Hlavní obsah

Jak správně pečovat o zuby, když má dítě rovnátka

Novinky, das

Křivé zuby nejsou jen estetický problém. Nepravidelný chrup znemožňuje provést kvalitní ústní hygienu, což vede ke zvýšené kazivosti a zánětům dásní. Vady skusu pak mohou způsobit další potíže jako problémy se žvýkáním, špatnou výslovnost, obrušování zubů, jejich páčení a vést k předčasné ztrátě. Dentisté proto doporučují již od dětského věku, tedy do ukončení růstu čelistí, nosit rovnátka. Aby rovnátka nezpůsobila víc škody než užitku, je zapotřebí při jejich nošení dbát na důkladnou ústní hygienu.

Foto: Profimedia.cz

Křivé zuby nejsou jen estetický problém.

Článek

„Pokud si dětský pacient nedostatečně čistí zuby v průběhu terapie rovnátky, může dojít k odvápnění zubní skloviny a vzniku bílých skvrn, tedy první fázi zubního kazu v okolí nasazeného aparátu. Zánět dásní pak může způsobit úbytek kosti v okolí zubu doprovázený ústupem dásní,” varuje stomatoložka Klára Šafránková, specializující se na ortodoncii v Dental Office H33.

Dentální hygiena u zubů s fixními rovnátky je bohužel dost komplikovaná. V ústech je najednou spousta drátků, zámečků, gumiček a mezi nimi se usazují zbytky jídla a daří se zde i škodlivým bakteriím. O to důležitější je důkladná hygiena, jenže právě tu děti i dospívající často odbývají. Je tedy na rodičích, aby na dentální hygienu svého potomka dohlédli, případně mu s ní pomohli.

„Pokud dodržujete správnou zubní hygienu, není důvod, proč by se zuby s fixním aparátem měly kazit nebo ničit,“ konstatuje Dana Tichotová, vedoucí dentální hygieny ordinace Floradent.

Nad zámečkem, pod zámečkem

Pokud se rozhodnete čistit zuby s fixními rovnátky manuálním kartáčkem, měli byste zvolit kartáček měkký a s malou hlavičkou. „Čistíme malými kroužky nad zámečky i pod nimi a k dočištění použijeme jednosvazkový kartáček, který je ještě menší a dostane se opravdu všude. S tím souvisí i délka čištění, která se tak prodlužuje. Zvýšit by se měla i frekvence čištění, i když samozřejmě asi není v silách dítěte čistit si zuby úplně po každém jídle,“ vysvětluje dentální hygienistka Jana Křepelková.

Sáhnout můžete i po speciálním ortodontickém kartáčku. „Ten má zástřih vláken ve tvaru písmene ,V‘ a dokáže tak vyčistit nejen nalepený zámek, ale i zub. Kartáček by měl být měkký a rozhodně byste na něj neměli při čištění tlačit,“ doporučuje Dana Tichotová.

Péči o zuby s fixními rovnátky si můžete usnadnit sonickým zubním kartáčkem. U něj probíhá čištění ve třech kolech. V tom prvním směřujte vlákna kartáčku do dásňového žlábku (podél linie dásní) a vyčistěte jeden zub po druhém.

Poté přesuňte konce vláken tak, aby směřovala k zámečku shora, a opět vyčistěte každý zub zvlášť. Ve třetím kroku pak směřujte vlákna pod zámečky ze spodní strany.

„Přední stranu zubů, kde jsou nalepeny zámečky, musíte skutečně čistit třikrát. Kartáčkovou hlavici nikdy nepřikládejte k zámečkům kolmo, to by mohlo vést k nedostatečnému vyčištění, nebo dokonce k uvolnění zámečku. Vnitřní a kousací plošky pak čistěte tak, jak jste běžně zvyklí,“ doporučuje Jana Křepelková.

Mezizubní prostory měřte pravidelně

Zvláštní pozornost zaslouží i mezizubní prostory. „Mezizubní hygiena je v období terapie fixními rovnátky velmi komplikovaná. Velikost mezizubních prostor se po nasazení fixního aparátu mění velmi rychle, klidně po měsíci, nebo i dříve. A kromě mezizubních prostor se musí čistit i zámečky. Když je dítě doma, například odpoledne nebo o víkendu, může mu s tím pomoci například ústní sprcha, která dokáže odstranit zbytky jídla uvíznutého mezi zámky a narušit strukturu plaku, takže se stává méně nebezpečný,“ popisuje Jana Křepelková.

Večer je nejdůležitější

Děti s fixními rovnátky by si měly čistit zuby minimálně ráno a večer. „Ve škole po svačině nebo po obědě si mohou vypláchnout ústa ústní vodou s fluoridy pro vyrovnání pH, případně použít mezizubní kartáček k odstranění zbytků jídla v mezizubních prostorech a pod drátěným obloukem,“ doporučuje Tichotová.

Naopak žvýkání žvýkaček k vyvážení pH v ústech u fixních rovnátek nedoporučuje, protože žvýkačky ulpívají na zámcích. Největší pozornost byste potom měli věnovat večernímu čištění. „Plak v kombinaci s cukry z potravy udělají v noci největší škody. Proto je třeba zuby, mezizubní prostory a oblasti okolo zámečků večer důkladně vyčistit,“ dodává.

Foto: archív firem

Zleva: Philips Sonicare for Kids, 1599 Kč; Glenroe vosk na rovnátka, 29 Kč; GUM Ortho zubní gel, 40 Kč; 4. TePe Compact Tuft jednosvazkový solo kartáček, 69 Kč; TePe Supreme™ Compact,63 Kč; Philips Sonicare AirFloss Ultra, 2699 Kč

Pravidelná dentální hygiena má smysl

Při nošení fixních rovnátek by také dítě mělo navštívit každé tři měsíce dentální hygienistku, která mu přeměří mezizubní prostory, zvolí vhodné velikosti mezizubních kartáčků a zkontroluje techniku čištění, případně ji s ním nacvičí znovu.

„Rodičům se někdy zdá dentální hygiena zbytečná a finančně náročná a argumentují tím, že dítě k dentální hygienistce přivedou, až mu ortodontista rovnátka sejme. To už ale může být pozdě a škody napáchané na zubech mohou být nevratné,“ uzavírá Jana Křepelková.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření významně ovlivňuje zdraví zubů

Kouření negativně ovlivňuje celou řadu procesů v lidském těle. Pod nátlakem cigaretového kouře tak trpí nejen plíce, ale i další orgány a části těla, včetně...

Výběr článků

Načítám