Hlavní obsah

Jak u dětí minimalizovat důsledky prosincového mlsání

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý prosinec se u dětí nese v duchu mlsání. Začíná to mikulášskou nadílkou, pokračuje pečením vánočního cukroví a končí vánočními svátky s novoročními oslavami. Málokdo si ale uvědomuje, jaká je to pro dětský organizmus obrovská zátěž. Jednorázová oslava příliš neuškodí, ale při měsíčním nabourání běžného režimu, už může dojít k problému.

Foto: Profimedia.cz

Velmi důležité je hledět na kvalitu cukrovinek.

Článek

„Sladkosti mají velkou energetickou hodnotu. Obsahují bílý rafinovaný cukr, tuky a často i různé chemické přísady. V podstatě neobsahují žádné látky, které jsou pro organizmus důležité. Naopak, například vitamín B nebo hořčík se při trávení sladkostí spotřebovává. Konzumace nadměrného množství cukru přispívá ke zvyšování tělesné hmotnosti, vzniku zubního kazu a vzniku některých chorob,“ vysvětluje Doc. MUDr. Zuzana Urbanová, CSc., předsedkyně Občanského sdružení Výživa dětí.

Rodiče by tak měli být na pozoru a jídelníček dítěte více hlídat. Snažit se nahradit co nejvíce sladkého ovocem, případně oříšky. A nedovolit, aby dítě snědlo celou čokoládu na posezení.

Když už mlsat, tak kvalitně

„Velmi důležité je i hledět na kvalitu cukrovinek. Zdaleka ne všechny čokoládové figurky, které se tváří jako čokoláda, jsou skutečně čokoládové. Aby byly levnější, obsahují často místo kakaového másla ztužené rostlinné tuky a s nimi i vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které se podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, a mají tak nepříznivý vliv na kardiovaskulární systém,” upozorňuje výživová poradkyně Hana Knížková.

Kvalitní čokoláda by měla obsahovat minimálně 30 % kakaových součástí (tj. kakaová drť, hmota, prášek, máslo, výlisky a tuk), označovaných jako kakaová sušina. Podle legislativy musí mléčná čokoláda obsahovat minimálně 25 % kakaové sušiny, hořká čokoláda minimálně 35 % kakaové sušiny a bílá čokoláda minimálně 14 % mléčné sušiny.

„Z výživového hlediska uděláte pro své dítě daleko více, když koupíte menší množství pravé čokolády, než když nakoupíte zásoby levné čokolády, která však nemá s čokoládou téměř nic společného – na ní si ani dítě tolik nepochutná a navíc může uškodit jeho zdraví,” dodává Knížková.

Výživoví poradci také přímo varují před slazenými sycenými nápoji a pak také příliš levnými cukrovinkami, které obsahují ztužené tuky a nejrůznější éčka v podobě aromat, barviv nebo zvýrazňovačů chutí.

Nejprve běžná strava 

„Nebezpečí sladkostí spočívá také v tom, že když si jimi děti zaplní žaludek, odmítají běžnou stravu, která jim dodává látky důležité pro jejich zdravý růst a vývoj,“ upozorňuje Hana Knížková a dodává: „V první řadě tedy dohlédněte,

aby se dítě stravovalo zdravě a jeho tělo dostávalo vše, co potřebuje – potom mu tu a tam nějaká ta sladkost jako zpestření neublíží.“

Sladkosti lze také velmi dobře vyvážit dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu. Příjem a výdej energie by měl být i během prosincového mlsání v rovnováze.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz.:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám