Hlavní obsah

Dětský ekzém může mít vliv i na vývojové poruchy pozornosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DRÁŽĎANY

Atopický ekzém, zarudlá a svědící pokožka, je častým projevem alergie u malých dětí. Přestože s přibývajícím věkem většinou mizí, ukázalo se, že děti, které jím trpěly, jsou častěji postiženy lehkou mozkovou dysfunkcí než děti zdravé.

Foto: František Kšajt, Právo

Podle vědců alergici mají o 54 procent vyšší pravděpodobnost, že budou postiženi lehkou mozkovou dysfunkcí.

Článek

Ekzém bývá signálem, že dítě bude později trpět i sennou rýmou nebo může být astmatické.

Němečtí vědci sledovali 1436 ekzematických dětí a adolescentů od 6 do 17 let a stejný počet dětí zdravých. Zjistili, že alergici mají také o 54 procent vyšší pravděpodobnost, že budou postiženi lehkou mozkovou dysfunkcí.

Pravděpodobnost dalších poruch

"U malých pacientů, kteří k nám přicházejí kvůli ekzému, hrozí zvýšené riziko, že budou trpět například poruchou pozornosti a hyperaktivitou. Atopický ekzém je velmi nepříjemný a negativně ovlivňuje kvalitu života. Náš předpoklad, že s ním mohou souviset i potíže psychiatrického rázu, tedy nebyl od věci," říká spoluautor studie Jochen Schmidt z Technické univerzity v Drážďanech.

Co je to lehká mozková dysfunkce:

Souhrnné označení pro celou řadu projevů dítěte na bázi strukturálních změn Centrálního nervového systému, projevující:

- nápadně nerovnoměrným vývojem intelektových schopností

- nápadností a poruchou v dynamice psychických procesů

- hyperaktivitou až hypoaktivitou

- nesoustředěností,

- malou vytrvalostí,

- impulsivitou,

- výkyvem nálad a duševní výkonnosti,

- tělesnou neobratností,

- poruchou vnímání aj.),

- specifickými poruchy učení a chování - dyslexie, dysgrafie, dyslálie, dysortografie, dyskalkulie apod.

Jeho kolega psychiatr Marcel Romanos dodává: "Výsledky našeho výzkumu ale neznamenají, že mozkovou dysfunkcí musí trpět všechny ekzematické děti." Podle lékařů je pravděpodobné, že mechanismus, jakým reaguje imunitní systém při alergii, zpožďuje přenos neurosignálů a mozkové funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Péče o suchou až atopickou pokožku

Trápí vás či vaše děti suchá, citlivá, červená a zanícená kůže se spoustou šupinek, která silně svědí? Pak pravděpodobně trpíte atopickou dermatitidou....

Atopický ekzém lze často zaměnit s akném

Lidská kůže nás chrání před nejrůznějšími negativními vlivy prostředí. Choroby kůže nás sice většinou neohrožují přímo na životě, ale jsou velmi nepříjemné....

Užitečné novinky na atopický ekzém

Lidem postiženým atopickou dermatitidou (AD) neztrpčuje život jen nesnesitelné svědění, díky kterému si ekzém často rozškrábají až do krve. Traumautizující...

Výběr článků

Načítám