Hlavní obsah

Děti za rok připraví rodiče o dva měsíce spánku

LONDÝN

Nový britský výzkum ukázal, že během prvního roku života připraví děti své rodiče o dva měsíce spánku. Zkušenosti pěti set mladých matek a otců z Velké Británie ukazují, že jedna třetina z nich přichází každou noc v průměru o jeden a půl hodiny spánku. To znamená o celou jednu noc za týden, tedy 68 nocí za rok.

Článek

Skoro polovina novopečených rodičů se také hádá o to, kdo spí méně. Maminky většinou vyhrávají. Syndrom "spánkové soutěže" dost významně zatěžuje partnerské vztahy a skoro polovina mladých rodičů se přiznala, že se hádají kvůli tomu, který z nich spí méně.

Celkem 42 procent matek pak tvrdí, že na noční pláč dítěte zareagují během třiceti vteřin a 68 procent z nich je přesvědčeno, že jejich partnerovi to trvá pět minut nebo i déle. Jen jedno procento matek se přiznává k tomu, že pláč dítěte jsou v noci schopné zaspat, ale 43 procent z nich je přesvědčeno, že s jejich partnerem pláč nehne.

Noční vstávání zatěžuje vztah s partnerem

Pětina rodičů přiznává, že během prvního měsíce po narození museli k dítěti v noci vstávat čtyřikrát či ještě častěji. Ve věku jednoho roku ještě pořád každé třetí dítě nespí celou noc a 15 procent rodičů musí v noci vstávat i ke dvouletým dětem.

Většina rodičů říká, že noční vstávání na nich zanechalo trvalé následky. 57 procent rodičů si myslí, že protože si zvykli naslouchat, jestli dítě nepláče, jejich spánek teď není tak hluboký, jako býval, a čtvrtina říká, že noční vstávání zatěžuje jejich vztah s partnerem či partnerkou. Není ale všechno ztraceno: ukazuje se, že člověk si zvykne. Vstávání ke druhému či třetímu dítěti už není tak těžké ani tak nezatěžuje vztah jako noční dobrodružství, které si pár zažívá s prvním dítětem.

Reklama

Související témata:

Související články

Devět pokrmů pro dobré spaní

Pokud nemůžete spát a přemýšlíte o prášcích na spaní, zkuste nejdříve zamířit do kuchyně. Některé z následujících jídel či nápojů používaly s úspěchem...

Výběr článků

Načítám