Hlavní obsah

Dětské kroužky jsou stále oblíbenější, vede hip-hop a florbal

Získání nových dovedností i kontaktů umožňují dětské kroužky, o které je v Česku stále větší zájem. Oblibě se těší moderní tanec, či výuka cizích jazyků. Ze sportů vede florbal a plavání, což je podle trenérů způsobeno fenomenálním úspěchem amerického plavce Michaela Phelpse na letošní olympiádě.

Foto: Profimedia.cz

Leteřské modelářství je stálicí mezi dětskými kroužky.

Článek

Ředitel Domu UM v Praze 10 Roman Urbanec řekl, že za posledních pět let vzrostl počet účastníků kroužků pro děti a mládež zhruba o 45 procent. Vzhledem k počtu rezervací i tomu, že zápisy ještě neskončily, se podle něj dá letos předpokládat další nárůst.

Obliba kroužků se mění. "Jsou znát ´módní vlny´. V posledních letech je to především kroužek hip-hop a moderní tanec a florbal. Začínají být také oblíbené další cizí jazyky, jako je španělština či francouzština," řekla ředitelka Dětské agentury Kroužky Marie Růžičková. Stabilnímu zájmu se podle ní zejména v mateřských školách těší keramika a flétna.

Svoji éru mají naopak za sebou dříve oblíbené počítače. "Děti o nějakou výuku práce na počítačích nemají zájem, protože je mají doma i ve škole," myslí si ředitelka Domu dětí a mládeže Déčko v Náchodě Ludmila Pohanková. Zájem je podle ní naopak o pohybové aktivity, tancování či horolezectví.

Letecké modelářství je evergreen

Z pohybových kroužků rozhodně vede florbal, který je podobný pozemnímu hokeji a hraje se s dutým míčkem. "Teď mezi holčičkami i kluky frčí florbal, což je dobře, protože se děti jinak moc nehýbají. Jinak se to hodně mění. Jediný kroužek, který vydržel od 80. let, jsou letečtí modeláři," řekla ředitelka Domova dětí a mládeže Ježkovka v Heřmanově Městci Irena Chytilová.

Oproti minulosti se letos mnohem více dětí hlásí do plaveckých přípravek. "Celkově je trend takový, že zájem o sportovní aktivity klesá. Letošní rok je ale jiný. Je poměrně dost velký nárůst, který si dávám do souvislosti s olympiádou," řekla ČTK trenérka plavecké přípravky SK Motorlet Praha Blanka Holakovská.

Zatímco do kroužků se chodí běžně jednou či dvakrát týdně, sportovní přípravka je časově, finančně i fyzicky mnohem náročnější. "Nejmladší kategorie, které závodí, se tomu věnují čtyřikrát týdně. Třikrát týdně jdou do bazénu a jednou do tělocvičny. Pro děti, které se tomu nechtějí věnovat závodně, je lepší navštěvovat plavecké školy než závodní oddíly," upozornila Holakovská.

Všeho s mírou

Mimoškolní aktivity jsou podle psychologů přínosné. "Dítě si v kroužcích rozšiřuje repertoár dovedností. Současně kroužky dávají možnost uspět i dětem, které nejsou ve škole příliš úspěšné. V neposlední řadě dítě navazuje nové kontakty, poznává další lidi," myslí si dětský psycholog Václav Mertin.

Dodal, že v optimálním případě by mělo dítě navštěvovat dvě, maximálně tři mimoškolní aktivity. "Když dítě navštěvuje například pět kroužků a nemá ani chvilinku volnou na hraní, popovídání s kamarády, na televizi, knížku, počítač, tak to asi není úplně vhodné. Záleží ale na odolnosti dítěte, charakteru kroužků a školní zátěži. Jsou děti, které s potěšením a bez stresu zvládají čtyři aktivity, jiné mají problémy i s jedním kroužkem," upozornil Mertin.

Reklama

Související články

Jak vybrat dětem bezpečnou cestu do školy

Rodiče by si před koncem prázdnin měli najít čas a vysvětlit dětem, jak se bezpečně chovat na cestě do školy. Před začátkem školního roku by si s nimi měli...

Výběr článků

Načítám