají film Asterix a olympijské hry.

Proč být vybíraví

Třetí dítě Jany a Honzy, půlroční dcera Míša, zatím po bezpečnosti hraček nepátrá. „Vybíraví jsme ale my. Kupujeme jí jen kvalitní věci, které sice něco stojí, ale na druhou stranu máme jistotu, že si nedává do pusy pořádnou dávku ftalátů. Ve stáncích na tržištích bychom nic nekoupili.

Čas od času se podíváme na internet, kde jsou nebezpečné kousky díky obchodní inspekci uvedeny,“ dozvěděla jsem se. Kde se dají hračky koupit? www.maxikovyhracky.cz , www.darovanek.cz , www.ostrovpokladu.c z, www.efko.cz  

Seznam nebezpečných hraček je na: www.babyweb.cz

Autodráhy i panenky

Do dětských pokojů se derou také autodráhy, které zaberou víc než jeden pokojík, stejně jako modely železnic. Jsou to vlastně také hračky pro celou rodinu, tátové se mnohdy zabaví víc než jejich kluci. Letí i hračky, které se hýbou, jedno zda plyšáci nebo panenky. Některé z nich však oslní ani ne tak tím, co umí, jako spíš cenou.

Velká, 77 cm vysoká panenka s porcelánovou hlavou, za „pouhých“ 3800 eur. Hrát si s ní však bude pouze dvacet dívenek boháčů, víc jich v této sérii není.

Panenky dnes představují různá etnika, objevují se už i chlapečci a spousta nádherných miminek ve skutečné velikosti, nechybí ani šatníčky.

Je vidět, že si holčičky pořád ještě rády hrají na maminky a hospodyňky a kluci se zase učí ovládat techniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám