Hlavní obsah

Péče o suchou až atopickou pokožku

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás či vaše děti suchá, citlivá, červená a zanícená kůže se spoustou šupinek, která silně svědí? Pak pravděpodobně trpíte atopickou dermatitidou. Poradíme vám, jak nejlépe se o takovou pokožku starat.

Článek

Atopická dermatitida je chronické onemocnění, které postihuje asi 15 až 20 procent populace. Nemocným lidem se na různých částech těla a někdy i na celém těle tvoří pupínky, puchýřky i šupinky. Kůže se postupně mění, hrubne a praská. Celý proces provází silné svědění kůže, což dokáže potrápit dospělého člověka a ještě více malé děcko.

U části pacientů atopický ekzém po deseti či 20 letech spontánně odezní. Neznamená to však, že se tělo zbavilo vrozené vlohy, ale ustoupí kožní příznaky. Ekzém se může převtělit v jinou alergii, například sennou rýmu nebo astma. Stačí však stres, slabá infekce, velká únava - a vyrážka je zpět. Pak záleží na tom, aby postižená osoba ihned poznala, že se problém vrací a bez sebemenšího prodlení začala léčit počáteční příznaky zánětu.

Jak pečovat o atopickou pokožku
- nepoužívejte příliš teplou vodu, může zhoršit svědění
- nekoupejte se příliš dlouho, aby se nezvýšila suchost pokožky
- nepoužívejte klasická mýdla nebo sprchové gely
- používejte dermatologické mycí kostky a gely, které neobsahují mýdlo
- pokožku vždy jemně osušte
- pokožku poté ošetřete zjemňujícími hydratačními krémy, speciálně určené pro atopickou pokožku.

Foto: Archív - 1. Dvojbalení A-DERMA Exomega krém 250 ml - zvláčňující krém s Omega 6 a vitaminem B3 s novým účinnějším složením. Snižuje spotřebu kortikoidů u kojenců, dětí a dospělých s atopickou dermatitidou.  Doporučené použití:1-2 x denně na obličej a tělo. 2. AVENE eau thermale Trixera - zpevňující a zklidňující koupel pro děti i dospělé s velmi suchou a atopickou pletí. Zklidňuje podrážděnou pleť, obnovuje ochranný hydrolipidický film, tiší svědění, hydratuje a zvláčňuje pleť.

Foto: Archív - 1. LA ROCHE Lipikar Baume relipidační balzám 200 ml - výživná zklidňující péče s oléosomy pro silně vysušenou, atopickou kůži dětí i dospělých. Zklidňuje a působí protizánětlivě. Bez parfému. 2. Lipidiose Vichy - relipidační tělové mléko, které působí proti svědění a šupinatému vzhledu pokožky. Okamžitě ošetřuje drobné praskliny a obnovuje strukturu lipidů v suché pokožce.

Další praktické rady:

  • Vyvarujte se nošení syntetických tkanin a vlny - dráždí pokožku.
  • Upřednostňujte bavlněné oblečení.
  • Používejte jemné prací prostředky a nikdy nepoužívejte aviváž.¨
  • Přestože se ekzém v létě výrazně zlepšuje, nevystavujte pokožku přímému slunci.
  • Dbejte na správnou životosprávu - vyvarujte se dráždivým potravinám - rajčatům, některému ovoci, nejrůznějším sýrům ...
  • Vyhněte se alergenům ve vzduchu /prachu, pylům, peří atd./

Reklama

Související články

Na lupénku i atopický ekzém krém z konopí

Česká kosmetika, která obsahuje olej z konopí získaný speciální technologií, pomáhá zlepšovat stav většiny pacientů s atopickým ekzémem a lupénkou. Tuto...

Výběr článků

Načítám